• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مزار سید نجم‌الدین رفاعی‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



زیارتگاه سیدنجم‌الدین رفاعی‌، در غرب نهر فرات، نزدیک شهرداری شهر حدیثه در کشور عراق واقع شده است. نسب این سید با دوازاده واسطه، به امام موسی کاظم (علیه‌السّلام) می رسد که در دوره سلجوقیان می‌زیسته است.



زیارتگاه رفاعی‌، در غرب نهر فرات، نزدیک شهرداری شهر حدیثه واقع شده و ساختمان‌های مسکونی، دور آن را احاطه کرده است. اصل بنا را متعلق به قرن پنجم هجری می‌دانند. چنین مشهور است که صاحب مرقد، در دوره سلجوقیان می‌زیسته و نخستین بنا روی قبر او، به امر شاهان سلجوقی بوده است.
بنای قبلی را وزارت اوقاف عراق خراب کرد و بر همان اسلوب، در نیمه دهه هشتاد قرن بیستم میلادی، آن را ساخت که شامل مسجد، گنبدخانه و حرم است. گنبد بنا، مخروطی در پنج طبقه است و شامل مقرنس‌های سینه کفتری است و بالای آن، ستاره هشت‌پر، تزیین شده است.


برخی نسب سیدنجم‌الدین را با دوازاده واسطه، به امام هفتم (علیه‌السّلام) منتهی می‌دانند و می‌گویند او در دوران سلجوقیان، ساکن حدیثه می‌شود و آل شویخ در حدیثه و برخی از اهل راوه از نسل اویند.
استاد حامد صالح راوی می‌گوید که جدش و سادات راوی، از نسل احمد امان‌الله، فرزند سید‌هاشم نجم‌الدین بن علی بن محمد بن ابراهیم بن نجم‌الدین احمد سبط سید احمد رفاعی کبیر، از دخترش فاطمه‌اند و این نجم‌الدین احمد، در این مکان مدفون است. بر اساس این اختلافات، مؤلف کتاب تاریخ الحدیثه، می‌نویسد که نسب صاحب مرقد به اختلاف زیاد، ذکر شده است و نمی‌توان اطمینان کامل حاصل نمود. اما درباره انتساب این مکان، به یکی از سادات رفاعی، شکی نیست، زیرا حدیثه در گذشته، محل تردد و سکونت این خاندان، بوده است.


قبر سید معروف آل سید طه رفاعی حسینی، نایب شهر حدیثه و آلوس، متوفای ۱۳۱۵ ه. ق، در جهت قبله، جنوب قبر شیخ نجم‌الدین واقع شده است.
[۱] معجم المراقد و المزارات فی العراق، ص۳۹۰ - ۳۹۱.



۱. معجم المراقد و المزارات فی العراق، ص۳۹۰ - ۳۹۱.



زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، مقاله «مزار سید نجم‌الدین رفاعی‌»، ج۲، ص۳۷.    



جعبه ابزار