• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حمید شهریاری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حمید شهریاری (متولد ۱۳۴۲ش)، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی است.
او مسئولیت ریاست مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور، مدیریت شبکه اطلاع‌رسانی حوزه، دبیری شورای عالی اطلاع‌رسانی کشور، عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی، معاونت رئیس قوه قضائیه، ریاست مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در کارنامه عملی خود دارد.



حمید شهریاری، در دی ماه ۱۳۴۲ هجری شمسی در تهران بدنیا آمد.


شهریاری تحصیلات متوسطه خود را در دبیرستان خوارزمی (شریعتی) میدان بهارستان گذراند، در سال ۱۳۶۰ با بالاترین معدل کتبی بین دانش‌آموزان سه کلاس ریاضی فیزیک، دیپلم گرفت.
همان سال به حوزه علمیه قم مهاجرت کرد و دروس سطح حوزه را طی مدت شش سال به پایان رساند. او در این سال‌ها در پایه هفتم حوزه (رسایل و مکاسب) شاگرد اول حوزه شد و از دست آیات عظام وقت و امام خمینی - قدس سره- جوائزی دریافت کرد.
در کنار تحصیل به تدریس دروس حوزوی شامل ادبیات، منطق، کلام، فلسفه، فقه، و اصول اشتغال داشت.
پس از طی دوره آموزشی و دریافت مدرک سطح حوزه در سال ۱۳۶۷، به مدت پانزده سال به‌طور مستمر در دروس خارج فقه و اصول اساتیدی همچون آیت‌الله سید کاظم حائری، مرحوم آیت‌الله شیخ جواد تبریزی، آیت‌الله سید محسن خرازی، مرحوم آیت‌الله محسن مصلحی اراکی، و همچنین در برخی از دروس آیت‌الله سید موسی زنجانی، آیت‌الله سید محمود‌ هاشمی شاهرودی، و آیت‌الله وحید خراسانی شرکت کرد.
همزمان با تحصیل درس خارج، در دانشگاه تربیت مدرس قم پذیرفته شد و کارشناسی ارشد الهیات و معارف اسلامی را با نگارش رساله‌ای با عنوان شورا در فتوا را در سال ۱۳۷۴ به پایان رساند. این اثر بعدها به عنوان پژوهش برتر در حوزه دین نائل آمد.
دکترای فلسفه تطبیقی را در دانشگاه قم گذراند.
با سفری یک ساله به عنوان دانشجوی مدعو در دانشگاه منچستر به سال ۱۳۸۱ به نگارش اثر فلسفه اخلاق در تفکر غرب از دیدگاه السدیر مک‌اینتایر، دست یازید، که در سال ۸۵ به عنوان کتاب سال فلسفه جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد.


شهریاری از سال ۱۳۷۵ ریاست مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی قم را بر عهده داشت.
نور الانوار نام یکی از صدها نرم‌افزار تولیدی این مرکز است که در سال ۱۳۷۸ رتبه دوم تحقیقات کاربردی را در جشنواره خوارزمی بدست آورده است. همچنین نرم‌افزار جامع فقه اهل البیت (نسخه ۲) و درایة النور (نسخه ۲/۱) و جامع الاحادیث (نسخه ۵/۳) بخشی از نرم‌افزارهایی است که در دوران ریاست ایشان در مرکز فوق تولید گردیده و ملجا طلاب، محققان و مدرسان حوزه است و دگرگونی گسترده‌ای در شیوه تحصیل و تحقیق در حوزه‌های علمیه ایجاد کرده است.
او ریاست مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی (سازمان سمت)، مدیریت شبکه اطلاع‌رسانی حوزه و دبیری شورای عالی اطلاع‌رسانی کشور را نیز در کارنامه اجرایی خود دارد و طی دو دوره، از سوی مقام معظم رهبری آیت‌الله خامنه‌ای (مدظلّه‌العالی) به عنوان عضو حقیقی "شورای عالی فضای مجازی" انتخاب شده است.
همچنین از سال ۸۸ به مدت ده سال معاونت رئیس قوه قضائیه و ریاست مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه را بر عهده داشت. تاسیس بیش از ۳۰ کلان طرح فناوری در قوه قضائیه از جمله "ابلاغ الکترونیک"، "سامانه خدمات الکترونیک"، "دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و سامانه ثنا (ثبت نام الکترونیک) و سامانه سجا (سامانه جامع آماری) در دوره تصدی این مسئولیت بوده است.


تدریس خارج فقه را از سال ۱۳۹۱ در حوزه علمیه قم شروع کرد. این درس تاکنون به "کتاب الخمس" و "کتاب القضاء" پرداخته است. همچنین در موضوعات نوپدید در فقه نیز ورود کرده و مبحث "فقه فناوری‌های نوین" را بصورت درس خارج طرح کرده است. موضوع این تدریس در سال ۹۱، "احکام کلی فناوری‌های نوین و فناوری اطلاعات و ارتباطات"، در سال ۹۲ و ۹۳، "فقه حریم خصوصی" و در سال ۹۴ "دفاع الکترونیکی و امنیت در فضای مجازی" بوده است.
حاصل تدریس بصورت کتاب "فقه حریم خصوصی" به سال ۱۳۹۸ منتشر گردیده است.


حمید شهریاری به عربی مسلط است و به روانی به انگلیسی سخن می‌گوید.





سایت مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، برگرفته از «زندگی‌نامه دبیر کل»، تاریخ بازیابی ۱۴۰۰/۰۷/۱۱.    



جعبه ابزار