• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شرور و رحمت الهی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: شرور، حکمت خداوند، رحمت خداوند، شبهات کرونایی، بلا، ابتلا، آزمایش الهی

پرسش: آیا شرور و بیماری‌هایی مانند کرونا رحمت و حکمت الهی را زیر سوال نمی‌برد؟

پاسخ اجمالی: شرور و بیماری‌ها با صفت حکمت خدا سازگار است که به این مسئله در مقاله شرور و حکمت الهی پرداخته شد؛ اما در مورد رابطه شرور و رحمت الهی باید گفت شرور و بیماری‌هایی نظیر بیماری کرونا برای کسانی که از آن عبرت می‌گیرند و رو به سوی خدا می‌آورند و به یاری دیگر انسان‌ها می‌شتابند، در نهایت، رحمت خواهد بود. اما برای کسانی که کرونا را وسیله‌ای برای حمله به دین و اعتقادات مردم و احتکار و گرانفروشی قرار می‌دهند رحمت نیست.



رحمت و حکمت دو مقوله متفاوت است. خداوند هم رحمن و رحیم است و هم حکیم. برخی صفات فعلی، مانند عادل و حکیم، همچون صفات ذاتی هستند که ضدشان بر خدا محال است. از این رو، نمی‌توان به خدا ظالم و عابث گفت، همانطور که نمی‌توان به او جاهل و عاجز گفت. اما اکثر صفات فعلی خدا، مانند رحیم، این گونه نیست. خداوند هم می‌تواند گناهان ما را ببخشد و هم می‌تواند ما را نبخشد و مجازات کند. در دعای افتتاح می‌خوانیم: وَ اَیْقَنْتُ اَنَّکَ اَرْحَمُ الرَّاحِمِینَ فِی مَوْضِعِ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ اَشَدُّ الْمُعَاقِبِینَ فِی مَوْضِعِ النَّکَالِ‌ وَ النَّقِمَةِ
البته هم عفو و هم عقاب، حکیمانه است و دارای حکمت، بلکه حکمت‌هاست.


شرور و بیماری‌ها حتما با صفت حکمت خدا سازگار است و دارای حکمت‌های متعددی است، که در پاسخ به پرسشی دیگر این حکمت‌ها بیان شد.


اما در مورد ارتباط کرونا با صفت رحمت، بیماری کرونا برای کسانی که از آن عبرت می‌گیرند و رو به سوی خدا می‌آورند و به یاری دیگر انسان‌ها می‌شتابند، در نهایت، رحمت خواهد بود. اما برای کسانی که کرونا را وسیله‌ای برای حمله به دین و اعتقادات مردم و احتکار و گرانفروشی قرار می‌دهند رحمت نیست.


۱. طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الاحکام، ج۳، ص۱۰۸.    



حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر رضا برنجکار


رده‌های این صفحه : شبهات کرونایی | شرور و بلاها




جعبه ابزار