• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عایشه بعد از پیامبر(کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: عایشه.

پرسش: ‌آیا مطالب نوشته شده در کتاب «عایشه بعد از پیامبر» قابل قبول است؟

پاسخ اجمالی: کتاب «عایشه بعد از پیامبر» نوشته کورت فریشلر آلمانی توسط ذبیح‌اله منصوری ترجمه شده است. اشتباهات فاحش نویسنده در این کتاب به خوبی بیانگر عدم تسلط او بر ساده‌ترین حوادث تاریخ اسلام است و خواننده را با این واقعیت آشنا می‌نماید که در شناخت شخصیتهای داستان به داده‌های تاریخی این کتاب اعتماد ننماید. در این مقاله به برخی از اشکالات نویسنده اشاره می‌شود.




کتاب «عایشه بعد از پیامبر» نوشته کورت فریشلر آلمانی توسط ذبیح‌اله منصوری ترجمه شده است. کتابهای دیگری چون «امام حسین و ایران» و «امام جعفر صادق مغز متفکر جهان شیعه» ترجمه منصوری به فریشلر نسبت داده شده است این در حالی است که هم مولف و هم مترجم از اطلاعات بسیار‌ اندکی در تاریخ اسلام برخوردارند.


اشتباهات فاحش نویسنده در این کتاب به خوبی بیانگر عدم تسلط او بر ساده‌ترین حوادث تاریخ اسلام است و خواننده را با این واقعیت آشنا می‌نماید که در شناخت شخصیتهای داستان به داده‌های تاریخی این کتاب اعتماد ننماید، در این نوشتار به برخی از این اشکالات پرداخته می‌شود:

۲.۱ - ام رومان مادر عایشه

در فصل معرفی عایشه می‌نویسد مادرش اهل مصر بوده است! و حال اینکه همه می‌دانیم مادرش‌ ام‌ رومان دختر عامر اهل حجاز است نه مصر.

۲.۲ - شعب ابیطالب

حدود ص۴۰ می‌نویسد که ابوبکر و عایشه به همراه بنی‌هاشم به شعب آمدند! و حال اینکه این مطلب در منابع تاریخی نیامده است و مولف نیز به هیچ منبع معتبری استناد نکرده است.

۲.۳ - خدیجه و بیماری سرطان

در ص۴۶ می‌نویسد، عایشه به پیامبر گفت: خدیجه سرطان داشته، و اگر به شعب هم نمی‌آمد، از دنیا می‌رفت! اینکه عرب در آن زمان با بیماری سرطان آشنایی داشته و طبیب حاذقی بر بالین خدیجه چنین تشخیصی داده باشد جای بسی تعجب است و این درحالی است که امروزه تشخیص چنین بیماری پس از آزمایش‌های متعدد و پیشرفته امکان‌پذیر می‌باشد.

۲.۴ - لبید

در ص۶۲ می‌نویسد: لبید شاعرِ عایشه پسر عموی عایشه بود، و سپس آورده که: آنها همدیگر را ندیده بودند و در ادامه می‌نویسد: عایشه ۱۳ ساله به همراه لبید به باغ رفتند و در آنجا با لبید به قاب‌بازی مشغول می‌شد!
آقای فریشلر فراموش نموده که چند صفحه منکر وجود باغ در مکه می‌شود و دیگر اینکه عایشه در ۸ سالگی به مدینه هجرت کرده لذا امکان ندارد که در ۱۳ سالگی در مکه حضور داشته باشد.

۲.۵ - همراهی با امیرالمومنین در هجرت به مدینه

در ص۸۹ می‌نویسد که علی (علیه‌السلام)، عایشه و سوده دو همسر پیامبر را به همراه فواطم به مدینه آورد! و حال اینکه در هیج کتابی ما ندیدیم که حضرت امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) آنها را آورده باشد.

۲.۶ - سن امیرالمومنین

در ص۹۱ می‌نویسد: علی (علیه‌السلام) هنگام هجرت هنوز موهای صورتش تکمیل نشده بود و ۱۹ سالش بود!
آقای فریشلر دقت نکرده علی (علیه‌السّلام) هنگام بعثت پیامبر کمتر از ۱۰ ساله نبوده و سال سیزدهم بعثت پیامبر هجرت کرده است پس علی (علیه‌السّلام) حداقل هنگام هجرت ۲۳ ساله بوده است.

۲.۷ - ماندن در مکه بعد از هجرت

در ص۱۰۶ از قول عایشه می‌نویسد بعد از رفتن پیامبر تا سه هفته در مکه ماندیم...
اگر عایشه به همراه علی (علیه‌السلام) به مدینه آمده باشد، باید مدت کوتاهی بعد از هجرت پیامبر به همراه علی (علیه‌السلام) به مدینه آمده باشد چون علی (علیه‌السلام) بعد از دادن امانات مردم سریعاً به مدینه هجرت نموده است و پیامبر در نزدیک مدینه در قبا منتظر آمدن او و فواطم بودند.

۲.۸ - عدم علم به فرهنگ و زبان عرب

در ص۱۱۰ مترجم برای توجیه نوشته‌های کورت فریشلر می‌نویسد که عرب در قدیم به گوسفندان حیوان می‌گفت (یعنی عرب اسمی برای آن نداشت) که فقط باید گفت این نشانگر بی‌اطلاعی نویسنده و مترجم از زبان و تاریخ و فرهنگ عرب می‌باشد. چون یکی از کارهای مهم عرب دامداری بوده که گوسفند نیز در صحرا فراوان داشتند.

۲.۹ - زید بن حارثه

در ص۱۲۱ می‌نویسد: جاسوس مخفی معاویه مصاحبه‌ای جهت تحقیق در خصوص عایشه با زید‌ بن‌ حارثه غلام پیامبر دارد … از این معلوم می‌شود که آقای کورت فریشلر از تاریخ اسلام، اطلاع بسیار ناقصی دارد و یا داستان‌سرایی و دروغ‌پردازی می‌کند چرا که زمان این مصاحبه به اعتقاد نویسنده کتاب در دوره حکومت معاویه بر شام است که به دوران پس از رحلت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) باز می‌گردد و این در حالی است که زید بن ‌حارثه در سال هشتم هجرت یعنی دو سال پیش از رحلت پیامبر در جنگ موته به شهادت رسیده است.

۲.۱۰ - ابولهب

در ص۱۳۲ می‌نویسد: ابو‌لهب پیامبر را از قبیله بنی‌هاشم طرد کرد!
آقای فریشلر دقت نکرده است که بنی‌هاشم، یا ایمان آورده بودند و یا بدون آنکه ایمان آورده باشند با آن حضرت همراهی می‌کردند و فقط ابو‌لهب بود که در کنار دیگر مشرکان قریش با حضرت مخالفت می‌کرد و از این رو برای ابولهب امکان طرد پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) وجود نداشت.



۱. علامه سید مرتضی عسکری، نقش عایشه در اسلام.

۲. دکتر آیتی و تصحیح دکتر گرجی،تاریخ پیامبر اسلام.



۱. عسقلانی، ابن حجر، الاصابه، ج۸، ص۳۹۱، بیروت، دارالکتاب العلمیة.    




سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله"آیا مطالب نوشته شده در کتاب «عایشه بعد از پیامبر» قابل قبول است؟"، تاریخ بازیابی ۱۳۹۹/۰۶/۲۴.    


رده‌های این صفحه : تاریخ اسلام | عایشه | کتاب‌شناسی




جعبه ابزار