• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سیدهادی زوین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



زُوَیْن، سیدهادی
از فقها و ادبای مجاهد شیعه عراق در قرن سیزدهم و چهاردهم هجری. وی فرزند سیدمحمد زین الدین، مشهور به زوین، از اهالی ابوصخیر و رئیس قبیله جعاره بود که نزد حکومت عثمانی و رؤسای قبایل فرات موجه و محترم شمرده می شد. هادی زوین فردی ادیب و شاعر بود و خانه اش،‌محل انجمن ادبی و تجمع ادبای نجف، حیره و غیره بود. پدرش نیز از علما و ادبا و صاحب آثار علمی، ادبی و شعر به شمار می رفت.
سیدهادی،‌همتی عالی و خصایلی نیک داشت؛ از جمله آنکه در ۱۳۰۵ ق در زمان علی رضا پاشا (والی بغداد) به کمک مسئولان ترک، نهر بلندی از فرات به حیره و حباره و نجف حفر کرد تا ساکنان آنها از آب شرب شیرین استفاده کنند.
اندکی پس از شکست قیام نجف که علمای شیعه، جمعیت سیاسی مخفی«حزب نجفی» را در رمضان – شوال ۱۳۳۶ ق/ ژوئیه ۱۹۱۸ در شهر نجف اشرف تأسیس کردند، وی از جمله شخصیت هایی بود که بدان پیوست. پس از تأسیس حزب مخفی دیگری به نام «حرس الاستقلال» در جمادی الاول ۱۳۳۷ ق/ فوریه ۱۹۱۹، نشستی در بغداد با حضور رهبران جنبش این شهر در روز ۳ شعبان ۱۳۳۸ ق / ۲۱ آوریل ۱۹۲۰، ترتیب داده شد و هیأتی از علما و رؤسای عشایر فرات که نمایندگی آنها را سیدهادی زوین و حاج عبدالمحسن شلاش برعهده داشتند،‌در آن شرکت کردند. این نشست بسیار مهم بود و به ایجاد هماهنگی میان فعالیت ها و تحرکات مختلف در حوزه فرات میانه منجر شد. در این نشست، هادی زوین، وضعیت فرات میانه را تشریح کرد و افزود: مردم فرات و در پیشاپیش آنها ، علمای نجف و کربلا، برای فعالیت به طور جدی برنامه ریزی کرده اند.
زوین در قیام ۱۹۲۰ عراق همراه دو تن از یارانش جنگ را در دو منطقه «الهندیه»‌و «کربلا» اداره می کرد. زمانی که انگلستان شعله انقلاب را خاموش کرد،‌او را زندانی و اموالش را مصادره نمودند. در ۱۳۴۶ ق/ ۱۹۲۷ درگذشت.
به نوشته شیخ محمد حرزالدین در معارف الرجال،‌سیدهادی زوین در ۱۸ شوال ۱۳۲۳ ق در گذشت که این تاریخ قطعاً درست نیست.
منابع: تاریخ جنبش اسلامی در عراق، ۲۰۵؛ معارف الرجال فی تراجمن العلما و الادباء،‌۱۷۱:۳، موسوعه السیاسه، ۱۸:۷؛ نقش علمای شیعه در رویارویی با استعمار، ۲۷۳٫



جعبه ابزار