• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انار (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



انار درختچه‌ای است که پوست آن خاکستری و برگ هایش بیضوی و گل هایش بالنسبه بزرگ و قرمز رنگ است. در این مدخل از واژه «رمان» استفاده شده است و مقصود، درخت انار و میوه آن است.



بر طبق آیات قرآن کریم همان طور که خوردن انار توصیه شده است، از اسراف در آن نیز نهی شده است. وهو الذی انشا جنت معروشـت... والرمان... کلوا من ثمره اذا اثمر وءاتوا حقه یوم حصاده ولاتسرفوا...(و اوست كسى كه باغهایی با داربست و بدون داربست و خرمابن و كشتزار با ميوه‌ هاى گوناگون آن و زیتون و انار شبيه به يكديگر و غير شبيه پديد آورد از ميوه آن چون ثمر داد بخوريد و حق (بينوايان از) آن را روز بهره ‌بردارى از آن بدهيد و(لى) زياده‌ روى مكنيد كه او اسراف كاران را دوست ندارد.)ref>انعام/سوره۶، آیه۱۴۱.    
علامه طباطبایی فرموده اند: «مقصود از متشابه و غیر متشابه در جمله (و الزیتون و الرمان متشابها و غیر متشابه) بطورى که از سیاق برمى آید این است که هر یک از آن میوه ها از نظر طعم و شکل و رنگ و امثال آن هم متشابه دارد و هم غیر متشابه .»




۲.۱ - تشابه درخت انار و میوه ها

تنوع و شباهت درخت های انار و میوه‌های آن ها از آیات خداشناسی و توحید برای مؤمنان اهل تفکر در نشانه های الهی است. وهو الذی انزل من السمآء مآء فاخرجنا به... والرمان مشتبها وغیر متشـبه انظروا الی ثمره اذا اثمر وینعه ان فی ذلکم لایـت لقوم یؤمنون(و اوست كسى كه از آسمان آبى فرود آورد پس به وسيله آن از هر گونه گياه برآورديم و از آن (گياه) جوانه سبزى خارج ساختيم كه از آن دانه‌ هاى متراكمى برمى‌آوريم و از شکوفه درخت‌ خرما خوشه‌ هايى است نزديك به هم و (نيز) باغهايى از انگور و زيتون و انار همانند و غير همانند خارج نموديم به ميوه آن چون ثمر دهد و به (طرز) رسيدنش بنگريد قطعا در اينها براى مردمى كه ایمان مى‌آورند نشانه‌ هاست.)ref>انعام/سوره۶، آیه۹۹.    
وهو الذی انشا... والرمان متشـبها وغیر متشـبه کلوا من ثمره اذا اثمر...(و اوست كسى كه باغهایی با داربست و بدون داربست و خرمابن و كشتزار با ميوه‌ هاى گوناگون آن و زیتون و انار شبيه به يكديگر و غير شبيه پديد آورد از ميوه آن چون ثمر داد بخوريد و حق (بينوايان از) آن را روز بهره ‌بردارى از آن بدهيد و(لى) زياده‌ روى مكنيد كه او اسراف كاران را دوست ندارد.)
مجمع البیان در توحید پروردگار می فرماید: «هذا وصف للنخل والزرع جمیعا، فخلق سبحانه بعضها مختلف اللون والطعم والرائحة والصورة. وبعضها مختلفا فی الصورة، متفقا فی الطعم، وبعضها مختلفا فی الطعم، متفقا فی الصورة وکل ذلک یدل علی توحیده وعلی انه قادر علی ما یشاء، عالم بکل شئ.»

۲.۲ - زمان به ثمر نشستن درخت انار

زمان و کیفیت به ثمر دادن درخت انار و رسیدن میوه آن، از نشانه‌های قدرت خدا برای مؤمنان است. ...والرمان مشتبها وغیر متشـبه انظروا الی ثمره اذا اثمر وینعه ان فی ذلکم لایـت لقوم یؤمنون (...و انار همانند و غير همانند خارج نموديم به ميوه آن چون ثمر دهد و به (طرز) رسيدنش بنگريد قطعا در اينها براى مردمى كه ایمان مى‌آورند نشانه‌ هاست.)

۲.۳ - به وجود آمدن انار به وسیله باران

این که درخت انار با این شکل و میوه های رنگارنگ و گاه مختلف از خاک و آب بوجود می آید از نشانه های خداشناسی است. وهو الذی انزل من السمآء مآء فاخرجنا به... والرمان مشتبها وغیر متشـبه انظروا الی ثمره اذا اثمر وینعه ان فی ذلکم لایـت لقوم یؤمنون (آيا نديده‌اند كه پيش از آنان چه بسيار امتها را هلاک كرديم (امتهايى كه) در زمين به آنان امكاناتى داديم كه براى شما آن امكانات را فراهم نكرده ‌ايم و (باران هاى) آسمان را پى در پى بر آنان فرو فرستاديم و رودبارها از زير (شهرهاى) آنان روان ساختيم پس ايشان را به (سزاى) گناهانشان هلاك كرديم و پس از آنان نسلهای ديگرى پديد آورديم.)
«قرن» گر چه معمولًا به معنى يك زمان طولانى (صد سال يا هفتاد سال يا سى سال) آمده است، ولى گاهى- همان طور كه اهل لغت تصريح كرده‌اند- به قوم و جمعيتى كه در يك زمان قرار دارند گفته مى‌شود، اصولًا «قرن» از ماده «اقتران» و به معنى نزديكى است و چون اهل عصر واحد و زمان‌هاى متقارب به هم نزديكند هم به آنها، و هم به زمان آنها قرن گفته مى‌شود.



۱. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۷، ص۵۰۰.    
۲. انعام/سوره۶، آیه۱۴۱.    
۳. تفسیر مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۴، ص۱۷۷.    
۴. انعام/سوره۶، آیه۹۹.    
۵. انعام/سوره۶، آیه۶.    
۶. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۵، ص۱۹۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «انار».    



جعبه ابزار