• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سید حسن قزوینی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سید حسن قزوینی از علما و فعالان سیاسی ایران در قرن چهاردهم هجری بوده است.



جزئیات زندگی او دقیقا روشن نیست و چند تن از به همین نام در نیمه اول قرن چهاردهم می‌زیسته‌اند، اما به ظن قوی، وی همان سید حسین حسینی قزوینی، از شاگردان آخوند خراسانی و شیخ الشریعه اصفهانی می‌باشد که جمعی از علما، از جمله آیت‌الله مرعشی نجفی از او روایت کرده‌اند.


پس از شکست قیام نجف در ۱۳۳۶ ق، شیخ محمدرضا شیرازی (فرزند میرزا محمدتقی شیرازی) «جمعیت نهضت اسلامی» را در اوایل ۱۳۳۷ ق/ اواخر ۱۹۱۸ در کربلا تاسیس کرد که سید هبه الدین شهرستانی و سید حسین قزوینی از نخستین اعضای آن بودند. فعالیت جمعیت از قدرت و کارآیی شایسته‌ای برخوردار بود، به گونه‌ای که توانست سطح مخالفت با استعمارگران انگلیسی را گسترده تر کند و موجب هراس مقامات انگلیسی گردد.


وی از رهبران مؤثر انقلاب اسلامی و ضد انگلیسی عراق در ۱۳۳۹ ق نیز بود. پس از قیام عمومی کربلا، مردم کنترل شهر را در دست گرفتند و به دستور میرزا محمدتقی شرازی، شورایی برای اداره امور انقلاب و رسیدگی به اختلافات مردم تشکیل گردید که سیدحسین قزوینی از جمله اعضای آن شورا بود. از همین رو پس از شکست و ناکامی آن انقلاب، حاکم انگلیسی عراق یکی از شرایط صلح را تسلیم هفده تن از رهبران انقلاب در مدت بیست و چهار ساعت اعلام کرد که سید حسین قزوینی، سیدابوالقاسم کاشانی، میرزا احمد خراسانی، و شیخ محمد خالصی زاده از آن جمله بودند. او بعدا به قزوین بازگشت و به ریاست شرعی قزوین رسید و در رمضان المبارک ۱۳۵۲ ق در آن شهر درگذشت.
[۲] کفائی، عبدالحسین، مرگی در نور، ص۱۳۱.
[۳] کفائی، عبدالحسین، مرگی در نور، ص۴۱۶.
[۴] نقش علمای شیعه در رویارویی با استعمار، ص۲۴۲.
[۵] شهرستانی، هبه الدین، ستاره سامرا، ص۶۲.
[۶] شهرستانی، هبه الدین، ستاره سامرا، ص۷۲.



۱. امین، سیدمحسن، اعیان الشیعه، ج۵، ص۴۸۹.    
۲. کفائی، عبدالحسین، مرگی در نور، ص۱۳۱.
۳. کفائی، عبدالحسین، مرگی در نور، ص۴۱۶.
۴. نقش علمای شیعه در رویارویی با استعمار، ص۲۴۲.
۵. شهرستانی، هبه الدین، ستاره سامرا، ص۶۲.
۶. شهرستانی، هبه الدین، ستاره سامرا، ص۷۲.



دانشنامه های انقلاب اسلامی و تاریخ اسلام، فرهنگنامه علمای مجاهد، برگرفته از مقاله «سید حسن قزوینی».    



جعبه ابزار