• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مرتبه مفعول اوّل و مفعول دوم (صرف و نحو)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





مرتبه مفعول اوّل و مفعول دوم از اصطلاحات ادبیات عرب است که به بررسی تقدم یا تأخیر مفاعیل افعال متعدّی می‌پردازد، به‌ویژه زمانی که فعل دو مفعول دارد و مفعول اول نسبت به مفعول دوم یا بالعکس مقدم می‌شود.



مرتبه مفعول اوّل و مفعول دوم از اصطلاحات ادبیات عرب است، که به بررسی تقدم یا تأخیر مفاعیل افعال متعدّی می‌پردازد، به‌ویژه زمانی که فعل دو مفعول دارد و مفعول اول نسبت به مفعول دوم یا بالعکس مقدم می‌شود.



• برخى از فعل‌هاى متعدّى، دو مفعول را نصب مى‌دهند كه اصل آن دو مبتدا و خبر نيست: كَسا أَخوكَ الفَقِيرَ ثَوْبًا. اصل در دو مفعولى كه اصل آن‌ها مبتدا و خبر نيست، اين است كه مفعولى كه در معناى فاعل است، مقدّم شود. «فَقِيرَ»، در مثال، در معناى فاعل است؛ زيرا او گيرنده است و «ثَوْب»، گرفته شده. امّا هرگاه اشتباهى رخ ندهد، عكس اين ترتيب هم جايز است.
• رجوع به اصل؛ يعنى تقديم مفعولى كه به معناى فاعل است، در اين موارد، واجب است:
• وقتى كه يكى از دو مفعول با ديگرى اشتباه شود: أَعْطَى الأَميرُ عَمْرًا بَكْرًا.
• وقتى مفعول حصر شده باشد: ما أَعْطَيْتُ الصَّديقَ إِلّا كِتابًا.
• وقتى مفعول اوّل، ضمیر و مفعول دوم، اسم ظاهر باشد: وَهَبْتُکَ دِرْهَمًا.
• عدول از اصل؛ يعنى تأخير مفعولى كه در معناى فاعل است، در اين مورد، واجب است: هنگامى كه مانع لفظى از تقدّم آن جلوگيرى كند، مانند اين‌كه شامل ضميرى باشد كه به مفعول دوم بازگردد: أَعْطَيْتُ الكِتابَ صَاحِبَهُ.

در ادامه یکی از شواهد قرآنی مربوط به مرتبه مفعول اول و مفعول دوم ارائه می‌شود:

۳.۱ - خُشَّعًا (قمر/سوره۵۴، آیه۷)


۱. یعقوب، امیل، موسوعة النحو والصرف والإعراب، ص۳۳۸.    
۲. فوال بابتی، عزیزه، المعجم المفصل فی النحو العربی، ص۴۴۲.    
۳. شرتونی، رشید، مبادی العربیة فی الصرف و النحو، ج۴، ص۳۰۷.    
۴. دقر، عبدالغنی، معجم القواعد العربیة فی النحو و التصریف، ص۲۱۷.    
۵. قمر/سوره۵۴، آیه۷.    



فرهنگ اصطلاحات صرف و نحو عربی، دحداح، انطوان، ص۳۵۱.    






جعبه ابزار