• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اشراف بنی اسرائیل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اشراف بني اسرائيل چون آمال و آرزوهای خود را با راستی و درستی و اطاعت از انبيای الهی در تضاد می ديدند، علم مخالفت بر می افراشتند و حتی آنچه خودشان از پیامبر وقت درخواست می كردند عمل نمی كردند.



اشراف بني اسرائيل از پيامبر خود تقاضا كردند كه پادشاهي براي آن ها تعيين كند بعد از تعيين پادشاه هم اطاعت از امر پيامبر ننمودندو حتي به انتخاب طالوت به عنوان پادشاه اعتراض كردند و گفتند ما به پادشاهي از طالوت سزاوارتريم.

۱.۱ - وجود گروه اشرافی

گروه های اشرافی در میان قوم بنی اسرائیل در زمان جناب طالوت بودند که اطاعت از ایشان نمی نمودند. الم تر الی الملا من بنی اسرءیل من بعد موسی اذ قالوا لنبی لهم ابعث لنا ملکا. . ( آيا از (حال) سران بنى اسرائيل پس از موسى خبر نيافتى آنگاه كه به پيامبرى از خود گفتند پادشاهى براى ما بگمار تا در راه خدا پيكار كنيم (آن پيامبر) گفت اگر جنگيدن بر شما مقرر گردد چه بسا پيكار نكنيد گفتند چرا در راه خدا نجنگيم با آنكه ما از ديارمان و از (نزد) فرزندانمان بيرون رانده شده‌ ايم پس هنگامى كه جنگ بر آنان مقرر شد جز شمارى اندك از آنان (همگى) پشت كردند و خداوند به (حال) ستمكاران داناست.)و قال لهم نبیهم ان الله قد بعث لکم طالوت ملکا. .(و پيامبرشان به آنان گفت در حقيقت ‌خداوند طالوت را بر شما به پادشاهى گماشته است گفتند چگونه او را بر ما پادشاهى باشد با آنكه ما به پادشاهی از وى سزاوارتريم و به او از حيث مال گشايشى داده نشده است پيامبرشان گفت در حقيقت ‌خدا او را بر شما برترى داده و او را در دانش و (نيروى) بدنى بر شما برترى بخشيده است و خداوند پادشاهى خود را به هر كس كه بخواهد مى‌دهد و خدا گشايشگر داناست.)
علامه طباطبایی می فرماید: « این آیه شریفه پاسخ پیامبر ایشان است و اگر وى تعیین فرماندهى را به خداى تعالى نسبت داده ، خواسته است بنى اسرائیل را متوجه اشتباهشان کند، که تعیین فرماندهى را به پیامبرشان نسبت دادند.»

۱.۲ - جاه طلبی

اشراف بنی اسرائیل عصر طالوت انسان‌هایی جاه طلب و حکومت خواه بودند. الم تر الی الملا من بنی اسرءیل من بعد موسی اذ قالوا لنبی لهم ابعث لنا ملکا نقـتل فی. .( آيا از (حال) سران بنى اسرائيل پس از موسى خبر نيافتى آنگاه كه به پيامبرى از خود گفتند پادشاهى براى ما بگمار تا در راه خدا پيكار كنيم (آن پيامبر) گفت اگر جنگيدن بر شما مقرر گردد چه بسا پيكار نكنيد گفتند چرا در راه خدا نجنگيم با آنكه ما از ديارمان و از (نزد) فرزندانمان بيرون رانده شده‌ ايم پس هنگامى كه جنگ بر آنان مقرر شد جز شمارى اندك از آنان (همگى) پشت كردند و خداوند به (حال) ستمكاران داناست.) وقال لهم نبیهم ان الله قد بعث لکم طالوت ملکا قالوا انی یکون له الملک علینا ونحن احق بالملک منه..(و پيامبرشان به آنان گفت در حقيقت ‌خداوند طالوت را بر شما به پادشاهى گماشته است گفتند چگونه او را بر ما پادشاهى باشد با آنكه ما به پادشاهی از وى سزاوارتريم و به او از حيث مال گشايشى داده نشده است پيامبرشان گفت در حقيقت ‌خدا او را بر شما برترى داده و او را در دانش و (نيروى) بدنى بر شما برترى بخشيده است و خداوند پادشاهى خود را به هر كس كه بخواهد مى‌دهد و خدا گشايشگر داناست.)

۱.۳ - جهاد نکردن

اشراف بنی اسرائیل عصر طالوت از مبارزه و جهاد با دشمنان خود روی گردان بودند. الم تر الی الملأ من بنی اسرءیل من بعد موسی اذ قالوا لنبی لهم ابعث لنا ملکا نقـتل فی سبیل الله قال هل عسیتم ان کتب علیکم القتال الا تقـتلوا قالوا وما لنا الا نقـتل فی سبیل الله وقد اخرجنا من دیـرنا وابنائنا فلما کتب علیهم القتال تولوا الا قلیلا منهم..( آيا از (حال) سران بنى اسرائيل پس از موسى خبر نيافتى آنگاه كه به پيامبرى از خود گفتند پادشاهى براى ما بگمار تا در راه خدا پيكار كنيم (آن پيامبر) گفت اگر جنگيدن بر شما مقرر گردد چه بسا پيكار نكنيد گفتند چرا در راه خدا نجنگيم با آنكه ما از ديارمان و از (نزد) فرزندانمان بيرون رانده شده‌ ايم پس هنگامى كه جنگ بر آنان مقرر شد جز شمارى اندك از آنان (همگى) پشت كردند و خداوند به (حال) ستمكاران داناست.)
مجمع البیان در معنای لغوی (الملأ) فرمودند : «جماعتی از شریف ترین مردم.. وروي أن رجلا من الأنصار قال يوم بدر: إن قتلنا الأعاجيز صلعا. فقال النبي: " أولئك الملأ من قريش لو رأيتهم في أنديتهم لهبتهم، ولو أمروك لأطعتهم، ولاحتقرت فعالك عند فعالهم ". وملأت الإناء: أترعته، لأنه يجتمع فيه ما لا يكون مزيد عليه. ومالأت الرجل: عاونته.»





۲.۱ - گروه های اشرافی

گروه اشرافی میان بنی اسرائیل عصر موسی علیه السلام بودند که مخالف ایمان آوردن به ایشان بودند و از طرفداران فرعون بودند. علی فمآ ءامن لموسی الا ذریة من قومه علی خوف من فرعون و ملائهم..(سرانجام كسى به موسى ايمان نياورد مگر فرزندانى از قوم وى در حالى كه بيم داشتند از آنكه مبادا فرعون و سران آنها ايشان را آزار رسانند و در حقيقت فرعون در آن سرزمين برترى‌ جوى و از اسرافكاران بود.)

۲.۲ - قارون

قارون هم که در ابتدا فردی فقیر بود و سپس با عنایت پروردگار و کمک جناب موسی بسیار ثروتمند شد از اشرافی بود که مخالف با حضرت موسی علیه السلام بود. ان قـرون کان من قوم موسی فبغی علیهم وءاتینـه من الکنوز ما ان مفاتحه لتنوا بالعصبة اولی القوة. .(قارون از قوم موسى بود و بر آنان ستم كرد و از گنجينه ‌ها آن قدر به او داده بوديم كه كليدهاى آنها بر گروه نيرومندى سنگين مى‌ آمد آنگاه كه قوم وى بدو گفتند شادى مكن كه خدا شادى‌ كنندگان را دوست نمى‌ دارد.)ref>قصص/سوره۲۸، آیه۷۶.    


۹. ثروتمندی، معیار شایستگی برای فرماندهی جنگ در پندار اشراف بنی اسرائیل:
الم تر الی الملا من بنی اسرئیل من بعد موسی اذ قالوا لنبی لهم ابعث لنا ملکا نقـتل فی سبیل الله..( آيا از (حال) سران بنى اسرائيل پس از موسى خبر نيافتى آنگاه كه به پيامبرى از خود گفتند پادشاهى براى ما بگمار تا در راه خدا پيكار كنيم (آن پيامبر) گفت اگر جنگيدن بر شما مقرر گردد چه بسا پيكار نكنيد گفتند چرا در راه خدا نجنگيم با آنكه ما از ديارمان و از (نزد) فرزندانمان بيرون رانده شده‌ ايم پس هنگامى كه جنگ بر آنان مقرر شد جز شمارى اندك از آنان (همگى) پشت كردند و خداوند به (حال) ستمكاران داناست.) وقال لهم نبیهم ان الله قد بعث لکم طالوت ملکا قالوا انی یکون له الملک علینا ونحن احق بالملک منه ولم یؤت سعة من المال...(و پيامبرشان به آنان گفت در حقيقت ‌خداوند طالوت را بر شما به پادشاهى گماشته است گفتند چگونه او را بر ما پادشاهى باشد با آنكه ما به پادشاهى از وى سزاوارتريم و به او از حيث مال گشايشى داده نشده است پيامبرشان گفت در حقيقت ‌خدا او را بر شما برترى داده و او را در دانش و (نيروى) بدنى بر شما برترى بخشيده است و خداوند پادشاهى خود را به هر كس كه بخواهد مى‌دهد و خدا گشايشگر داناست.)


اشراف بنی اسرائیل در برابر طالوت به این دلیل که ایشان از اشراف نیستند و مال و ثروت فراوان ندارد بهانه جویی کرده و فرماندهی طالوت را قبول نمی کردند. الم تر الی الملا من بنی اسرءیل من بعد موسی اذ قالوا لنبی لهم ابعث لنا ملکا نقـتل فی سبیل الله قال هل عسیتم ان کتب علیکم القتال الاتقـتلوا قالوا وما لنا الانقـتل فی سبیل الله وقد اخرجنا من دیـرنا...( آيا از (حال) سران بنى اسرائيل پس از موسى خبر نيافتى آنگاه كه به پيامبرى از خود گفتند پادشاهى براى ما بگمار تا در راه خدا پيكار كنيم (آن پيامبر) گفت اگر جنگيدن بر شما مقرر گردد چه بسا پيكار نكنيد گفتند چرا در راه خدا نجنگيم با آنكه ما از ديارمان و از (نزد) فرزندانمان بيرون رانده شده‌ ايم پس هنگامى كه جنگ بر آنان مقرر شد جز شمارى اندك از آنان (همگى) پشت كردند و خداوند به (حال) ستمكاران داناست.) وقال لهم نبیهم ان الله قد بعث لکم طالوت ملکا قالوا انی یکون له الملک علینا ونحن احق بالملک منه ولم یؤت سعة من المال...(و پیامبرشان به آنان گفت در حقيقت ‌خداوند طالوت را بر شما به پادشاهى گماشته است گفتند چگونه او را بر ما پادشاهى باشد با آنكه ما به پادشاهی از وى سزاوارتريم و به او از حيث مال گشايشى داده نشده است پيامبرشان گفت در حقيقت ‌خدا او را بر شما برترى داده و او را در دانش و (نيروى) بدنى بر شما برترى بخشيده است و خداوند پادشاهى خود را به هر كس كه بخواهد مى‌دهد و خدا گشايشگر داناست.)


بسیاری از بنی اسرائیل به موسی علیه‌السّلام ، از ترس آزارها و شکنجه‌های اشراف خود که صاحبان زور و قدرت بودند ایمان نیاوردند.فمآ ءامن لموسی الا ذریة من قومه علی خوف من فرعون وملایهم ان یفتنهم...(سرانجام كسى به موسى ايمان نياورد مگر فرزندانى از قوم وى در حالى كه بيم داشتند از آنكه مبادا فرعون و سران آنها ايشان را آزار رسانند و در حقيقت فرعون در آن سرزمين برترى ‌جوى و از اسراف كاران بود.)
گروهی از بنی اسرائیل به موسی علیه‌السّلام ، به رغم ترس آنان از شکنجه‌های اشراف خود و تهدیدات آنان ایمان آورده و از پیروان ایشان شدند. فمآ ءامن لموسی الا ذریة من قومه علی خوف من فرعون وملایهم ان یفتنهم...(سرانجام كسى به موسى ایمان نياورد مگر فرزندانى از قوم وى در حالى كه بيم داشتند از آنكه مبادا فرعون و سران آنها ايشان را آزار رسانند و در حقيقت فرعون در آن سرزمين برترى‌ جوى و از اسراف كاران بود.)


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۴۶.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۲۴۷.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۲، ص۴۳۴.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۲۴۶.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۲۴۷.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۲۴۶.    
۷. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۲، ص۱۳۸.    
۸. یونس/سوره۱۰، آیه۸۳.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۲۴۶.    
۱۰. بقره/سوره۲، آیه۲۴۷.    
۱۱. بقره/سوره۲، آیه۲۴۶.    
۱۲. بقره/سوره۲، آیه۲۴۷.    
۱۳. یونس/سوره۱۰، آیه۸۳.    
۱۴. یونس/سوره۱۰، آیه۸۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اشراف بنی اسرائیل».    



جعبه ابزار