• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیه بیعت رضوان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیه بیعت گروهى از یاران پیامبر با ایشان براى جنگ با کفار مکه قبل از صلح حدیبیه را آیه بیعت رضوان گویند.




آیه ۱۸ سوره فتح " آیه بیعت " یا " بیعت رضوان " نام دارد: "لقد رضى الله عن المؤمنین اذ یبایعونک تحت الشجرة فعلم ما فى قلوبهم فانزل السکینة علیهم و اثابهم فتحاً قریباً ؛به راستى که خداوند از مؤمنان آن گاه که با تو در زیر آن درخت بیعت کردند، خشنود شد؛ و دانست که در دل هایشان چیست . و آن گاه آرامش (خود) را بر آنان نازل کرد و به پیروزى اى نزدیک پاداششان داد ".



برخى نیز آیه ۱۰ سوره فتحرا آیه بیعت رضوان دانسته اند، ولى صحیح تر این است که آیه ۱۸ سوره فتحرا که با قرینه هایى به بیعت رضوان اشاره کرده است، آیه بیعت رضوان بدانیم.
[۴] کشف الاسرار میبدی، ج۹، ص۲۳۴.
چون این آیه بیانگر "بیعت رضوان"(= بیعت خشنودى خداوند) است، بدین خاطر به آن، "آیه بیعت رضوان" مى گویند.



در ذى قعده سال ششم هجرت پیغمبر اکرم(ص) به دنبال خوابى که دیده بود، همراه ۱۴۰۰ نفر به قصد عمره از مدینه خارج شد، ولى در نزدیکى مکه مشرکان تصمیم گرفتند که از ورود او و یارانش به مکه جلوگیرى کنند.
پیامبر (ص) و یارانش در سرزمین "حدیبیه" توقف نمودند، و سفیرانى به قصد حل مشکل بین پیامبر (ص) و قریش رفت و آمد کردند. یکى از سفیران پیامبر (ص) که به مکه رفته بود، دست گیر شد.
پیامبر (ص) فرمود: اگر این قضیه صحت داشته باشد، دلیل بر اعلان جنگ قریش است ؛ لذا از این جا حرکت نمى کنیم تا با این قوم پیکار کنیم. و براى تأکید بر این امر مهم از مردم دعوت کرد تا با او تجدید بیعت کنند. زیر درختى که آن جا بود با حضرتش بیعت کردند. و این بیعت به بیعت رضوان معروف شد؛ چون در آیه شریفه خداوند خشنودى خود را از این بیعت ابراز نمود.



مکارم شیرازی، ناصر، تفسیرنمونه، ج۲۲، ص۶۵.    
مکارم شیرازی، ناصر، تفسیرنمونه، ج۲۲، ص۴۳-۴۴.    
منصور، عبدالحمیدیوسف، نیل الخیرات فى القراءات العشرة، ج۱۸، ص۲۸۴.
سبحانی، جعفر، الایمان والکفرفى الکتاب والسنة، ج۱، ص۲۴۶.


 
۱. فتح/سوره۴۸، آیه۱۸.    
۲. فتح/سوره۴۸، آیه۱۰.    
۳. فتح/سوره۴۸، آیه۱۸.    
۴. کشف الاسرار میبدی، ج۹، ص۲۳۴.




مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی.    



جعبه ابزار