رسالة فی الوصایا (للشیخ الانصاری)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
رسالة فی الوصایا
مؤلف
شیخ اعظم مرتضی انصاری قدس سره
امام مجدد شیخ اعظم انصاری قدس سره در تحول علمی عصر حاضر در زمینه فقه و اصول که از مهمترین شاخههای علوم اسلامی به شمار میآیند گوی سبقت را از همگان ربوده است بدین خاطر دبیرخانه کنگره بزرگداشت شیخ اعظم انصاری با رهنمود و عنایت مقام معظم رهبری طرح زنده نگهداشتن دویستمین سالگرد ولادت آن عالم فرزانه را عهده دار شد تا از این رهگذر بتواند مکتب فکری شیخ انصاری را در تمام ابعادش نمایان سازد به ویژه نوآویها و دستاوردهای ممتاز این مکتب که برای مکاتب فکری دیگر به عنوان مکتب اصلی و مادر شمرده میشود مانند مکتب میرزای شیرازی، آخوند خراسانی، محقق نایینی، محقق عراقی، محقق اصفهانی و دیگر پیشوایان مکاتب فکری جدید در زمینه فقه و اصول اسلامی.
در راستای اجرای این طرح، دبیرخانه کنگره، گروهی تخصصی از فضلای حوزه علمیه قم را برگزید تا آثار شیخ انصاری را احیا و دستاوردهای عملی آن بزرگوار را تحقیق نمایند و آنها را به شیوهای علمی بر پژوهشگران و کتابخانه اسلامی عرضه کنند تا افکار و آراء شیخ انصاری و آثار علمی ارزشمند ایشان به آسانی در دسترس محققان و پژوهشگران قرار گیرد.
از جمله آثاری که توسط این گروه عرضه شد این رساله موسوم به رسالة فی الوصایا است که مؤلف آن را به صورت شرح مزجی بر کتاب شرایع الاسلام نوشته ولی متاسفانه ناقص است، بلکه در پارهای از موارد افتادگی وجود دارد که معلوم نیست این افتادگی در اصل بوده یا این که در اصل کامل بوده و بعدها از بین رفته است؟! در هر حال موارد ناقصی به وسیله متن شرایع جبران شده و میتوان مقدار نقص را شناسایی و به موضوع شناخت اجمالی پیدا کرد.
لازم به ذکر است که گاهی مؤلف برخی از مسائل را پیش از یک بار تکرار میکند، ولی هر بار از زاویهای متفاوت آن را مورد بررسی قرار میدهد.
نسخههای کتاب
در تحقیق کتاب از نسخههای زیر استفاده شده است:
اول- افسیت شده نسخه اصلی:
این نسخه که افسیت شده نسخه اصلی است و خود مؤلف آن را نوشته در کتابخانه آستان قدس رضوی به همراه مجموعهای با شماره (۱۱۱۲۷) نگهداری میشود و با رمز «ق» مشخص شده است.
بیشتر استفاده محققان از این نسخه بود.
دوم- نسخهای از مکاسب:
این نسخه در سال ۱۳۰۵ ق به صورت چاپ سنگی به چاپ رسیده و با رمز «ع» مشخص شده است.
سوم- نسخه دیگری از مکاسب:
نسخه دیگری از مکاسب است که در سال ۱۳۲۵ ق در اصفهان به صورت چاپ سنگی به چاپ رسیده و با رمز «ص» مشخص شده است.
ظاهرا دو نسخه مذکور نسخههای تصحیح شدهای هستند و مشتمل بر رسائل متعددی از شیخ انصاری میباشند مانند:
الوصایا، منجزات المریض و المواریث.
نرم افزار مجموعه جامع فقه اهل البیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).