• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ملازمه حکم عقل عملی و شرع

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ملازمه میان حسن یا قبح چیزی نزد عقل با تعلق امر یا نهی شارع به آن را ملازمه حکم عقل عملی و شرع گویند.



ملازمه حکم عقل عملی و شرع، مقابل ملازمه حکم عقل نظری و شرع بوده و مراد از آن این است که میان حکم عقل عملی و حکم شرع همراهی و هم سویی وجود دارد؛


یعنی هر کاری را عقل عملی نیکو بداند، شرع نیز آن را نیکو می‌شمارد و هر چیزی را که عقل به قبح آن حکم کند، شرع نیز به قبح و ناپسند بودن آن حکم می‌کند.


در این که چنین ملازمه‌ای وجود دارد یا نه اختلاف است:
مشهور اصولیون به ملازمه اعتقاد دارند و در مقابل، کسانی مانند اخباری‌ها و برخی اصولی‌ها چنین ملازمه‌ای را نمی‌پذیرند. اشاعره این ملازمه را محال می‌دانند.

۳.۱ - دلیل اثبات ملازمه

برای اثبات ملازمه چنین استدلال شده است که شارع ، یکی از عقلا، بلکه بزرگ آنان است، و آن چه عقلا بگویند، شارع نیز با آن ها همراه است.

۳.۲ - دلیل انکار ملازمه

منکران می‌گویند: حکم عقل به حسن و قبح چیزی، برای وادار نمودن مکلف به عمل بر طبق آن کافی است و به حکم شارع نیاز نیست، و الّا آن حکم لغو می‌باشد.
[۴] موسوی بجنوردی، محمد، مقالات اصولی، ص۵۴.



۱. ↑ صدر، محمد باقر، دروس فی علم الاصول، ج۲، ص۲۹۰.    
۲. ↑ صدر، محمد باقر، دروس فی علم الاصول، ج۱، ص۳۶۲.    
۳. ↑ صدر، محمد باقر، بحوث فی علم الاصول، ج۴، ص۱۲۰.    
۴. ↑ موسوی بجنوردی، محمد، مقالات اصولی، ص۵۴.



فرهنگ‌نامه اصول فقه، تدوین توسط مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، برگرفته از مقاله «ملازمه حکم عقل عملی و شرع».



جعبه ابزار