• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زیانکاری اهل باطل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در آیه ۷۸ سوره غافر به زیانکاری اهل باطل اشاره شده است.



زیان و خسارت ، فرجام اهل باطل در قیامت است.
«... فاذا جاء امر الله قضی بالحق وخسر هنالک المبطـلون»؛ ما پیش از تو رسولانی فرستادیم؛ سرگذشت گروهی از آنان را برای تو بازگفته، و گروهی را برای تو بازگو نکرده‌ایم؛ و هیچ پیامبری حق نداشت معجزه‌ای جز بفرمان خدا بیاورد و هنگامی که فرمان خداوند (برای مجازات آنها) صادر شود، بحق داوری خواهد شد؛ و آنجا اهل باطل زیان خواهند کرد! (مقصود از «... امر الله» قیامت است. )

۱.۱ - عذاب استيصال

در آن روز درهاى توبه بسته مى‌شود، راههاى بازگشت مسدود مى‌گردد، و ناله‌ها و فريادها و شيونها بجايى نخواهد رسيد، آن روز است كه رهروان راه باطل به روشنى مى‌بينند كه تمام سرمايه‌هاى هستى خود را از كف داده و متاعى نخريدند بلكه گرفتار خشم و غضب و كيفر دردناك الهى شده‌اند، پس چرا اينهمه اصرار دارند كه آن روز غير قابل برگشت فرا رسد؟! مطابق اين تفسیر ، آیه فوق اشاره به" عذاب استيصال" است.
ولى جمعى از مفسران اين آيه را اشاره به فرمان عذاب در قيامت دانسته‌اند، در آنجاست كه داورى حق در ميان همگان مى‌شود، و پيروان باطل به خسران و زيانكار بودن خود از هر جهت آگاه مى‌شوند.
تعبير آيه ۲۷ سوره جاثیه نيز مؤيد اين تفسیر است، آنجا كه مى‌فرمايد:
وَ يَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ يَوْمَئِذٍ يَخْسَرُ الْمُبْطِلُونَ:" هنگامى كه قيامت برپا شود در آن روز پيروان باطل خسارت مى‌بينند".
ولى تعبير به" امر اللَّه" و مانند آن در آیات متعددى در مورد عذاب دنیا به كار رفته است.
اين احتمال نيز وجود دارد كه آيه معنى گسترده‌اى داشته باشد كه هم عذاب دنيا را شامل شود و هم مجازات آخرت را، و در هر دو صحنه زيانكارى مبطلين آشكار مى‌شود.


۱. مجمع البیان، طبرسی، ج۸، ص۵۴۹.    
۲. غافر/سوره۴۰، آیه۷۸.    
۳. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۰، ص۱۸۲.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «زیانکاری اهل باطل (قرآن)».    



جعبه ابزار