• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پلوتارک (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پلوتارک
«پلوتارک (پلوتارخوس)»، (حدود ۴۶- ۱۲۷ م) از تاریخ نگاران، زندگی نامه نویسان و مقاله نویسان یونان باستان بود. وی پسر اتوبولوس از مردمان خرونه در مرکز یونان است.
وی در یکی از خانواده‌های مهم شهر خرونه در مرکز یونان به دنیا آمد. او در سال ۶۶ م به گاه دیدار «نرون»، قیصر روم، از آتن، در این شهر بوده است. بعدها در یونان و مصر به سیاحت پرداخته و چند صباحی در روم زیست و مورد عنایت «تراژان» واقع گشته و از جانب او به امارت شهری گماشته شد.
وی سال‌های آخر زندگی اش را در زادگاه خود که به رسوم و آداب و مردمانش دلبستگی فراوان داشت، گذراند و در آنجا مدرسه‌ای گشود و حلقه درس داشت.
در فهرست معروف به «لامپیریاس» شماره نوشته‌ها و رسالات پلوتارخ، ۲۷۷ ذکر شده و گویا این فهرست، ناقص و در برخی موارد غیر قابل اعتماد است.
از جمله کتاب‌های معروف او عبارتند از:
۱. رساله در اخلاق؛
۲. رساله در موسیقی؛
۳. مسائل طبیعی؛
۴. ایرانیان و یونانیان به روایت پلوتارخ؛
کتاب بسیار مهم پلوتارخ که در سراسر جهان سخت شناخته و معروف است همان «سرگذشت‌ها» است که تحت عنوان «زندگی مردان نامدار (حیات مردان نامی)» به فارسی نیز ترجمه شده است. این کتاب، زندگی نامه مردان تاریخ، شاهان، قیصر، آزادگان و نامورانی است که در روزگار کهن به سبب کرداری و یا تقوا و فضیلتی مشهور و زبانزد بودند.
وی به سبب سبک ویژه اش در نویسندگی که اغلب شیوه همه پرسی افلاطونی را به کار می‌برد و همچنین به جهت روش و برداشت خاص فلسفی، اخلاقی و سیاسی اش که در نوشته‌های او منعکس است، از دیرباز سخت مورد پسند مردمان بوده و از اقبال خاص و عام برخورداری داشته است.
گزارش او در باره آیین ایرانی به علت اشتمال بر نکته‌های دقیق و باریک و آگاهی‌های خاص در باره پیشینه کیش زروانی در ایران باختری، اهمیت خاصی دارد. وی در فصلی از رساله ایزیس و ازیریس به اصول دین، آیین و مراسم و نیز روایات مربوط به رستاخیز در دین ایرانی پرداخته است.

فهرست مندرجات

۱ - پانویس
۲ - منبع





نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار