• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آبشار دوقلو

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دوقلو، آبشار āb-šār-e do-qolū ، از معروف‌ترین آبشارهای دامنۀ جنوبی کوه توچال، واقع در پایین پناهگاه شیرپلا.



برای رسیدن به آبشار دوقلو باید از دربند به پس‌قلعه رفت و در آنجا راه پاکوبی را که به پناهگاه یا مقر امداد و نجات داودی منتهی می‌شود، در پیش گرفت. از این نقطه به بعد راه صخره‌ای، و گاه سخت‌گذر می‌شود. از این‌رو، برای تسهیل در رفت‌وآمد کوهنوردان، بخشهایی از مسیر کابل‌کشی شده است و در بعضی از نقاط پلۀ آهنی کار گذاشته‌اند. پس از پیمودن این بخش از راه، به ابتدای زمینهای خاکی و شیب‌دار پای آبشار می‌رسیم. از این نقطه منظرۀ آبشار دوقلو و پناهگاه شیرپلا بسیار زیبا و دیدنی است.


منبع تغذیۀ این آبشار، آبهای حاصل از ذوب برفهای دامنۀ جنوبی توچال است. بخش عمده‌ای از این آبها، از دره‌های میان‌بندیخچال و دیواره‌های شمالی اوسون تأمین می‌شود. از دیگر منابع تأمین‌کنندۀ آب آبشار دوقلو،رودخانۀ پیازچال است که از سمت شرق به غرب جریان دارد و در محل پناهگاه شیرپلا به آبشار دوقلو می‌ریزد.


این آبشار حدود ۵۰ متر ارتفاع دارد و بیشتر روزهای سال دو شاخه است و در فصلهای پربارش، چند شاخه می‌شود.


در قسمت پایین آبشار دوقلو غاری دست‌ساز وجود دارد که توسط کوهنوردان در سالها پیش کنده شده و کوهنوردان به آن غار بالکانی می‌گویند.


از پای آبشار تا ابتدای پله‌های پناهگاه شیرپلا مسیری شیب‌دار و نسبتاً خسته‌کننده‌ای وجود دارد که در زمستانها باد شدیدی در آن می‌وزد.


ارتفاع محل آبشار از سطح دریا حدود ۷۰۰‘ ۲ متر است و تقریباً در نیمۀ راه صعود به قله توچال واقع شده است.


در مسیر دربند تا آبشار دوقلو، درختان کهن‌سال گردو، شاتوت، ازگیل، سیب و گیلاس را می‌توان دید و در سراسر راه از پس‌قلعه تا آبشار، رودخانه، درختان و سنگها درهم تنیده‌اند و مسیر را به شکل فوق‌العاده‌ای جذاب و دیدنی ــ به خصوص در فصل بهار و تابستان ــ جلوه می‌دهند.


صفری، سیما، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ،برگرفته از مقاله «دوقلو، آبشار» ص۸۹۱.    


رده‌های این صفحه : آبشارهای تهران




جعبه ابزار