• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

استان هرمزگان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



استان هرمزگان با وسعت ۸/۶۸۴۷۵ کیلومتر مربع، در جنوب ایران و در شمال تنگه هرمز قرار دارد. کرانه‌های این استان در شرق بر دریای عمان و در غرب بر خلیج فارس قرار دارند. تنگه هرمز، یکی از حساس‌ترین و حیاتی‌ترین گذرگاه‌های آبی عصر حاضر، در قلمرو سیاسی این استان قرار دارد.. همچنین چهارده جزیره کوچک وبزرگ به نام‌های ابوموسی، بنی فرور، تنب بزرگ و کوچک، سیری، شتور، فرور، کیش، لاوان، قشم، لارک، هرمز، هندورابی و هنگام در محدوده آب‌های ساحلی این استان قرار دارند.




بخش عمده‌ای از مساحت این استان را مناطق کوهستانی در برگرفته‌اند. کوه‌های این منطقه ادامه رشته کوه‌های زاگرس‌اند که به تدریج از شمال شرقی به جنوب شرقی امتداد می‌یابند. با توجه به مشخصات اقلیمی و استقرار استان هرمزگان در منطقه فوق حاره‌ای، گرمی هوا مهم‌ترین پدیده مشهود اقلیمی آن است. استان هرمزگان از مناطق گرم و خشک ایران است و اقلیم آن تحت تأثیر آب و هوای نیمه‌بیابانی و بیابانی قرار دارد. هوای نوار ساحلی در تابستان‌ها، بسیار گرم و مرطوب است و گاهی نیز دمای آن از پنجاه و دو درجه سانتی‌گراد تجاوز می‌کند.. از ویژگی‌های آب و هوایی استان هرمزگان، یک فصل طولانی گرم و یک فصل کوتاه خنک است. فصل گرم همراه با هوای شرجی نه ماه به درازا می‌کشد. نزولات‌ جوی‌ استان‌ اندک‌است‌. رطوبت‌ نسبی‌ در نواحی‌ ساحلی‌ بسیار بالاست و بین بیست تا صد در صد نوسان دارد.



جمعیت استان براساس سرشماری سال ۱۳۸۵، تعداد ۱۴۰۳۶۷۴ نفر بوده است.



زبان مردم هرمزگان عموما لهجه های گوناگون گویش بندری است که از زیر شاخه های زبان فارسی و لری است که دارای پیوندهایی با زبان مردم لارستان استان فارس میباشد. ونیز در نواحی غربی و جزایر ایرانی خلیج فارس زبان عربی رایج است،همچنین در نواحی شرقی مانند جاسک زبان بلوچی رواج دارد.



موسسه مطالعات ایران و اوراسیا    



جعبه ابزار