مسیح الله ذبیحی
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
«مسیح الله ذبیحی» در چهارم فروردین ماه سال ۱۳۰۸ ش در گرگان به
دنیا آمد. وی دارای تحقیقات تاریخی با ارزشی است.
«مسیح الله ذبیحی» در چهارم فروردین ماه سال ۱۳۰۸ ش در روستای زیارت گرگان دیده به جهان گشود. پدر او شیخ عبدالرحیم ذبیحی، معروف به شیخ رحیم زیارتی، از شاگردان شیخ عبدالرزاق سپهر استرابادی و خود از علمای استراباد بود.
وی مقدمات علوم را نزد پدرش و قسمتی را نزد شیخ رضا مدرس جلینی، آقا میرمحمود بهبهانی و سید محمدرضا میبدی آموخت و سپس تحصیلات جدید را در همین شهر آغاز نمود و در سال ۱۳۳۷ ش موفق به اخذ دیپلم ادبی از دانشسرای مقدماتی شد. در همان سال ۱۳۲۷ به خدمت اداره آموزش و پرورش گرگان درآمد. وی در دبیرستانها، دانشسرای مقدماتی و مراکز تربیت معلم، به تدریس ادبیات فارسی، عربی و علوم دینی میپرداخت.
در سال ۱۳۳۱ ش در امتحان ورودی دانشکده حقوق شرکت نمود و در حین خدمت، تا سال دوم قضایی را خواند، اما به علت گرفتاریهای خانوادگی و مسئولیت اداره زندگی، موفق به ادامه تحصیل نشد.
ذبیحی علاوه بر خدمات اجتماعی، از قبیل ساخت مدرسه و حمام در روستای زیارت، به تحقیقات تاریخی عشق میورزید و گاهی هم در سرودن شعر، طبع آزمایی میکرد. همچنین وی مدتها مسئول کتابخانه شهر گرگان بود.
ذبیحی تحقیقات تاریخی خود را از سنین نوجوانی آغاز نمود و سرانجام در سال ۱۳۳۷ در سن ۲۸ سالگی، نخستین بازتاب تحقیقات خود را با کمک علمی مرحوم سید ابوالقاسم امیر لطیفی، به نام سال نامه فرهنگ گرگان به چاپ رسانید. وی نخستین و جدیترین مصحح نسخههای کتب قدیم در گرگان محسوب میشود.
از دیگر خدمات وی این بود که برخی از اسناد و نسخههای خطی گرگان را در اختیار دکتر منوچهر ستوده و دکتر ایرج افشار قرار داد و آن دو، این اسناد و نسخهها را منتشر نمودند. از این دستهاند مجلدات هشتم تا دهم «از آستارا تا استارباد» که به همت دکتر ستوده منتشر شدهاند و همچنین «مخابرات استراباد» در دو جلد که به همت دکتر ایرج افشار و محمد رسول دریاگشت منتشر شدهاند.
وی سرانجام در سال ۱۳۵۶ ش در سن ۴۸ سالگی، هنگام عمل جراحی قلب در لندن، چشم از جهان فروبست. جسد وی را از لندن به زادگاهش منتقل نموده و در گورستان امامزاده عبدالله گرگان دفن نمودند.
۱- نخبه سیفیه.
۲- گرگان نامه.
۳- استرآبادنامه.
۴- از آستارا تا استارباد.
استرآباد نامه (کتاب)
نرم افزار تاریخ اسلامی ایران، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.