• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جندب بن زهیر عامری (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف






جندب بن زهیر از قبیله ازد ، صحابی پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و از یاران و فرماندهان سپاه علی علیه‌السّلام در صفین بود.
[۱] . اسدالغابه، ج۱، ص۵۶۵.
بنا به نقل ابن عباس ، آیه فَمَنْ كانَ يَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صالِحاً وَ لا يُشْرِكْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً بگو: «من فقط بشرى هستم مثل شما (امتيازم اين است كه) به من وحی مى‌شود كه تنها معبودتان معبود يگانه است پس هر كه به لقاى پروردگارش اميد دارد، بايد كارى شايسته انجام دهد، و هيچ كس را در عبادت پروردگارش شريك نكند . درباره وی نازل شد که به اخلاص در اعمال و پرهیز از هر شرکی اشاره دارد.
[۵] روض الجنان، ج۱۳، ص۴۸.
[۶] الجامع لاحکام القرآن، قرطبی، ج۱۱، ص۴۷.



در الدر المنثور است كه ابن منذر و ابو نعيم- در كتاب صحابه- و ابن عساکر از طريق سدى صغير از كلبى از ابو صالح از ابن عباس روایت كرده‌اند كه گفت: جندب بن زهير را عادت چنين بود كه وقتى نماز مى‌خواند يا روزه مى‌گرفت يا تصدق مى‌داد، و مردم تعريفش مى‌كردند خيلى خوشحال مى‌شد و به همين جهت اين كارها را بيشتر مى‌كرد تا مردم بيشتر تعريفش كنند. خداى تعالى در مذمتش اين آيه را فرستاد:" فَمَنْ كانَ يَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صالِحاً وَ لا يُشْرِكْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً" .
مؤلف: نظير اين روایت روايات ديگرى بدون ذكر اسم شخص معينى وارد شده، و جا دارد كه همه آنها حمل بر انطباق آيه بر مورد شود نه اينكه نزول آيه را در خصوص مورد بدانيم، زيرا بعيد به نظر مى‌رسد كه خاتمه يك سوره از سوره‌هاى قرآنى به خاطر سبب خاصى نازل شده باشد.
و در همان كتاب از ابن ابى حاتم از سعید بن جبیر روايت شده كه در تفسير آيه مورد بحث گفته است: رسول خدا (ص) فرمود پروردگار شما مى‌فرمايد: من بهترين شريكم، پس هر كس در عمل خودش احدى از خلق مرا شريك من قرار دهد من همه عمل او را به شريكم واگذار مى‌كنم تا همه‌اش مال او باشد و هيچ عملى را از بنده‌ام قبول نمى‌كنم مگر آنچه را كه خالص براى من بياورد، آن گاه اين آيه را خواندند:" فَمَنْ كانَ يَرْجُوا لِقاءَ رَبِّه‌...


۱. . اسدالغابه، ج۱، ص۵۶۵.
۲. الاصابه، عسقلانی، ج۱، ص۶۱۲.    
۳. کهف/سوره۱۸، آیه۱۱۰..    
۴. اسباب النزول، واحدی، ص۲۹۹.    
۵. روض الجنان، ج۱۳، ص۴۸.
۶. الجامع لاحکام القرآن، قرطبی، ج۱۱، ص۴۷.
۷. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج ۱۳، ص ۵۵۸    





فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «جندب بن زهیر عامری (قرآن)»    


رده‌های این صفحه : بهشت | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار