حبس برای پیشگیری از زنا
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
حبس برای پیشگیری از زنا از مباحث فقهی و حقوقی مربوط به
حقوق زندانی و درباره حکم زندانیکردن شخص برای پیشگیری از
زنا، بحث میکند.
۱. روی الحسن بن محبوب، عن عبد اللّه بن سنان، عن ابی عبد اللّه (علیهالسّلام) قال: جاء رجل الی رسول اللّه فقال: انّ امّی لا تدفع ید لامس. قال: فاحبسها. قال: قد فعلت. قال: فامنع من یدخل علیها. قال: قد فعلت. قال: فقیّدها فانّک لا تبرّها بشیء افضل من ان تمنعها من محارم اللّه عز و جل؛
امام صادق- علیه السلام- فرمود: شخصی خدمت رسول اللّه آمد و گفت: مادرم، دست بیگانه را رد نمیکند (یعنی به او زنا میدهد). پیامبر فرمود: او را حبس کن. گفت:
کردم. فرمود: نگذار کسی پیش او رود. گفت: چنین کردم. فرمود: او را دربند کن هیچ خوبی در مورد او بهتر از این نیست که جلو او را از گناهان بگیری.
نظر نگارنده: صدوق- قدس سرّه- تنها کسی است که این روایت را نقل کرده است و ظاهرا دلالت آن تمام و از موارد زندان برای پیشگیری از حرام است.
۲. صفوان بن یحیی، عن ابن مسکان، قال: حدّثنی عمّار الساباطی، قال: سالت ابا عبد اللّه (علیهالسّلام) عن المراة الفاجرة یتزوّجها الرجل؟ فقال لی: و ما یمنعه؟ و لکن اذا فعل فلیحصّن بابه؛
عمّار ساباطی گفت: از امام صادق (علیهالسلام) در مورد کسی که با زن زنادهنده ازدواج میکند، پرسیدم. فرمود: چه اشکالی دارد؟ ولی اگر این کار را کرد باید در خانهاش را محکم ببندد.
بحث راجع به سند و دلالت این حدیث در فصل «زندان برای جلوگیری از محرمات» گذشت.
۱. ابن تیمیه: زنی که شوهر کاملی دارد و دارای چند فرزند است اگر به شخص بیگانهای دل بست و با او به فسق و فجور پرداخت و وقتی رسوا شد کوشید تا از شوهرش جدا شود آیا پس از این کارها حقّی بر گردن فرزندان دارد؟ و اگر فرزندان با او قطع رابطه کنند گناه کردهاند؟ و آیا جایز است کسی که برایش ثابت شده، در نهان او را بکشد؟ و اگر دیگری او را کشت گناه کرده است؟
جواب: الحمد للّه. واجب است بر فرزندان و خانوادهاش او را از محرمات بازدارند و اگر جز با حبس نمیشود، او را حبس کنند و اگر لازم شد او را در بند کنند، ولی جایز نیست فرزند، مادرش را بزند، امّا نمیتوانند به او نیکی نکنند
[
نیکی کردن به مادر حقّ مادر است
]
و جایز نیست با او قطع رابطه کنند به طوری که با این کار امکان پیدا کند دنبال کار بد رود، بلکه به مقدار قدرت و توان، او را بازمیدارند و اگر نیاز به خوراک و پوشاک داشت به او میدهند و نمیتوانند آنها اقامۀ حد کنند و او را بکشند و دیگری هم نمیتواند این کار را بکند و اگر چنین کنند گناه کردهاند.
• طبسی، نجمالدین، حقوق زندانی و موارد زندان در اسلام، ص۲۵۵-۲۵۶.