• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سوره یونس

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سوره یونس سوره دهم قرآن کریم است، که اشاره به داستان قوم حضرت یونس علیه‌السّلام است.



نام مبارک حضرت یونس، این پیامبر بزرگ پنج بار در این سوره آمده و نیز به داستان قوم وی و برداشته شدن عذاب از آنان اشاره شده است. این‌ها سبب انتخاب نام «یونس» برای این سوره است.


غرض این سوره، یعنی آن هدفی که سوره برای بیان آن نازل شده، عبارت است از تاکید مردم به التزام به توحید ، و این تاکید را از راه بشارت و انذار انجام داده، گویا این سوره بعد از آن که مشرکین ، مساله وحی را انکار کردند و قرآن را سحر خواندند نازل شده، و ادعای آنان را به این بیان رد کرده که: قرآن کتابی است آسمانی و نازل شده به علم خدای تعالی، و آنچه از معارف توحید که در آن است از قبیل وحدانیت خدای تعالی و علم و قدرت او، و این که خلقت منتهی به او است، و سنت‌های عجیبی که در خلقت عالم دارد، و اینکه خلق همگی با اعمالشان به سوی او بر می‌گردند، و در برابر آنچه کرده‌اند جزاء داده می‌شوند- خیر باشد جزای خیر داده می‌شوند و شر باشد جزای شر- همه و همه اموری است که آیات آسمان و زمین بر آن دلالت دارد، و عقل سالم نیز به سوی آن راهنمایی می‌کند. پس، همه این‌ها معانی و معارفی است حق ، و معلوم است که کلامی که بر چنین معارفی دلالت می‌کند، کلام حکیم است و سحر باطلی که با عباراتی شیرین و فریبنده زینت شده نمی‌تواند حاکی از چنین معارفی باشد.
و دلیل بر آنچه گفته شد، این است که خدای تعالی این سوره را با گفتاری در باره تکذیب دشمنان نسبت به قرآن کریم آغاز نموده و فرموده: ا کان للناس عجبا ان اوحینا... قال الکافرون ان هذا لساحر مبین و با لحنی چون: و اتبع ما یوحی الیک ختم فرموده است، وآن آغاز و این انجام را در خلال آیات آن نیز چند بار تذکر داده، یک جا فرموده: و اذا تتلی علیهم آیاتنا و جای دیگر فرموده: و ما کان هذا القرآن ان یفتری من دون الله... ، و جای دیگر فرموده: یا ایها الناس قد جاءتکم موعظة... ، و نیز فرموده: فان کنت فی شک مما انزلنا الیک....


پس همین که این مطلب، یعنی سخن از حقانیت قرآن در چند جای سوره تکرار شد و نیز در اول و آخر آن آمده، دلالت دارد که زمینه و اساس آیات این سوره همان پاسخگویی و رد انکار کفاری است که وحی بودن قرآن را انکار می‌کردند، و به همین جهت است که تهدیدهایی که در این سوره آمده- که قسمت عمده سوره است- در باره مکذبین آیات خدا از این امت است، این‌ها هستند که تهدیدشان کرده است به داوری بین آنان و بین پیامبرشان صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و فرموده: این قضاء، سنتی است که خدای تعالی در بین هر امتی با پیغمبرش جاری کرده. و نیز سوره مورد بحث را با تعقیب همین جریان ختم نموده، بطوری که گویی بیان حقیقت نامبرده از مختصات این سوره است.


بنا بر این جا دارد که سوره یونس را به سوره انذار و قضاء عدل بین رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و بین امتش معرفی شود، و اتفاقا سوره با یادآوری همین قضاء و داوری ختم شده، آنجا که خطاب به رسول گرامی خود فرموده: و اصبر حتی یحکم الله و هو خیر الحاکمین.


۱. سوره یونس ۱۰۹ آیه به عدد کوفی و حجازی و بصری ، ۱۱۰ آیه به عدد شامی ، ۱۸۳۲ یا ۱۸۴۴ کلمه و ۷۵۶۷ یا ۷۰۶۵ حرف دارد.
۲. پنجاه و یکمین سوره قرآن است که پس از سوره اسراء و پیش از سوره هود در مکه نازل شده است؛ مگر آیات ۴۰ و ۹۴ - ۹۶ که در مدینه فرود آمد. و در مصحف شریف دهمین سوره است.
۳. از نظر کمیت، اولین سوره از سور مئین، و نیز چهارمین سوره از سور مقطعات (سوره‌هایی که با حروف مقطعه آغاز می‌شوند) به شمار می‌آید
۴. در این سوره، پنج آیه و برخی نیز گفته‌اند هشت آیه نسخ شده است.


۱. وحی و نبوت ؛
۲. خداشناسی، ادله اثبات خدا و اوصاف جلال و جمال حضرت حق؛
۳. داستان‌های پیامبران الهی مانند نوح و موسی ، و سرگذشت قوم بنی اسرائیل ،
۴. سنت‌ها و قوانین الهی در جامعه ؛
۵. بیان آیات تکوینی خداوند و اسرار آفرینش .
[۶] هاشم زاده هریسی، هاشم، شناخت سوره‌های قرآن، ص۱۸۶، ۱۳۱۷.
[۸] رامیار، محمود، تاریخ قرآن، ص۵۸۴، ۱۳۰۱ - ۱۳۶۳.
[۹] جمعی از محققان، علوم القرآن عندالمفسرین، ج۱، ص۳۱۶.



۱. سیوطی، عبد الرحمان بن ابی بکر، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۴۷، ۸۴۹ - ۹۱۱ق.    
۲. طباطبایی، محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۰، ص۶، ۱۲۸۱ - ۱۳۶۰.    
۳. سخاوی، علی بن محمد، جمال القراء و کمال الاقراء، ج۱، ص۴۴۱، ۵۵۸-۶۴۳ق.    
۴. فیروز آبادی، محمد بن یعقوب، بصائرذوی التمییزفی لطائف الکتاب العزیز، ج۱، ص۲۳۸، ۷۲۹ - ۸۱۷ق.    
۵. زرکشی، محمد بن بهادر، البرهان فی علوم القرآن (باحاشیه)، ج۱، ص۱۹۳، ۷۴۵ - ۷۹۴ق.    
۶. هاشم زاده هریسی، هاشم، شناخت سوره‌های قرآن، ص۱۸۶، ۱۳۱۷.
۷. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۲۱۲، ۱۳۰۵.    
۸. رامیار، محمود، تاریخ قرآن، ص۵۸۴، ۱۳۰۱ - ۱۳۶۳.
۹. جمعی از محققان، علوم القرآن عندالمفسرین، ج۱، ص۳۱۶.



فرهنگ نامه فارسی علوم قراتی، برگرفته از مقاله«سوره یونس»>    



جعبه ابزار