• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

موسی، امام زاده

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



موسى، امامزاده emām-zāde mūsā ، امامزاده‌ای در آبادی آبنیک واقع در بخش رودبار قصران در ۲۰ متری بقعۀ برادر ایشان، امامزاده طیب.



بنابر روایت کنزالانساب، موسى از فرزندان ابراهیم بن علی بن موسی‌الرضا(ع)، هنگامی که همراه پدر و برادرش، طیب، از بغداد راهی رودبار قصران بود، در آبادی آبنیک به شهادت رسید و در همان‌جا مدفون گردید.
[۱] کنزالانساب، ص۹۹، بمبئی، ۱۳۰۲ ق.



بقعۀ امامزاده موسى دارای بنایی کوچک و ساده از جنس سنگ لاشه و ملاط گچ و گِل است. تمامی سطوح داخلی آن در سال‌های گذشته گچ‌اندود شده،
[۲] پازوکی طرودی، ناصر، آثار تاریخی شمیران، ج۱، ص۳۶۵، تهران، ۱۳۸۲ ش.
و به‌سبب شرایط آب‌وهوای بسیار سرد منطقه، آسیب‌های زیادی دیده است.
[۳] سروقدی، محمدجعفر، بقاع متبرکۀ استان تهران، ص۱۶۳، تهران، ۱۳۸۴ ش.

این بقعه مشتمل بر دو بخش است: بخش اول که بنای اصلی به شمار می‌آید، دارای برج مقبره‌ای‌شکل است که از داخل هشت‌ضلعی و از خارج مربعی‌شکل بوده، و دارای گنبدی تخم‌مرغی‌شکل است. قسمت دوم نیز اتاق مستطیل‌شکلی است که در جهت شرقی ـ غربی امتداد یافته، و با بنای اصلی هم‌جوار است.
بر در ورودی امامزاده قاب مستطیل‌شکلی وجود داشته که امروزه قسمت‌هایی از آن تخریب شده است و اثری از کتیبه بر روی آن دیده نمی‌شود. نام این امامزاده در تابلویی که ادارۀ اوقاف در کنار آن نصب کرده، امامزاده موسی بن جعفر (ع) آورده شده است که این خلاف شجره‌نامه‌ای است که اهالی آبادی آبنیک در دست دارند.
در شجره‌نامۀ اهالی، نام این امامزاده، موسی بن ابراهیم بن علی بن موسی‌الرضا(ع) آورده شده است. برخی قدمت بنای اولیۀ این امامزاده را متعلق به سده‌های ۷ و ۸ ق دانسته‌اند. این بقعه در مهر ۱۳۸۲، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
[۴] پازوکی طرودی، ناصر، آثار تاریخی شمیران، ج۱، ص۳۶۶-۳۶۵، تهران، ۱۳۸۲ ش.



۱. کنزالانساب، ص۹۹، بمبئی، ۱۳۰۲ ق.
۲. پازوکی طرودی، ناصر، آثار تاریخی شمیران، ج۱، ص۳۶۵، تهران، ۱۳۸۲ ش.
۳. سروقدی، محمدجعفر، بقاع متبرکۀ استان تهران، ص۱۶۳، تهران، ۱۳۸۴ ش.
۴. پازوکی طرودی، ناصر، آثار تاریخی شمیران، ج۱، ص۳۶۶-۳۶۵، تهران، ۱۳۸۲ ش.



موسوی‌زاده، حسن، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «موسی، امام زاده»، ص۱۵۵۳.    






جعبه ابزار