محمدجواد طارمی زنجانی
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
زندگینامه
علامه همام، فخرالانام و افضل المجتهدین شیخ محمد جواد آب بری طارمی زنجانی فرزند ملا محرم علی بن کربلایی قاسم آب بری طارمی
[۱] ، فقیه، متکلم، ادیب و دانشمند شیعه در اواخر قرن سیزدهم و اوایل قرن چهاردهم هجری در سال ۲۳ ذیقعده الحرام ۱۲۶۳ (ه ق) در روستای آب بر از توابع طارم زنجان به دنیا آمد و پس از تحصیلات مقدماتی به قزوین رفت و مدت ۸ سال در آن شهر اقامت کرد و در خدمت اساتید آن شهر از جمله سید علی قزوینی ( صاحب حاشیه بر قوانین ) تحصیل کرد. چندی بعد درسال ۱۲۸۹ به کشور عراق عزیمت نمود و راهی عتبات عالیات شد و در حوزه علمیه نجف مدت ۷ سال در درس علما و مراجع بزرگ آن دیار سید حسین کوه کمری، فاضل ایروانی، میرزا حبیب الله رشتی، فاضل مامقانی میرزا محمد حسن شیرازی (قدس الله سرهم) تحصیلات خود را تکمیل و اجازه اجتهاد دریافت کرد. آنگاه به ایران بازگشت و در زنجان ساکن شد و به تدریس و تالیف و تحقیق مشغول شد و مرجع مسائل شرعی مردم آن منطقه گردید. او سرانجام در روز دوم شوال سال ۱۳۲۵ ه. ق. در زنجان از دنیا رفت. و در جوار مرقد امام زاده سید ابراهیم (ع) در زنجان به خاک سپرده شد.
او فرزندانی عالم و صالح از خود بر جای گذاشت كه شاخص ترین آنان، حاجشیخیحیی پدر شادروان محمدرضا روحانی- فرهنگی خدوم زنجان و گردآورنده فرهنگنامه ی زنجان- بود.
کتاب ها
۱-الاصول الجعفریه (الذریعه ج۲ ص۱۷۹)
۲- افضل المجالس فی المواعظ والمصائب ( الذریع۰ ج۲ ص۲۵۹)
۳- تکمیل الایمان فی اثبات وجود صاحب الزمان ( الذریعه ج۴ ص۴۱۸)
۴- حشیه علی الرسائل ۷ شیخ انصاری
۵- حاشیه علی فرائدالاصول
۶- حاشیه علی القوانین ( الذریعه ج۶ ص۱۷۶)
۷- الدیات الفارسی ( الذریعه ج۸ ص۲۸۵)
۸- ربع المتهجدین ( الذریعه ج۱۰ ص۷۶)
۹- شرح الدره ( الذریعه ج۱۳ ص۲۳۶)
۱۰- شرح الاحتشام علی نهج البلاغه الامام: به زبان فارسی که آن را به خواهش شاهزاده احتشام السلطنه قاجار والی زنجان به نگارش در آورده است. نسخه ای از آن را علی بن محمد ابراهیم زنجانی در سال ۱۳۱۲ ه. ق. حضور مولف کتابت کرده است که نسخه ی منحصر بفرد شرح الاحتشام در ۶۱۰ برگ در کتابخانه مجلس شورای اسلامی وجود دارد. (فهرست واره دست نوشت های ایران ج۶ ص ۴۱۳)
۱۱- شرح تبصره المتعلمین علامه حلی
۱۲- شرح الفوائد الصمدیه: به فارسی در نحو. نسخه ای از این نسخه که در سال ۱۲۸۶ کتابت شده است در کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی در قم موجود است. )فهرست واره دست نوشت های ایران ج۶ ص ۸۹۸ )
۱۳- شرح منظومه بحرالعلوم
۱۴- کتاب ارث و دیات
۱۵- منتخب العلوم : نسخه ای از این کتاب در کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی در قم موجود است.
( فهرست واره دست نوشت های ایران ج ۱۰ ص ۱۰۸ )
۱۶- مشکل الرجال فی منتهی المقال
منابع
- نیرومند، کریم زنجانی (۱۳۸۵)، «شرح زندگانی دانشمندان و روات استان زنجان»، ناشر: عود، چاپ نگین.
-ریحانه الادب ج۲ ص۳۸۵
- مکارم الآثار ج۵ ص۱۷۱۷
- طبقات اعلام الشیعه : نقباء البشر ج۱ ص۳۳۹
- فرهنگ بزرگان اسلام و ایران ص۱۳۴
- معجم مولفی الشیعه ص ۲۵۳
-سایت علمای زنجان، شهدای راست قامت زنجانی : http://zanjani.mihanblog.com/post/۱۸۸
گردآورنده: سیداحمد موسوی طارمی، مدرس دانشگاه پیام نور
۱- شهرستان طارم، یکی از شهرستانهای استان زنجان است. این شهرستان در شمال استان واقع شده و با استانهای گیلان و قزوین و اردبیل همسایه میباشد. مرکز این شهرستان، شهر آببر میباشد. این شهرستان مسقط الراس برخی علمای برزگ جهان اسلام بوده که می توان به یکی از علمای مشهور و برجسته مرحوم حجه الاسلام علی الاطلاق السید محمدباقر موسوی چرزه ای طارمی معروف به شفتی اشاره نمود.