ایمان به آخرت (قرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
ایمان به
آخرت، همراه با پرهیز از رابطه مودت آمیز با کافران، از عوامل راهیابی به
بهشت است.
«لا تجد قوما یؤمنون بالله و الیوم الاخر یوادون من حاد الله و رسوله و لو کانوا ءاباءهم او ابناءهم او اخونهم او عشیرتهم اولـئک کتب فی قلوبهم الایمـن... و یدخلهم جنت تجری من تحتها الانهـر خــلدین فیها...» «قومی را نیابی که به
خدا و روز بازپسین ایمان داشته باشند (و) کسانی را که با خدا و رسولش مخالفت کردهاند هر چند پدرانشان یا پسرانشان یا برادرانشان یا عشیره آنان باشند دوست بدارند در دل اینهاست که (خدا)
ایمان را نوشته... و آنان را به بهشتهایی که از زیر (درختان) آن جویهایی روان است در میآورد همیشه در آنجا ماندگارند...»
این
آیه شریفه یافتن قومی با چنین صفتی را نفی نموده، میفرماید: چنین مؤمنینی نخواهی یافت و این کنایه است از اینکه ایمان راستین به خدا و روز جزا با چنین صفاتی نمیسازد آن کس که واقعا به خدا و رسول و روز جزا ایمان دارد، ممکن نیست با دشمنان خدا دوستی کند، هر چند که همه قسم سبب و انگیزه دوستی در آنان وجود داشته باشد، مثل اینکه پدرش یا پسرش یا برادرش باشد و یا قرابتی دیگر داشته باشد، برای اینکه این چنین دوستی با ایمان به خدا منافات دارد.
" اولئک کتب فی قلوبهم الایمان"
کلمه" اولئک" اشاره به مردمی است که به خاطر ایمانی که به خدا و روز جزا دارند با دشمنان خدا هر چند
پدر و یا پسر یا برادرشان باشد دوستی نمیکنند و" کتابت" به معنای اثبات غیر قابل زوال است و ضمیر در" کتب" به خدای تعالی برمی گردد. و این آیه تصریح و
نص در این است که چنین کسانی
مؤمنین حقیقی هستند.
در بیان قسمت اول و دوم میفرماید: " آنها کسانی هستند که خدا خط ایمان را بر صفحه قلوبشان نوشته و با روحی از ناحیه خودش آنان را تقویت فرموده است" (اولئک کتب فی قلوبهم الایمان و ایدهم بروح منه).
بدیهی است این امداد و
لطف الهی هرگز با اصل آزادی
اراده و
اختیارانسان منافات ندارد، چرا که گامهای نخستین یعنی" ترک محبت دشمنان خدا" از سوی خود آنان برداشته شده، سپس امدادهای الهی به صورت" استقرار ایمان" که از آن تعبیر به" کتابت" و نوشتن شده به سراغ آنان میآید.
و در سومین مرحله میفرماید: "
خداوند آنها را در باغهایی از بهشت داخل میکند که نهرها از زیر درختان و قصورش جاری است و جاودانه در آن میمانند" (و یدخلهم جنات تجری من تحتها الانهار خالدین فیها).
فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «ایمان به آخرت».