• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهشت انصار (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



انصار که ساکنان مدینه بودند بدلیل پناه دادن به مهاجرین و یاری از پیامبر و پیروی از ایشان، از طرف خداوند وعده بهشت دریافت کردند.



پیشگامان نخستین از انصار، آنان که به یاری پیامبر و یارانش شتافتند بشارت اقامت در بهشت را دریافت کرده اند.
والسبقون الاولون من المهـجرین والانصار والذین اتبعوهم باحسـن رضی الله عنهم ورضوا عنه واعد لهم جنت تجری تحتها الانهـر خــلدین فیهآ ابدا...(و پیشگامان نخستین از مهاجران و انصار و کسانی که با نیکوکاری از آنان پیروی کردند خدا از ایشان خشنود و آنان (نیز) از او خشنودند و برای آنان باغهایی آماده کرده که از زیر (درختان) آن نهرها روان است همیشه در آن جاودانه‌اند این است همان کامیابی بزرگ.)

۱.۱ - مراد از السابقون

«چیزی که ممکن است تا اندازه‌ای از لفظ خود آیه استشمام نمود و در حقیقت آیه شریفه، آن را تا حدی تایید می‌کند، این است که منظور از ( (سابقون اولون) ) کسانی‌اند که قبل از هجرت ایمان آورده و پیش از واقعه بدر مهاجرت کردند و یا به پیغمبر ایمان آورده و او را منزل دادند، زیرا موضوع با دو وصف سابقون و اولون بیان شده، و اسمی از اشخاص و یا عناوین آنها برده نشده، و این خود اشعار دارد بر اینکه بخاطر هجرت و نصرت بوده که سبقت و اولیت اعتبار شده است....
پس، بخاطر اینکه ( (سابقون) ) تمامی کسانی را که در میان مسلمین از ابتداء طلوع اسلام تا روز قیامت به ایمان سبقت جستند شامل می‌شد لذا کلمه ( (اولون) ) را آورد تا مختص به مهاجرین و انصار گردد.
و چون ( (سبق) ) که در مقابل لحوق و تابعیت است از امور نسبی است، و لازمه اش این است که مسلمین هر عصری در ایمان به خدا سابق باشند بر مسلمین اعصار بعدی، و مسلمین اعصار بعدی لاحق باشند، لذا در آیه شریفه ( (سابقون) ) را مقید کرد به ( (اولون) ) تا دلالت کند بر اینکه مقصود طبقه اول از مسلمین صدر اسلام است....
و این تنها با کسانی انطباق دارد که قبل از هجرت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ایمان آورده و تا قبل از واقعه بدر که ابتدای ظهور و قدرت نمائی اسلام است دست از شهر و وطن خود شسته، به مدینه مهاجرت کردند، و یا به آن حضرت ایمان آورده، او را در شهر خود مدینه منزل داده و خود را آماده نصرتش اعلام داشتند. »


انصار، از روزی شایسته در بهشت و نزد پروردگار برخوردارند.
... والذین ءامنوا وهاجروا وجـهدوا فی سبیل الله والذین ءاووا و نصروا... لهم مغفرة ورزق کریم (و كسانى كه ايمان آورده و هجرت كرده و در راه خدا به جهاد پرداخته و كسانى كه (مهاجران را) پناه داده و يارى كرده‌اند آنان همان مؤمنان واقعى‌اند براى آنان بخشایش و روزى شايسته‌اى خواهد بود.)
تفسیر نمونه میگوید: «در سومین آیه مورد بحث، بار دیگر روی اهمیت مقام مهاجران، انصار، موقعیت، تاثیر و نفوذ آنها در پیشبرد اهداف جامعه اسلامی تکیه کرده و از آنها به این گونه تقدیر می‌کند:
«آنها که ایمان آوردند و هجرت کردند و در راه خدا جهاد نمودند و آنها که پناه دادند و یاری کردند، مؤمنان حقیقی و راستین هستند» «و الذین آمنوا و هاجروا و جاهدوا فی سبیل الله و الذین آووا و نصروا اولئک هم المؤمنون حقا».
زیرا در روزهای سخت و دشوار و ایام غربت و تنهائی اسلام، هر یک به نوعی به یاری آئین خدا و پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم شتافتند.
«آنها به خاطر این فداکاری‌های بزرگ، آمرزش و روزی شایسته‌ای خواهند داشت» «لهم مغفرة و رزق کریم».
هم در پیشگاه خدا و جهان دیگر از مواهب بزرگی برخوردارند و هم بهره‌ای شایسته از عظمت، سربلندی، پیروزی، امنیت و آرامش در این جهان خواهند داشت. »


جاودانگی پیروان پیشگامان، نخستین انصار در بهشت:
والسبقون الاولون من المهـجرین والانصار والذین اتبعوهم باحسـن رضی الله عنهم ورضوا عنه واعد لهم جنت تجری تحتها الانهـر خــلدین فیهآ ابدا ذلک الفوز العظیم (و پیشگامان نخستین از مهاجران و انصار و کسانی که با نیکوکاری از آنان پیروی کردند خدا از ایشان خشنود و آنان (نیز) از او خشنودند و برای آنان باغهایی آماده کرده که از زیر(درختان) آن نهرها روان است همیشه در آن جاودانه‌اند این است همان کامیابی بزرگ.)


۱. توبه/سوره۹، آیه۱۰۰.    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۹، ص۵۰۴-۵۰۵.    
۳. انفال/سوره۸، آیه۷۴.    
۴. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۷، ص۳۱۲-۳۱۳.    
۵. توبه/سوره۹، آیه۱۰۰.    
۶. تفسیر مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۵، ص۱۱۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بهشت انصار».    



جعبه ابزار