• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

أصحاب الأیکه (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




اصحاب‌الایکه: (اَصْحَابُ الاَیْکَةِ)    
«ایکه» به معنای‌ «درخت» است و «اصحاب الایکه» همان قوم حضرت‌ «شعیب» هستند که در سرزمینی پر آب و مشجر، در میان‌ «حجاز» و «شام» زندگی می‌کردند.



(وَثَمُودُ وَقَوْمُ لُوطٍ وَأَصْحَابُ الأَيْكَةِ أُوْلَئِكَ الْأَحْزَابُ)     (و نیز قوم ثمود و لوط و اصحاب ایکه [قوم شعیب‌]، اینها احزابی بودند که به تکذیب پیامبران برخاستند).
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: اصحاب ایکه قوم شعیب‌اند، (در سوره حجر آمده:) کلمه «ایکه» به معنای بیشه‌ای است که درختان تو درهمی داشته باشد. بعضی‌
[۷] شریف لاهیجی، محمد بن علی، تفسیر شریف لاهیجی، ج۳، ص۳۹۳.
گفته‌اند این بیشه جنگلی بوده در نزدیکی‌های مدین که طایفه‌ای در آن زندگی می‌کرده‌اند و از جمله پیامبرانی که به سویشان مبعوث شده شعیب (علیه‌السّلام) بوده، وی اهل آن محل نبوده است و با مردمش بیگانه بوده؛ (در سوره شعراء آمده:) کلمه «ایکه» به معنای درخت به هم پیچیده است، و جمع آن «ایک» است، و به طوری که گفته‌ شده قوم ایکه در سرزمینی پر درخت چون جنگل زندگی می‌کرده‌اند که درخت‌هایش سر به هم داده بود و نیز به‌طوری‌ که گفته شده این مردم، معاصر با شعیب (علیه‌السّلام) و قوم او بودند، و یا یک طائفه از قوم او بوده‌اند. مؤید اینکه طائفه‌ای از قوم او بوده‌اند این است که در ذیل آیه می‌فرماید: (وَ اِنَّهُما لَبِاِمامٍ مُبِینٍ)، یعنی منزلگاه قوم لوط و قوم ایکه، هر دو بر سر بزرگ راهی قرار داشت و این را می‌دانیم که مقصود از این راه، آن راهی است که مدینه را به شام وصل می‌کند. بلادی که در این مسیر قرار داشته‌اند منزلگاه قوم لوط و قوم شعیب بوده‌اند، و چون می‌دانیم که همه این مسافت جنگلی بوده است، نتیجه می‌گیریم که قوم ایکه یک طائفه از قوم شعیب و سرزمین ایشان یک ناحیه از حوزه دعوت شعیب بوده که خداوند به خاطر کفرشان هلاکشان نموده است؛ که سرگذشت آنان در تفسیر سوره حجر و شعراء گذشت. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. ↑ ص/سوره۳۸، آیه۱۳.    
۲. ↑ راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۹۸.    
۳. ↑ طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۵، ص۲۵۶.    
۴. ↑ مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۲۴۹.    
۵. ↑ ص/سوره۳۸، آیه۱۳.    
۶. ↑ مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۴۵۳.    
۷. ↑ شریف لاهیجی، محمد بن علی، تفسیر شریف لاهیجی، ج۳، ص۳۹۳.
۸. ↑ طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۵، ص۴۴۰.    
۹. ↑ طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۵، ص۳۱۲.    
۱۰. ↑ رازی، فخر الدین، تفسیر کبیر، ج۱۹، ص۱۵۷.    
۱۱. ↑ طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۲، ص۲۷۳.    
۱۲. ↑ طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۲، ص۱۸۵.    
۱۳. ↑ طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۷، ص۲۸۲.    
۱۴. ↑ طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۷، ص۱۸۵.    
۱۵. ↑ طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۱، ص۷۸.    
۱۶. ↑ طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۷۳۰.    



• مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «أصحاب الأیکه»، ص۴۸.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره ص | لغات قرآن




جعبه ابزار