• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اخلاص در اصلاح ذات البین (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیاتی از قرآن کریم رعایت اخلاص در اصلاح بین مردم را امری مستحب معرفی می‌کند



قرآن کریم یکی از مواردی جواز نجوا را نجوا برای اصلاح بین مردم معرفی نموده است که البته این نجوا باید همراه با خلوص نیت باشد.
.... او اصلـح بین الناس ومن یفعل ذلک ابتغاء مرضات الله فسوف نؤتیه اجرا عظیمـا. "در بسیاری از سخنان درگوشی (و جلسات محرمانه) آنها، خیر و سودی نیست مگر کسی که (به این وسیله،). .. اصلاح در میان مردم کند.... و هر کس برای خشنودی پروردگار چنین کند،پاداش بزرگی به او خواهیم داد "

۱.۱ - نجوا برای اصلاح

در این جمله حال نجوا را به بیانی دیگر و از نقطه نظر آثار یعنی مثوبت و عقوبت تفصیل می‌دهد. تا به این وسیله وجه خیر بودن آنچه از نجوا که خیر است و وجه خیر نبودن آنچه که خیر نیست را روشن می‌سازد.
و حاصل مفادش این است که: نجوا دو قسم است: یکی نجوای کسی که منظورش از آن به دست آوردن خشنودی خدای تعالی است که خواه ناخواه نجوای او یا با عنوان معروف منطبق است، و یا با عنوان اصلاح بین مردم. البته معروف و اصلاحی که به خاطر رضای خدا صورت بگیرد که چنین نجوایی را خدای تعالی با اجری عظیم پاداش می‌دهد.
قسم دوم نجوایی که منظور توطئه چینی علیه رسول خدا و اتخاذ طریقی غیر طریق مؤمنین صورت بگیرد. که خدای سبحان صاحبان چنین نجوایی را املاء و استدراج می‌کند. یعنی انواع برخورداریهای مادی را در اختیارشان می‌گذارد تا همه گناهان را مرتکب شوند، و در آخر به دوزخ شوند که بد سر انجامی است. .


۱. نساء/سوره۴، آیه۱۱۴..    
۲. طباطبائی، سید محمد حسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۵، ص۱۳۰..    



قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اخلاص در اصلاح ذات البین (قرآن)».    


رده‌های این صفحه : اخلاص | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار