• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اخوان.

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اخوان axavān، جعفر (۱۲۸۹-۱۳۶۲ ش/ ۱۹۱۰-۱۹۸۳ م)، کارآفرین، بنیان‌گذار شرکت بازرگانی جیپ و نخستین تولیدکنندۀ خودرو در ایران.



جعفر اخوان در تهران زاده شد و تحصیلات ابتدایی و متوسطۀ خود را در همان‌جا گذراند. او در ۱۳۲۳ ش با فروغ‌الزمان اخوان، دختر احمد اخوان، تاجر و نمایندۀ مجلس ازدواج کرد.
[۱] شیرین‌کام، فریدون و ایمان فرجام‌نیا، سرگذشت پنجاه کنشگر اقتصادی ایران، ص۱۴۱و ۱۵۹، تهران، ۱۳۹۳ ش.



جعفر تحصیلات دانشگاهی نداشت، اما در زمینۀ صنعت و تجارت از توانمندی‌های قابل‌توجهی برخوردار بود. او در ۴ دی ۱۳۳۵، زمانی که بیشتر سرمایه‌داران در پی واردات خودرو بودند، شرکت بازرگانی جیپ را بنیاد نهاد. وی نخست به واردکردن جیپ ویلیز و لوازم یدکی آن از آمریکا پرداخت
[۲] حاصلی، رضا، «جعفر اخوان»، دست‌نوشته‌های من (بش ).
و سپس قطعه‌زمینی را در جادۀ مخصوص کرج خریداری نمود و اقدام به ساخت کارخانۀ مونتاژ خودرو جیپ کرد. کار ساخت و راه‌اندازی خط تولید جیپ با سرمایۀ ۲۰میلیون تومان در ۱۳۳۸ ش به پایان رسید. در ابتدا لوازم اصلی خودرو از آمریکا وارد می‌شد و برخی لوازم مانند تایر، باتری، صندلی و آن دسته از لوازمی که امکان ساخت آن‌ها در ایران وجود داشت، از تولیدکنندگان داخلی تهیه می‌شد.
[۳] شیرین‌کام، فریدون و ایمان فرجام‌نیا، سرگذشت پنجاه کنشگر اقتصادی ایران، ص۱۴۲، تهران، ۱۳۹۳ ش.

این کارخانه در سال ۱۳۳۸ ش تولید جیپ ویلیز را با نام «جیپ شهباز» آغاز نمود و در پی آن وانت سیمرغ را نیز در همان سال تولید، و به بازار عرضه کرد. در ۱۳۴۱ ش، اخـوان بـا شـرکـت خـودروسازی رامبلـر آمریکـا وارد گفت‌وگو شد و امتیاز مونتاژ خودرو سواری رامبلر را از این شرکت گرفت و در ۱۳۴۶ ش این خودرو را در ایران با دو نام «شاهین» به‌عنوان مدل پایه، و «آریا» به‌عنوان مدل پیشرفته عرضه کرد.
اخوان در پی آن بود تا خودروهایی در ایران تولید کندکه بتوانند با خودروهای لوکس وارداتی رقابت کنند؛ ازاین‌رو، در اوایل دهۀ ۱۳۵۰ ش با شرکت جنرال موتورز آمریکا وارد گفت‌وگو شد و مدیران این شرکت را به سرمایه‌گذاری و مشارکت در شرکت بازرگانی جیپ ترغیب کرد. در روزهای پایانی سال ۱۳۵۲ ش، شرکت بازرگانی جیپ به شرکت جنرال موتورز ایران تغییر نام داد و این شرکت به تولید و عرضۀ مدلهای متنوع خودروهای لوکس جنرال موتورز آمریکا در ایران مبادرت ورزید.


جعفر اخوان افزون‌بر فعالیت در صنعت خودروسازی، در زمینۀ بانکداری نیز کوشا بود. وی در ۱۳۵۲ ش که تأسیس بانک داریوش به تصویب شورای پول و اعتبار رسید، یکی از اعضای مؤسس این بانک بود. او در کنار فعالیت‌های اقتصادی، در تشکل‌های اقتصادی و صنعتی هم فعالیت چشمگیری داشت. اخوان از آغازبه‌کارِ «اتاق صنایع و معادن ایران» در اوایل دهۀ ۱۳۴۰ ش تا ادغام آن با اتاق بازرگانی در اواخر همان دهه، نایب‌رئیس این تشکل بود.
[۴] «از جعفر اخوان تا اولین خودروی تولیدشده در ایران»، تین نیوز (بش ).

اخوان از سال ۱۳۳۵ تا ۱۳۵۷ ش رئیس هیئت‌مدیرۀ شرکت بازرگانی جیپ ایران و سپس جنرال موتورز ایران بود تا آنکه در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، کمیتۀ اجرایی کارگران کارخانۀ جنرال موتورز ایران، مدیران شرکت را وادار به استعفا کردند و خود مدیریت را به عهده گرفتند.


اخوان پیش از پیروزی انقلاب اسلامی از ایران خارج شد و دیگر به ایران بازنگشت. همچنین شرکت جنرال موتورز ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی مشمول بند الف از قانون توسعه و حفاظت از صنایع مصوب شورای انقلاب گردید و مصادره شد.
[۵] شیرین‌کام، فریدون و ایمان فرجام‌نیا، سرگذشت پنجاه کنشگر اقتصادی ایران، ص۱۴۹-۱۵۰، تهران، ۱۳۹۳ ش.
گفته می‌شود اخوان عضو برخی از کلوپها بوده یا گاهی در جلسات آنها شرکت می‌کرده است. همین مسئله باعث شد برخی اتهامات به او زده شود. در اسناد لژ آریا، از ورود برخی داوطلبان، ازجمله جعفر اخوان سخن به میان آمده است که با بنیاد پهلوی و فرح پهلوی، به‌عنوان سهامدار شرکت جیپ ایران، ارتباط مالی داشتند. او همچنین در شماری از بانک‌ها، ازجمله ایرانیان، لویدز در لندن، اونیون در سویس و شرکت‌های صنعتی نظیر چیس‌مانهاتان و بنک‌آو در آمریکا سهامدار بود.
[۶] شیرین‌کام، فریدون و ایمان فرجام‌نیا، سرگذشت پنجاه کنشگر اقتصادی ایران، ص۱۵۱و ۱۵۶و ۱۵۷، تهران، ۱۳۹۳ ش.
دفتر کلِ گزارشِ داراییهایِ جعفر اخوان، در اسفند ۱۳۵۵ میزان سرمایۀ او را به‌عنوان بستانکار بیش از ۰۰۰‘۰۰۰‘۱۰۸‘۲ ریال اعلام کرد.


اخوان در کارهای خیر نیز کوشا بود. او در بهمن ۱۳۴۰، ۳ دستگاه اتومبیل جیپ ویلیز به وزارت بهداری، و در اسفند همان سال، دو اتومبیل جیپ ویلیز اتاق‌کالسکه‌ای به وزارت فرهنگ هدیه کرد؛ در خرداد ۱۳۴۱، به وکالت از احمد اخوان (پدر همسرش) ملک امیریه را برای مریض‌خانه، به وزارت بهداری واگذار کرد؛ در شهریور ۱۳۴۱، یک دستگاه آمبولانس برای کمک به زلزله‌زدگان بوئین‌زهرا به شیر و خورشید سرخ ایران اعطا نمود؛ همچنین در خرداد ۱۳۴۹، مبلغ ۰۰۰‘۰۰۰‘۵ ریال به ساخت آزمایشگاه و مؤسسات آموزشی فرح اختصاص داد.


جعفر اخوان سرانجام در ۱۳۶۲ ش در خارج از کشور درگذشت.
[۷] شیرین‌کام، فریدون و ایمان فرجام‌نیا، سرگذشت پنجاه کنشگر اقتصادی ایران، ص۱۶۲، تهران، ۱۳۹۳ ش.



۱. شیرین‌کام، فریدون و ایمان فرجام‌نیا، سرگذشت پنجاه کنشگر اقتصادی ایران، ص۱۴۱و ۱۵۹، تهران، ۱۳۹۳ ش.
۲. حاصلی، رضا، «جعفر اخوان»، دست‌نوشته‌های من (بش ).
۳. شیرین‌کام، فریدون و ایمان فرجام‌نیا، سرگذشت پنجاه کنشگر اقتصادی ایران، ص۱۴۲، تهران، ۱۳۹۳ ش.
۴. «از جعفر اخوان تا اولین خودروی تولیدشده در ایران»، تین نیوز (بش ).
۵. شیرین‌کام، فریدون و ایمان فرجام‌نیا، سرگذشت پنجاه کنشگر اقتصادی ایران، ص۱۴۹-۱۵۰، تهران، ۱۳۹۳ ش.
۶. شیرین‌کام، فریدون و ایمان فرجام‌نیا، سرگذشت پنجاه کنشگر اقتصادی ایران، ص۱۵۱و ۱۵۶و ۱۵۷، تهران، ۱۳۹۳ ش.
۷. شیرین‌کام، فریدون و ایمان فرجام‌نیا، سرگذشت پنجاه کنشگر اقتصادی ایران، ص۱۶۲، تهران، ۱۳۹۳ ش.



مرادی، محسن، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «امام زاده سیدناصرالدین»، ص۶۰.    


رده‌های این صفحه : افراد موفق در صنایع در تهران




جعبه ابزار