• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

احترام حکم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند وقتی انسان را آفرید برایش احکامی را وضع کرد که انسان باید به آن احکام الهی احترام بگذارد و آنها را هتک حرمت نکند.



لازم است که انسان حرمت احکام را رعایت کند و از هتک کردن آنها خودداری کند.
«... ولا تتخذوا ءایـت الله هزوا...؛ و هنگامی که زنان را طلاق دادید، و به آخرین روزهای « عدّه » رسیدند، یا به طرز صحیحی آنها را نگاه دارید (و آشتی کنید)، و یا به طرز پسندیده‌ای آنها را رها سازید! و هیچ‌گاه به خاطر زیان رساندن و تعدّی کردن، آنها را نگاه ندارید! و کسی که چنین کند، به خویشتن ستم کرده است. (و با این اعمال، و سوء استفاده از قوانین الهی،) آیات خدا را به استهزا نگیرید! و به یاد بیاورید نعمت خدا را بر خود، و کتاب آسمانی و علم و دانشی که بر شما نازل کرده، و شما را با آن، پند می‌دهد! و از خدا بپرهیزید! و بدانید خداوند از هر چیزی آگاه است (و از نیات کسانی که از قوانین او، سوء استفاده می‌کنند، با خبر است».

۱.۱ - تفسیر موضوعی آیه

سپس به همگان هشدار مى دهد و مى فرماید: (آیات خدا را به استهزاء نگیرید) (و لا تتخذوا آیات الله هزوا).این تعبیر نیز مى تواند اشاره به کارهاى خلاف عصر جاهلیت باشد که رسوبات آن در افکار مانده بود.

۱.۲ - روایت

در حدیثی آمده است که در عصر جاهلیت بعضى از مردان هنگامى که طلاق مى دادند مى گفتند: هدف ما بازى و شوخى بود و همچنین هنگامى که برده اى را آزاد یا زنى را به ازدواج خود در مى آوردند.
آیه فوق نازل شد و به آنها هشدار داد و پیامبر (صلى الله علیه و آله و سلم ) فرمود: هر کس زنى را طلاق دهد یا برده اى را آزاد کند یا با زنى ازدواج کند یا به ازدواج دیگرى درآورد بعد مدعى شود که بازى و شوخى مى کرده ، از او قبول نخواهد شد و به عنوان جدى پذیرفته مى شود.
مقصود از «آیات الله» به گفته برخی از مفسران، احکام الهی است.
[۴] طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۱ - ۲، ص۵۸۲.



۱. بقره/سوره۲، آیه۲۳۱.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۱۷۸.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۱۷۹.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۱ - ۲، ص۵۸۲.



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «احترام حکم»    



جعبه ابزار