• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اولواالالباب و جهنم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله به بررسی آیاتی که مربوط به معروفین به صاحب خردان، و رفتار آنها با مقوله احتمالی مبتلای به دوزخ شدن می‌پردازیم.



... لاولی الالبـب• الذین یذکرون الله... ربنا... فقنا عذاب النار• ربنا انک من تدخل النار فقد اخزیته... «مسلما در آفرینش آسمان‌ها و زمین و آمد و رفت شب و روز، نشانه‌های (روشنی) برای صاحبان خرد و عقل است. همانها که خدا را در حال ایستادن و نشستن و آنگاه که بر پهلو خوابیده‌اند، یاد می‌کنند، و در اسرار آفرینش آسمان‌ها و زمین می‌اندیشند، (و می‌گویند) بار الها این را بیهوده نیافریده‌ای، منزهی تو، ما را از عذاب آتش نگاه دار. پروردگارا، هر که را تو (به خاطر اعمالش) به آتش افکنی، او را خوار و رسوا ساخته‌ای، و این چنین افراد ستمگر هیچ یاوری نیست».

۱.۱ - رسوایی با عذاب دوزخ

بار الها هر که را تو (بر اثر اعمالش) بدوزخ افکنی او را خوار و رسوا ساخته‌ای، و این گونه افراد ستمگر، یاوری ندارند)) (سبحانک فقنا عذاب النار). (ربنا انک من تدخل النار فقد اخزیته).
از این جمله استفاده می‌شود، که خردمندان بیش از آنچه از آتش دوزخ می‌ترسند از رسوائی وحشت دارند، و همین است حال افراد با شخصیت، آنها حاضرند همه گونه رنج و ناراحتی را تحمل کنند اما حیثیت و آبروی آنها محفوظ بماند. بنابراین دردناک‌ترین عذاب رستاخیز، برای این دسته همان رسوائی در پیشگاه خدا، و بندگان خدا است.


... لاولی الالبـب• الذین یذکرون الله... ربنا... فقنا عذاب النار.
صاحبان عقل و خرد پس از اعتراف به وجود هدف در آفرینش بلافاصله، بیاد آفرینش خود می‌افتند و می‌فهمند انسان که میوه این جهان هستی می‌باشد، بیهوده آفریده نشده است و هدفی جز تربیت و پرورش و تکامل وی در کار نبوده او تنها برای زندگی زودگذر و کم ارزش این جهان آفریده نشده است بلکه سرای دیگر در پیش دارد که در آنجا پاداش و کیفر اعمال در برابر او قرار می‌گیرد، در این موقع متوجه مسئولیت‌های خود می‌شوند، و از خدا تقاضای توفیق انجام آنها را می‌طلبند، تا از کیفر او در امان باشند و لذا می‌گویند خداوندا! (تو منزه و پاکی ما را از عذاب آتش نگاهدار). بار الها هر که را تو (بر اثر اعمالش) بدوزخ افکنی او را خوار و رسوا ساخته‌ای، و این گونه افراد ستمگر، یاوری ندارند) (سبحانک فقنا عذاب النار). (ربنا انک من تدخل النار فقد اخزیته).


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۹۰ - ۱۹۲.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۳، ص۲۴۷.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۱۹۰.    
۴. آل عمران/سوره۳، آیه۱۹۱.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۳، ص۲۴۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اولواالالباب و جهنم».    



جعبه ابزار