• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برکه کمان کوه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کمان‌کوه، برکه berke-ye kamān-kūh ، برکه‌ای واقع در جبهۀ شمالی قله‌های یخچال، سرماهو و کمان‌کوه در البرز مرکزی.



در قسمت شمالی این ۳ قله و در پای برف‌چال‌های بزرگ آن‌ها منطقۀ کاسه‌مانندی وجود دارد که با آب شدن برف‌ها در فصل بهار و تابستان، برکۀ زیبای کمان‌کوه پدید می‌آید. این برکه آبشخور حیوانات وحشی درۀ حفاظت‌شدۀ وارنگه‌رود است، اما برای آشامیدن مناسب نیست.


در شمال این برکه آزادکوه جای دارد که انعکاس تصویر آن بر روی آب برکه تصاویر زیبایی را خلق می‌کند. در جنوب برکه نیز قله‌های بالای ۰۰۰‘۴متریِ یخچال، سرماهو (سرماهور) و کمان‌کوه قرار دارد. برخی از اوقات مه‌های غلیظی از دره‌های پیرامون به سمت دریاچه بالا می‌آیند و زیبایی‌های منطقه را دوچندان می‌سازند.


برای رسیدن به این برکه باید از روستای وارنگه‌رود در کنار رودخانه، در جهت شمال شرقی بیرون رفت و راه پاکوب کوتاهی را که به پل روی رودخانه می‌رسد، پیمود و پس از عبور از پل، مسیر پاکوب آن سوی را در دره وارنگه‌رود در پیش گرفت. درۀ وارنگه‌رود در فاصلۀ کوتاهی پس از پل به دو شاخه تقسیم می‌شود.
پس از پیمودن مسافتی کوتاه، نخستین درۀ فرعی را که از درۀ اصلی وارنگه‌رود به سمت شمال منشعب می‌شود، مشاهده می‌کنیم. با ادامۀ مسیر در درۀ اصلی وارنگه‌رود به دومین درۀ فرعی که آن نیز در جهت جنوب به شمال کشیده شده است، می‌رسیم. این دره به شیرکمر معروف است. راه را در این دره تا انتها ادامه داده، در آنجا به سمت شرق تغییر مسیر می‌دهیم تا به دشت سوتک برسیم. پایگاه محیط‌بانیِ واقع در این دشت، محل مناسبی برای شب‌مانی است.
با ارتفاع گرفتن در جهت شمال‌شرقیِ پایگاه محیط‌بانی به یک گردنه خواهیم رسید و راه پاکوب آن را که به صورت کمربر است، در پیش می‌گیریم تا به گردنه سوتک، و از آنجا به دامنۀ قلۀ سوتک برسیم. در اینجا راه با شیبی ملایم در جهت شرق ادامه می‌یابد تا به زمین‌های مسطح در جبهۀ شمالی قله‌های سرماهو، کمان‌کوه و یخچال که برکۀ کمان‌کوه در آن واقع است، می‌رسد. راه‌پیمایی از ابتدای دره تا رسیدن به برکه حدود ۴ ساعت به درازا می‌انجامد. بیشتر کوهنوردان برای صعود به قله‌های خط‌الرأس کمان‌کوه در کنار برکه برنامۀ شب‌مانی دارند. در زمستان‌ها برکه زیر برف مدفون است.
[۱] هاشمی‌نژاد، اکبر، «آشنایی با مسیرهای صعودی کمان‌کوه»، فصلنامۀ کوه، تهران، شم‌ ۴۷.
[۲] http: / / mahammadvalinejad.persianblog.ir.



۱. هاشمی‌نژاد، اکبر، «آشنایی با مسیرهای صعودی کمان‌کوه»، فصلنامۀ کوه، تهران، شم‌ ۴۷.
۲. http: / / mahammadvalinejad.persianblog.ir.



صفری، سیما، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «برکه کمان کوه»، ص۱۳۲۱.    


رده‌های این صفحه : برکه های تهران




جعبه ابزار