• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بلاد کبیره

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بلاد كبيره شهرهاى بزرگ خارج از حدّ متعارف است. بلاد کبیره دارای احکام خاصی است از جمله اينكه مبدأ مسافت برای پيمودن هشت فرسخ از آخر شهر است يا آخر محله؟ حد ترخص بلاد كبيره کجاست؟ و نیز قصد اقامت ده روزه در بلاد کبیره موجب ثبوت احكام وطن مى‌شود یا نه؟ از عنوان بلاد کبیره در باب صلات سخن رفته است.




بلاد كبيره شهرهاى بزرگ خارج از حدّ متعارف است و از آن در باب صلات سخن رفته است.



از شرايط شكسته شدن نماز ( قصر)، پيمودن مسافت هشت فرسخ است؛ ليكن در اينكه مبدأ مسافت در بلاد كبيره همچون غير آن، از آخر شهر است يا آخر محله اختلاف است.
حدّ ترخّص مكانى است كه مسافر از آن‌جا ديوار خانه‌هاى شهر يا محلّه (بنابر اختلاف در مبدأ مسافت) را نبيند و اذان آن را نشنود. در اينكه ملاك، اذان آخر شهر است يا- بنابر قول به اينكه بلاد كبيره در احتساب مبدأ مسافت حكم ساير بلاد را دارد- در بلاد كوچك و متوسط اذان شهر و در بلاد كبيره اذان آخر شهر مى‌باشد، اختلاف است.
[۲] مستند الشيعة جلد۸ صفحه۲۹۶    ؛ العروة الوثقى جلد۲ صفحه ۱۳۶ و۱۳۷

اقامت در مكانى به قصد ده روز، موجب قطع سفر و ثبوت احكام وطن مى‌شود ، امّا در شهرهاى بزرگ اختلاف است كه آيا بايد قصد اقامت در محله‌اى از محله‌هاى آن باشد يا ملاك، وحدت شهر است و اگر يك شهر محسوب شود، قصد اقامت در شهر نيز كفايت مى‌كند؟ بنابر قول نخست، اگر مسافرى قصد اقامت ده روز در محله‌اى را نداشته باشد، سفر او قطع نمى‌شود و احكام مسافر (قصر نماز و صحيح نبودن روزه) را دارد.
[۳] العروة الوثقى جلد۲ صفحه۱۴۴؛ جواهر الكلام جلد۱۴ صفحه۳۰۷    



 
۱. الحدائق الناضرة جلد۱۱ صفحه۳۰۵    ؛جواهر الكلام جلد۱۴ صفحه۲۰۳ و۲۰۴    
۲. مستند الشيعة جلد۸ صفحه۲۹۶    ؛ العروة الوثقى جلد۲ صفحه ۱۳۶ و۱۳۷
۳. العروة الوثقى جلد۲ صفحه۱۴۴؛ جواهر الكلام جلد۱۴ صفحه۳۰۷    




کتاب فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بيت عليهم السلام جلد۲ صفحه۱۲۶ و۱۲۷؛ تالیف شده توسط جمعى از پژوهشگران زير نظر سيد محمود هاشمى شاهرودى.



جعبه ابزار