• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بازارچه، تکیه و کوچه آب بخش کن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آب‌بخش‌کن، بازارچه، تکیه و کوچه bāzārče, te(a)ky(iy)e va kuče-ye āb-baxš-kon، مکان‌هایی واقع در محله سنگلج، در تهرانِ عهد قاجار.



در «نقشه نجم‌الدوله» از دارالخلافۀ ناصری که در ۱۳۰۹ ق/ ۱۸۹۲ م به چـاپ رسیده، بازارچۀ آب‌بخش‌کن، تکیۀ آب‌بخش‌کـن و کوچـۀ آب‌بخـش‌کن، از شـرق بـه غرب و به‌صورت متصل به هم در شمال محلۀ فرعی دبـاغ‌خـانه واقع در محلۀ سنگلج جـانمـایی شده‌اند.
[۱] اطلس تهران قدیم، ص۷۸- ۷۹.





۲.۱ - ۱. بازارچۀ آب‌بخش‌کن



۲.۱.۱ - موقعیت آن در نقشه‌های مختلف

این بازارچه در «نقشۀ نجم‌الدوله» از ابتدای دو ضلع شرقی و غربی تکیۀ آب‌بخش‌کن، که تکیه‌ای روباز در میان بازارچه بوده است، با جهتی متمایل به جنوب غربی آغاز می‌شود. اندکی پایین‌تر، یک سه‌راهی در برابر بازارچه ترسیم شده است که غرب آن به کوچۀ آب‌بخش‌کن و جنوب آن به کوچۀ دباغ‌خانه می‌پیوندد. در جانب شرقی نیز ادامۀ بازارچه به‌طرف شرق ترسیم شده که در مسیرش قراول‌خانه‌ای در دو نبش بازارچه و کوچۀ قوام‌الدوله در ضلع جنوبی بازارچه واقع است.
در نبش دیگر کوچۀ قوام‌الدوله و بازارچه، مسجد میرزا زکی جانمایی شده است و با ادامۀ مسیر به‌طرف انتهای شرقی بازارچه، کوچه‌ای بن‌بست در ضلع شمالی بازارچه به‌طرف شمال امتداد دارد که نام آن در این نقشه حاجی نایب درج شده است. بازارچه از اینجا تا تقاطعی در جانب شرقی پیش می‌رود و به پایان می‌رسد؛ این تقاطع از طرف شمال و شرق، به دو کوچۀ بن‌بست راه می‌یابد و از طرف جنوب، به کوچه‌ای می‌پیوندد که پس از پیچِ تندی به‌طرف شرق، تا مدرسۀ یونس خان و کوچۀ کردها امتداد دارد.
[۲] اطلس تهران قدیم، ص۷۸- ۷۹.
موقعیت این بازارچه در نقشه‌های قدیم‌تری که از تهران در دست است، مشهود است.
در «نقشۀ کرشیش» از دارالخلافۀ ناصری که در ۱۲۷۵ ق/ ۱۸۵۹ م به چاپ رسیده، بازارچۀ آب‌بخش‌کن به همان شکل که در «نقشۀ نجم‌الدوله» ترسیم شده، نشان داده شده است؛ با این تفاوت که در این نقشه، محل تکیۀ آب‌بخش‌کن با نام سر آب‌بخش‌کن، و کوچۀ آب‌بخش‌کن با نام کوچۀ قاپوچی‌باشی نشان داده شده‌اند.
[۳] اطلس تهران قدیم، ص۴۴- ۴۵.

در «نقشۀ برزین» از دارالخلافۀ ناصری که در سال‌های پایانی دورۀ سلطنت محمد شاه قاجار ترسیم شده، و در ۱۲۶۸ ق/ ۱۸۵۲ م به چاپ رسیده است، موقعیت بازارچۀ آب‌بخش‌کن در محدودۀ مدرسۀ میرزا زکی قابل مشاهده است؛ ولی نام آن در نقشه ذکر نشده است.
[۴] اطلس تهران قدیم، ص۳۲.

در «نقشۀ ناسکوف» نیز که در ۱۲۴۱ ق/ ۱۸۲۶ م به چاپ رسیده، در محلی که آب‌بخش‌کن قابل تشخیص است، دکان‌های خرده‌فروشی جانمایی شده است.
[۵] مهریار، محمد و دیگران، اسناد تصویری شهرهای ایرانی، ص ۱۴۸- ۱۴۹، تهران، ۱۳۷۸ ش.
این دکان‌ها را می‌توان هستۀ نقشۀ نخستین بازارچۀ آب‌بخش‌کن دانست.

۲.۲ - ۲. تکیۀ آب‌بخش‌کن



۲.۱.۱ - موقعیت آن در نقشه‌های مختلف

در «نقشۀ نجم‌الدوله»، این تکیه در ابتدای بازارچۀ آب‌بخش‌کن و در ضلع شمالی چهارراهی جانمایی شده که از طرف شرق به ادامۀ بازارچه، از طرف جنوب به کوچه دباغ‌خانه، و از طرف غرب به کوچۀ آب‌بخش‌کن محدود است. در ضلع شمالی این تکیه، کوچه‌ای باریک و بن‌بست به‌طرف غرب کشیده شده است.
[۶] اطلس تهران قدیم، ص۷۹.

در «نقشۀ کرشیش»، نام تکیۀ آب‌بخش‌کن درج نشده است، بـا‌این‌حـال، در جایی که سر آب‌بخش‌کن جانمایی شده، در محل تکیه، محوطۀ عریضی دیده می‌شود که به میدانگـاهی شبـاهت دارد.
[۷] اطلس تهران قدیم، ص۴۵.

این میدان در «نقشۀ برزین» در مجاورت باغ بزرگی و نیز در جانب غربی بازار آب‌بخش‌کن ترسیم شده است.
[۸] اطلس تهران قدیم، ص۳۲.
اگرچه برزین نامی از آب‌بخش‌کن و بازارچه و تکیه نبرده است، می‌توان استنباط کرد که این میدان، همان محلی باشد که تکیۀ آب‌بخش‌کن در آن واقع بوده است؛
چرا‌که در «نقشۀ ناسکوف»، همان‌گونه که در بخش بازارچۀ آب‌بخش‌کن شرح آن گذشت، در محدوده‌ای که آب‌بخش‌کن واقع بوده، تحت عنوان دکان‌های خرده‌فروشی جانمایی شده است.
[۹] مهریار، محمد و دیگران، اسناد تصویری شهرهای ایرانی، ص ۱۴۸- ۱۴۹، تهران، ۱۳۷۸ ش.
وجود این دکان‌ها در «نقشۀ ناسکوف»، مبین اهمیت آب‌بخش‌کن برای مردم تهران به‌عنوان یکی از منابع تأمین آب بوده است و می‌توان این‌گونه نتیجه‌گیری کرد که در محلی که آب قنات آب‌بخش‌کن آفتابی می‌شده، مردم برای برداشت آب به آنجا مراجعه می‌کرده‌اند و به مرور زمان، تکیه و راسته‌بازاری در اطراف تکیه شکل گرفته است. به ‌گمان قوی، پیشینۀ شکل‌گیری این تکیه و بازار به روزگار پیش از قاجار باز‌می‌گشته است.

۲.۳ - ۳. کوچۀ آب‌بخش‌کن



۲.۱.۱ - موقعیت آن در نقشه‌های مختلف

در «نقشۀ نجم‌الدوله»، این کوچه در ضلع غربی چهارراهی جانمایی شده است و با جهت شرق به غرب از نبش تکیۀ آب‌بخش‌کن و کوچۀ دباغ‌خانه آغاز می‌شود و تا کوچۀ قاپوچی‌باشی امتداد می‌یابد. در انتهای شرقی این کوچه، ابتدا خانۀ قاپوچی‌باشی، و سپس راسته‌بازاری کوچک در ضلع شمـالی کوچـه جـانمـایی شـده اسـت.
[۱۰] اطلس تهران قدیم، ص۷۹.

همان‌گونه که گذشت، در «نقشۀ کرشیش» از این کوچه تحت عنوان کوچۀ قاپوچی‌باشی نام برده شده است،
[۱۱] اطلس تهران قدیم، ص۴۵.
ولی در «نقشۀ برزین» اثری از این کوچه وجود ندارد و سراسر آن محدوده را باغ‌های بزرگی در بر گرفته‌اند.
[۱۲] اطلس تهران قدیم، ص۳۲.

حال با توجه به اهمیت آب‌بخش‌کن، اگر نام‌گذاری کرشیش را مبنا قرار دهیم، بدان معنا ست که این کوچه تا پیش از تخریب حصار شاه‌تهماسبی، با نام کوچۀ قاپوچی‌باشی خوانده می‌شده، و پس از تخریب حصار و گسترش کالبدی شهر تهران، به این بخش از کوچه، کوچۀ آب‌بخش‌کن اطلاق شده است؛
ولی شاید این گمانی بیش نباشد، چرا‌که ممکن است نام این کوچه که از سر آب‌بخش‌کن انشعاب می‌گرفته، نزد اهالی از گذشته به نام کوچۀ آب‌بخش‌کن معروف بوده، و بعدها با ساکن‌شدن قاپوچی‌باشی در این کوچه، نام کوچه به نام او تغییر کرده باشد. مقصود از قاپوچی‌باشی، گویا محمد آقا تبریزی، قاپوچی‌باشیِ
[۱۳] اعتمادالسلطنه، محمدحسن، المآثر و الآثار (چهل سال تاریخ ایران، ج ۱)، به کوشش ایرج افشار، ص۳۱۶، تهران، ۱۳۷۴ ش.
دربار مخصوص ناصرالدین شاه است که در این کوچه ساکن بوده است.
محدودۀ سنگلج که بازارچه، تکیه و کوچۀ آب‌بخش‌کن در آن واقع بوده است، تا اواخر سلطنت رضا شاه بر جای خود باقی بود، ولی در سال‌های پایانی سلطنت رضا شاه (بین سال‌های ۱۳۱۶- ۱۳۱۹ ش)، این اراضی به‌سبب بافت کهنه و فرسوده‌ای که داشت، تخریب شد؛
[۱۴] بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، «قسمت غربی و مضافات»، ص۴۹، قم، ۱۳۵۰ ش.
[۱۵] کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، ص۳۰۳، تهران، ۱۳۵۵ ش.
چنان‌که در تصویری که از «عکس هوایی تهران» در دست است و تاریخ عکاسی آن به شهریور ۱۳۱۹ بازمی‌گردد، موقعیت «خرابه‌های سنگلج» در جهت غرب «کاخ گلستان» کـاملاً مشهود است.
[۱۶] اطلس تهران قدیم، ص۱۸۰-۱۸۱.
این اراضی تا اواخر دهۀ ۱۳۲۰ ش، به شکل خرابه وجود داشت، تا اینکه با همت شهرداری وقت برای آبادانی این محدوده، و با حمایت جمعی از نیکوکاران ایرانی و خارجی، بر جای این خرابه‌ها، پارکی عمومی به سبک نوین با نام پارک شهر ساخته شد که در ۲۵ اسفند ۱۳۲۹ گشایش یافت.
[۱۷] بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، «قسمت غربی و مضافات»، ص۴۷- ۴۸، قم، ۱۳۵۰ ش.
[۱۸] کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، ص۳۰۳-۳۰۴، تهران، ۱۳۵۵ ش.



۱. اطلس تهران قدیم، ص۷۸- ۷۹.
۲. اطلس تهران قدیم، ص۷۸- ۷۹.
۳. اطلس تهران قدیم، ص۴۴- ۴۵.
۴. اطلس تهران قدیم، ص۳۲.
۵. مهریار، محمد و دیگران، اسناد تصویری شهرهای ایرانی، ص ۱۴۸- ۱۴۹، تهران، ۱۳۷۸ ش.
۶. اطلس تهران قدیم، ص۷۹.
۷. اطلس تهران قدیم، ص۴۵.
۸. اطلس تهران قدیم، ص۳۲.
۹. مهریار، محمد و دیگران، اسناد تصویری شهرهای ایرانی، ص ۱۴۸- ۱۴۹، تهران، ۱۳۷۸ ش.
۱۰. اطلس تهران قدیم، ص۷۹.
۱۱. اطلس تهران قدیم، ص۴۵.
۱۲. اطلس تهران قدیم، ص۳۲.
۱۳. اعتمادالسلطنه، محمدحسن، المآثر و الآثار (چهل سال تاریخ ایران، ج ۱)، به کوشش ایرج افشار، ص۳۱۶، تهران، ۱۳۷۴ ش.
۱۴. بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، «قسمت غربی و مضافات»، ص۴۹، قم، ۱۳۵۰ ش.
۱۵. کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، ص۳۰۳، تهران، ۱۳۵۵ ش.
۱۶. اطلس تهران قدیم، ص۱۸۰-۱۸۱.
۱۷. بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، «قسمت غربی و مضافات»، ص۴۷- ۴۸، قم، ۱۳۵۰ ش.
۱۸. کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، ص۳۰۳-۳۰۴، تهران، ۱۳۵۵ ش.



مرادخانی، امیرحسین، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «بازارچه، تکیه و کوچه آب بخش کن»، ص۲۷۱.    






جعبه ابزار