• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خبر صلح حدیبیه (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اخبار غیبی خدا ، گزارشهایی است که خداوند از حوادث گذشته و یا آینده داده و این گزارشها از نظرها پنهان بوده است که یکی از این اخبار خبر صلح حدیبیه بوده است.



صلح حدیبیه، تدبیر عالمانه خدا و دارای اسراری نهفته، برای مسلمانان بوده است.
«لقد صدق الله رسوله الرءیا بالحق لتدخلن المسجد الحرام ان شاء الله ءامنین محلقین رءوسکم ومقصرین لا تخافون فعلم ما لم تعلموا فجعل من دون ذلک فتحـا قریبـا؛ حقاً خدا رؤياى پیامبر خود را تحقّق بخشيد (كه ديده بود:) شما بدون شکّ، به خواست خدا در حالى كه سر تراشيده و موى (و ناخن‌) كوتاه كرده‌ايد، با خاطرى آسوده در مسجد الحرام درخواهيد آمد. خدا آنچه را كه نمى‌دانستيد دانست، و غير از اين، پيروزى نزديكى (براى شما) قرار داد».

۱.۱ - منظور از فتح قریب

فتح قریب فتح حدیبیه است ، نه فتح خیبر و یا فتح مکه چنانچه بعضى پنداشته اند. از اینجا این معنا روشن مى شود که مراد از (فتح قریب) در این آیه، فتح حدیبیه است، چون این فتح بود که راه را براى داخل شدن مؤمنین به مسجدالحرام با کمال ایمنى و آسانى هموار کرد. اگر این فتح نبود ممکن نبود بدون خونریزى و کشت و کشتار داخل مسجدالحرام شوند، و ممکن نبود موفق به عمره شوند، و لیکن صلح حدیبیه و آن شروطى که در آن گنجانیده شد این موفقیت را براى مسلمانان ممکن ساخت که سال بعد بتوانند عمل عمره را به راحتى انجام دهند.

۱.۲ - رؤ یاى صادقه پیامبر

این آیه نیز فراز دیگرى از فرازهاى مهم داستان حدیبیه را ترسیم مى کند، ماجرا این بود:
پیامبر (صلی‌اللّه‌علیه‌و‌آله) در مدینه خوابى دید که به اتفاق یارانش ‌ براى انجام مناسک عمره وارد مکه مى شوند، و این خواب را براى یاران بیان کرد، همگى شاد و خوشحال شدند، اما چون جمعى تصور مى کردند تعبیر و تحقق این خواب در همان سال واقع خواهد شد، هنگامى که مشرکان راه ورود به مکه را در حدیبیه به روى آنها بستند، گرفتار شک و تردید شدند، که مگر رؤ یاى پیامبر هم ممکن است نادرست از آب در آید؟ مگر بنا نبود ما به زیارت خانه خدا مشرف شویم ؟ پس چه شد این وعده ؟ و کجا رفت آن خواب رحمانى؟! پیامبر (صلى‌اللّه‌علیه‌و‌آله) در پاسخ این سؤال فرمود: مگر من به شما گفتم این رؤیا همین امسال تحقق خواهد یافت؟ آیه فوق در همین رابطه در طریق بازگشت به مدینه نازل شد و تاءکید کرد که این رؤیاى صادقه بوده و چنین مساءله حتمى و قطعى و انجام شدنى است.
(طبق یک قول تفسیری، آیه مزبور در مورد صلح حدیبیه است.)


۱. فتح/سوره۴۸، آیه۲۷.    
۲. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۸، ص۴۳۴.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۲، ص۱۰۲.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۹، ص۲۱۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «خبر صلح حدیبیه»    



جعبه ابزار