• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توقیع بهره‌مندی از امام غائب

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



این کلام امام زمان (علیه‌السّلام)، در حدیثی، در پایان پاسخ پرسش‌های اسحاق‌بن یعقوب آمده است، در این حدیث، وجود حضرت در عصر غیبت کبرا، به خورشید در پس ابر تشبیه شده است.



قال مولانا الامام المهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف):
«اَمّا وَجْهُ الاِْنْتِفاعِ بی فی غَیْبَتی فَکَالاِْنْتِفاعِ بِالشَّمْسِ اِذا غَیَّبَتْها عَنِ الاَْبْصارِ السَّحابُ؛ امّا چگونگی استفاده از من در غیبتم، همانند استفاده از خورشید است هنگامی‌ که ابرها آن را از دیدگان پنهان نگاه دارد. »

۱.۱ - تشبیه خورشید پشت ابر

این کلام امام زمان (علیه‌السّلام)، در حدیثی، در پایان پاسخ پرسش‌های اسحاق‌بن یعقوب آمده است، و شیخ صدوق و شیخ طوسی (رحمهما الله) نیز آن را نقل کرده‌اند. در این حدیث شریف، وجود حضرت در عصر غیبت کبرا، به خورشید در پس ابر تشبیه شده است.

۱.۲ - امام منشا حیات جامعه

در این تشبیه، نکات جالبی نهفته است که به بعضی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:
حضرت وجود خود را به خورشید تشبیه کرده است. همان گونه که خورشید، منشا حیات موجودات و مایه‌ی گرمی‌ و حرارت و نور و حرکت و... است و با نبود آن، حیات و زندگانی از موجودات رخت برمی‌بندد، حیات معنوی جامعه، از وجود امام زمان (علیه‌السّلام)، و بقای آن نیز به بقای وجود آن حضرت وابسته است. در روایات اسلامی‌ وارد شده است که امامان معصوم (علیهم‌السّلام) اهداف غاییِ ایجاد مخلوقات‌اند.

۱.۳ - امام واسطه فیض

همان گونه که خورشید یکی از مخلوقات و در عین حال واسطه‌ی بهره گیری موجودات از نور و حرارت است، امام نیز واسطه‌ی اعلا برای فیض بری موجودات است و فیض الهی، مانند نعمت و هدایت و... ، به واسطه‌ی او به عموم خلایق می‌رسد.

۱.۴ - مردم در انتظار حضرت

همان گونه که مردم، هر آن، انتظار خارج شدن خورشید از پَسِ ابرها را دارند، تا تمام و کامل، از وجود و ظهورش استفاده ببرند، در ایّام غیبت آن حضرت نیز، مردم، منتظر ظهور و خروج اویند و از ظهورش مایوس نمی‌گردند.

۱.۵ - عدم انکار حضرت

منکر وجود آن حضرت، همانند منکر وجود خورشید است، هنگامی‌ که در پشت ابرها از دیده‌ها پنهان گردد.

۱.۶ - بهره از حضرت بوسیله توسل

همان گونه که ابر، کاملاً خورشید را نمی‌پوشاند و نور خورشید به زمین و زمینیان می‌رسد، غیبت هم مانع کامل و تمامی‌ برای بهره دهی حضرت نیست. مردم در زمان غیبت، حضرت را نمی‌بینند، امّا از وجود مبارک او بهره می‌برند. توسّل یکی از راه‌های بهره بردن از آن امام است.

۱.۷ - ملاقات با حضرت در بعض مواقع

همان گونه که در مناطقی که هوا غالباً ابری است، گاهی خورشید ابرها را می‌شکافد و خود را از لابه لای آن‌ها بیرون می‌آورد و به عده‌ای از مردم نشان می‌دهد، هر از چند گاهی نیز، عدّه‌ای شرف یاب محضر مبارک امام زمان (علیه‌السّلام) می‌شوند و از وجودش استفاده می‌برند، و از این راه، وجود آن حضرت (علیه‌السّلام) برای عموم مردم به اثبات می‌رسد.

۱.۸ - فراگیری برکات برای تمام عالم

همان گونه که از خورشید، همگان، از دین دار و بی دین، نفع می‌برند، آثار و برکات امام عصر (علیه‌السّلام)، همه‌ی عالم را در برمی‌گیرد، هر چند مردم او را نشناسند و قدرش را ندانند.

۱.۹ - ارتباط قلبی بیشتر بهره بیشتر

همان گونه که شعاع خورشید، به مقدار روزنه‌ها و‌ اندازه‌ی پنجره‌ها، داخل اتاق‌ها می‌شود و مردم از آن بهره می‌برند، مقدار بهره‌ی مردم از وجود و آثار و برکات آن حضرت نیز، به‌ اندازه‌ی قابلیّت آنان است. انسان هر‌ اندازه موانع را از خود دور کند و قلب خود را بیش تر بگشاید، از وجود و آثار و برکات بیش تری بهره می‌گیرد.

۱.۱۰ - غیبت مانع روئیت

همان گونه که ابرها خورشید را نابود نمی‌کنند، و تنها مانع رویت اویند، غیبت امام زمان (علیه‌السّلام) نیز فقط مانع رؤیت اوست.


توقیع حسن عاقبت؛ توقیع مبنای محبت؛ توقیع پیروزی حق بر باطل؛ توقیع عاقبت به خیری؛ توقیع کیفیت درخواست حاجت؛ توقیع هدف بعثت؛ توقیع لازمه محبت اهل بیت؛ توقیع حکم وقف؛ توقیع نهی از تکلف؛ توقیع توحید و نفی غلو؛ توقیع آزاردهندگان امام زمان؛ توقیع حکم منکرین امام زمان؛ توقیع نهی از شک؛ توقیع نهی از تشکیک؛ توقیع الگوی امام زمان؛ توقیع استغفار در حق یکدیگر


۱. شیخ صدوق، محمد بن علی، کمال الدین، ج۲، ص۴۸۵، حدیث۱۰.    
۲. طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۲۹۲، حدیث۲۴۷.    
۳. طبرسی، احمد بن علی، الاحتجاج، ج۲، ص۲۸۴.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری، ج۲، ص۲۷۲.    
۵. اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمه، ج۳، ص۳۴۰.    
۶. راوندی، قطب الدین، الخرائج و الجرائح، ج۳، ص۱۱۱۵.    
۷. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۱۸۱، حدیث۱۰.    



سایت‌ اندیشه قم، برگرفته از مقاله «بهره‌مندی از امام غائب»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۴/۰۲.    



جعبه ابزار