• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تصلیب (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



به دار آویختن انسان برای کشتن را تصلیب یا صلیب کشیدن می‌گویند.



تصلیب به صلیب کشیدن، از «صلب» به معنای به دار آویختن انسان برای کشتن است. صلیب در اصل، چوبی است که شخص به آن آویخته می‌شود. در این مدخل از مشتقات واژه «صلب» استفاده شده است.


تصلیب محاربان خدا و رسول و تبهکاران، موجب خواری آنان در دنیا است.
انما جزؤا الذین یحاربون الله ورسوله ویسعون فی الارض فسادا ان یقتلوا او یصلبوا... ذلک لهم خزی فی الدنیا... «کیفر آنها که با خدا و پیامبرش به جنگ برمی خیزند، و اقدام به فساد در روی زمین می‌ کنند، (و با تهدید اسلحه، به جان و مال و ناموس مردم حمله می‌ برند،) فقط این است که اعدام شوند یا به دار آویخته گردند یا (چهار انگشت از) دست (راست) و پای (چپ) آنها، بعکس یکدیگر، بریده شود و یا از سرزمین خود تبعید گردند. این رسوایی آنها در دنیاست و در آخرت، مجازات عظیمی دارند.»

۲.۱ - شان نزول

در شان نزول این آیه چنین نقل کرده ‌اند که: جمعی از مشرکان خدمت پیامبر آمدند و مسلمان شدند اما آب و هوای مدینه به آنها نساخت، رنگ آنها زرد و بدنشان بیمار شد، پیامبر ص برای بهبودی آنها دستور داد به خارج مدینه در نقطه خوش آب و هوایی از صحرا که شتران زکات را در آنجا به چرا می‌ بردند بروند و ضمن استفاده از آب و هوای آنجا از شیر تازه شتران به حد کافی استفاده کنند، آنها چنین کردند و بهبودی یافتند اما به جای تشکر از پیامبر ص چوپان‌های مسلمان را دست و پا بریده و چشمان آنها را از بین بردند و سپس دست به کشتار آنها زدند و شتران زکاة را غارت کرده و از اسلام بیرون رفتند. پیامبر ص دستور داد آنها را دستگیر کردند و همان کاری که با چوپانها انجام داده بودند به عنوان مجازات درباره آنها انجام یافت، یعنی چشم آنها را کور کردند و دست و پای آنها را بریدند و کشتند تا دیگران عبرت بگیرند و مرتکب این اعمال ضد انسانی نشوند، آیه فوق درباره این گونه اشخاص نازل گردید و قانون اسلام را در مورد آنها شرح داد.

۲.۲ - کیفر افراد متجاوز

این آیه در حقیقت بحثی را که در مورد قتل نفس در آیات سابق بیان شد تکمیل می‌ کند و جزای افراد متجاوزی را که اسلحه بروی مسلمانان می‌ کشند و با تهدید به مرگ و حتی کشتن، اموالشان را به غارت می‌ برند، با شدت هر چه تمام تر بیان می‌ کند، و می‌ گوید: " کیفر کسانی که با خدا و پیامبر به جنگ بر می‌ خیزند و در روی زمین دست به فساد می‌ زنند این است که یکی از چهار مجازات در مورد آنها اجراء شود: " نخست" اینکه کشته شوند، " دیگر" اینکه به دار آویخته شوند، " سوم" این که دست و پای آنها به طور مخالف (دست راست با پای چپ) بریده شود" چهارم" اینکه از زمینی که در آن زندگی دارند تبعید گردند".

۲.۳ - شدت در مجازات

کلمه "تقتیل" و "تصلیب" و "تقطیع" از باب تفعیل است و قتل و صلب و قطع، وقتی به باب تفعیل می‌ رود، شدت و یا زیادت در معنای آن کلمات را می‌ رساند، (و بنا بر این تقتیل و تصلیب و تقطیع به معنای کشتن و دار زدن و بریدن به شدت و یا به بسیاری است).


۱. مفردات، راغب اصفهانی، ص۴۸۹، «صلب».    
۲. مائده/سوره۵، آیه۳۳.    
۳. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۴، ص۳۵۸.    
۴. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۴، ص۳۵۹.    
۵. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۵، ص۵۳۴.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تصلیب».    



جعبه ابزار