• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جهاد و فرجام نیک (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند در قرآن کریم برای مجاهدان در راه خدا فرجام نیکی را پیش بینی میکند.



پیروزی یا شهادت در عرصه جهاد ، دو فرجام نیک، در نگاه مؤمنان مجاهد است. .
قل هل تربصون بنا الا احدی الحسنیین.. بگو: «آیا درباره ما، جز یکی از دو نیکی را انتظار دارید؟! (: یا پیروزی یا شهادت) ولی ما انتظار داریم که خداوند، عذابی از سوی خودش (در آن جهان) به شما برساند، یا (در این جهان) به دست ما (مجازات شوید) اکنون که چنین است، شما انتظار بکشید، ما هم با شما انتظار می‌کشیم! »
مقصود آیه، یکی از دو خصلت پسندیده است: یا غلبه و دستیابی به غنیمت یا شهادت با پاداش دایمی.
مقصود از (حسنیین) حسنه و مصیبت است به دلالت اینکه در آیه اول حکایت می‌کرد که منافقین از اینکه به رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم خیری برسد ناراحت می‌شدند، و از اینکه به آن جناب شر و مصیبت برسد خوشحال می‌گردیدند، و می‌گفتند خوب شد ما قبلا حواسمان را جمع کرده بودیم، و خود را دچار این ناملایمات نساختیم. چون از این کلام بر می‌آید که منافقین در حال انتظار بودند که ببینند بر سر مسلمانان چه می‌آید، آیا شکست می‌خورند و یا پیروز می‌شوند پس معلوم می‌شود" احدی الحسنیین" در آیه یکی از آن دو پیش آمد است که منافقان در انتظارش بودند.


خواهی گفت چطور قرآن کریم مصیبت را هم حسنه خوانده و آن را با حسنه" حسنیین" نامیده؟ در جواب می‌گوییم: از نظر دینی حسنه و مصیبت هر دو حسنه‌اند، چون اگر حسنه، حسنه است برای این است که پیروزی و غنیمت در دنیا و اجر عظیم در آخرت است و اگر مصیبت حسنه است آنهم برای این است که شکست خوردن و کشته شدن و هر رنج و محنت دیگری که به انسان برسد مورد رضای خدا و باعث اجری ابدی و سرمدی است، پس هر دو حسنه‌اند.
و معنای آیه این است که: ما و شما هر یک منتظر عذاب و گرفتاری طرف مقابل خود هستیم، با تفاوت اینکه آن عذاب و گرفتاری که شما برای ما آن را آرزو می‌کنید در حقیقت خیر ماست، زیرا شما در باره ما انتظار یکی از دو احتمال را می‌کشید، یا غلبه بر دشمن و مراجعت با غنیمت و یا کشته شدن در راه خدا.
ولی ما برای شما انتظار عذاب خدا را می‌کشیم، و آرزو داریم که یا با عذاب‌های سماوی و یا بدست خود ما شما را نابود کند، مثلا به ما دستور دهد زمین را از لوث وجود شما پاک سازیم، پس ما در هر حال رستگار و شما در هر حال هالکید، پس انتظار بکشید که ما هم با شما در انتظاریم، این بود آن جواب دوم.
در آیه‌ای که زبان حال منافقین را بیان می‌کرد حسنه و مصیبت را تنها به رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نسبت می‌داد، ولی در آیه دوم که جواب اول آنان است و در آیه سوم که متضمن جواب دوم ایشان بود رسیدن به حسنه و مصیبت را به رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و همه مؤمنان نسبت داد، و این بخاطر آن بود که در مقام جواب از نظر خدا و واقع، حسنه و مصیبت مؤمنین حسنه و مصیبت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نیز هست چون مؤمنین با آن جناب ملازمت و مشارکت دارند.


۱. توبه/سوره۹، آیه۵۲..    
۲. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، طبرسی، ج ۲، ص ۷۲    
۳. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۹، ص۴۱۲.    




فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «جهاد و فرجام نیک (قرآن)»    


رده‌های این صفحه : جهاد | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار