• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

میل سنگی (عرفات)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



{{جا:ویرایش}}
میل سنگی یا عَلَم سنگی، بنایی است مربع شکل، شبیه اُبلیسک‌های مصری و جمرات سه‌گانه که در محل گنبد ام‌سلمه در صحرای عرفات ساخته شده و قدمتی بیش از یک قرن دارد. بنابر نقل منابع در شب‌های عرفه، بالای این عَلَم سنگی، با هدف راهنمایی حاجیان، چراغ‌هایی روشن می‌کردند.



امروزه در بالاترین نقطه کوه رحمت، یک میل سنگی مربع وجود دارد که احتمالاً در دوره‌ای متأخر، در محل گنبد و مسجدِ از میان رفته بالای این کوه، که در منابع کهن به نام مسجد یا گنبد ام‌سلمه شهرت داشته، ساخته شده است.
در قدیمی‌ترین عکس‌های عرفات از اواخر دوره عثمانی، این شاخص یا عَلَم سنگی دیده می‌شود و این مسئله، قدمت بیش از صد ساله آن را می‌رساند.


ابراهیم رفعت وضعیت بالای کوه را چنین توصیف کرده است که در بالاترین نقطه کوه، زمین مربع سنگ‌فرشی به طول ضلع ۵۰ متر، و در وسط آن سکویی مربع به ضلع ۷ و ارتفاع ۵۰/۱ متر وجود داشته است. در زاویه غربی این سکو، ستون مربعی از سنگ سخت و سفیدکاری شده وجود داشته که ارتفاع آن حدود ۴ متر و طول هر ضلع آن حدود ۱ متر بوده و به عنوان یک علم ـ که شب‌های عرفه در بالای آن، با هدف راهنمایی حاجیان، چراغ‌هایی روشن می‌کردند ـ کاربرد داشته است.
[۱] مرآه الحرمین، رفعت پاشا، ابراهیم، ۱۳۴۴ق، ج۱، ص۴۴.


شاخص یا میل سنگی مربع، شبیه اُبلیسک‌های مصری و جمرات سه‌گانه ـ مطابق وضعیت قدیمی و پیش از تعریض آنها ـ و دارای پوشش سفیدکاری است. ارتفاع این میل سنگی ۸ و طول هر ضلع آن ۸۰/۱ متر است و در بالاترین قسمت هر ضلع آن، میخ‌هایی برای آویزان کردن چراغ‌آویزها وجود داشته است.
[۲] جبل اِلال بعرفات، ابوزید، بکر بن عبدالله، ص۳۰۰.



۱. مرآه الحرمین، رفعت پاشا، ابراهیم، ۱۳۴۴ق، ج۱، ص۴۴.
۲. جبل اِلال بعرفات، ابوزید، بکر بن عبدالله، ص۳۰۰.



منبع: منابع()

{{برگرفتگی
|پیش از لینک =
|منبع = فصلنامه علمی ترویجی میقات حج، ش ۱۰۴.
|پس از لینک = بخش «عرفات و بناهای آن در گذر تاریخ»، ص۱۲۵،
| لینک = http://miqat.hajj.ir/article_۸۰۵۳۱.html
}}
جبل اِلال بعرفات، ابوزید، بکر بن عبدالله، تحقیقات تاریخیه وشرعیة»، العرب، سال۳۲، ش۵ و ۶.
مرآه الحرمین، رفعت پاشا، ابراهیم، ۱۳۴۴ق/ ۱۹۲۵م، القاهرة: مطبعه دار الکتب المصریة، چاپ اول.
منبع: پایان()




جعبه ابزار