• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اذیت والدین (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اذیت و آزار والدین از گناهان بزرگی است که در قرآن کریم هم از آن نهی شده است.



ایذای والدین حرام است.
وقضی ربک... وبالولدین احسـنـا... فلاتقل لهما اف ولا تنهرهما وقل لهما قولا کریمـا. «و پروردگارت فرمان داده: جز او را نپرستید! و به پدر و مادر نیکی کنید! هر گاه یکی از آن دو، یا هر دوی آنها، نزد تو به سن پیری رسند، کمترین اهانتی به آنها روا مدار! و بر آنها فریاد مزن! و گفتار لطیف و سنجیده و بزرگوارانه به آنها بگو!»

۱.۱ - تاکید در نیکی به پدر و مادر

قضاء مفهوم مؤکدتری از"امر" دارد، و امر و فرمان قطعی و محکم را می‌ رساند و این نخستین تاکید در این مساله است.
قرار دادن توحید یعنی اساسی‌ترین اصل اسلامی در کنار نیکی به پدر و مادر تاکید دیگری است بر اهمیت این دستور اسلامی.
مطلق بودن "احسان" که هر گونه نیکی را دربرمی گیرد و همچنین، "والدین" که مسلمان و کافر را شامل می‌ شود، سومین و چهارمین تاکید در این جمله است.
نکره بودن احسان (احسانا) که در این گونه موارد برای بیان عظمت می‌ آید پنجمین تاکید محسوب می‌ گردد.


کسانی که والدین خود آزار می‌دهند عاق می‌شوند.
والذی قال لولدیه اف لکما... • اولـئک الذین حق علیهم القول فی امم قد خلت من قبلهم من الجن والانس انهم کانوا خـسرین. «و کسی که به پدر و مادرش می‌ گوید: اف بر شما! آیا به من وعده می‌ دهید که من روز قیامت مبعوث می‌ شوم؟! در حالی که پیش از من اقوام زیادی بودند (و هرگز مبعوث نشدند)! و آن دو پیوسته فریاد می‌ کشند و خدا را به یاری می‌ طلبند که: وای بر تو، ایمان بیاور که وعده خدا حق است اما او پیوسته می‌ گوید: اینها چیزی جز افسانه ‌های پیشینیان نیست! • آنها کسانی هستند که فرمان عذاب درباره آنان همراه اقوام (کافری) که پیش از آنان از جن و انس بودند مسلم شده، چرا که همگی زیانکار بودند.»

۲.۱ - عاق پدر و مادر

"و الذی قال لوالدیه اف لکما ا تعداننی ان اخرج و قد خلت القرون من قبلی" بعد از آنکه وضع انسان تائب و تسلیم به خدا، و درخواست او برای خلوص و اخلاص و نیکی به والدین، و اصلاح اولادش را ذکر کرد، در مقابل این انسان، انسان دیگری را یادآور شده که به خدا و رسولش و معاد، کفر می‌ ورزد، و چون پدر و مادرش او را به سوی ایمان دعوت نموده از معاد می‌ ترسانند عاق پدر و مادر می‌ شود.


۱. اسراء/سوره۱۷، آیه۲۳.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۲، ص۷۳.    
۳. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۷.    
۴. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۸.    
۵. طباطبائی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۸، ص۳۱۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اذیت والدین».    



جعبه ابزار