• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اسلام و دین انبیاء(قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیات مورد بحث این حقیقت را روشن مى سازد که دعوت اسلام به توحید دعوت تازه اى نیست ، دعوت تمام پیامبران الوالعزم است ، نه تنها اصل توحید بلکه تمام اصول دعوت انبیا در مسائل بنیادى در همه ادیان آسمانى یکى بوده است.



در قرآن کریم در آیاتی چند هماهنگى ميان آيين ابراهیم علیه السلام و دين اسلام بیان شده است: «ومن يرغب عن مّلّة إبرهيم إلاّ من سفه نفسه ...» چه كسي جز افراد سفیه و نادان از آئين ابراهيم (با آن پاكي و درخشندگي) رويگردان خواهد شد؟ ... . وقالوا كونوا هودا أو نصـرى تهتدوا قل بل ملّة إبرهيم حنيفا ... • قولوا ءامنّا باللّه وما أنزل إلينا وما أنزل إلى إبرهيم ... ونحن له مسلمون» (اهل كتاب) گفتند يهودي يا مسيحي بشويد تا هدایت يابيد، بگو (اين آئينهاي تحریف شده هرگز نمي‌تواند موجب هدايت گردد) بلكه پيروي از آئين خالص ابراهيم كنيد ... •بگوئيد: ما به خدا ايمان آورده‌ايم، و به آنچه بر ما نازل شده، و آنچه بر ابراهيم ... . ‌
«ما كان إبرهيم يهوديًّا ولا نصرانيًّا ولـكن كان حنيفا مّسلما ... • إنّ أولى النّاس بإبرهيم للّذين اتّبعوه وهـذا النّبىّ ...» ابراهيم نه يهودي بود و نه نصراني، بلكه موحدي خالص و مسلمان بود... •سزاوارترين مردم به ابراهيم، آنها هستند كه از او پيروي كردند، و (در زمان و عصر او، به مكتب او وفادار بودند، همچنين) اين پيامبر... ‌. «قل صدق الله فاتّبعوا ملّة إبرهيم حنيفا ...‌» بگو «خدا راست گفته (و اينها در آئين پاك ابراهيم نبوده) بنابراين از آئين ابراهيم پيروي كنيد... .(جمله «فاتّبعوا ملّة ابراهيم»، نشان‌دهنده هماهنگى ميان اسلام و دين ابراهيم عليه السلام است.) «قل إنَّنى هدنى ربّى إلى صرط مّستقيم دينا قيما مّلّة إبرهيم حنيفا ...‌» بگو: پروردگارم مرا به راه راست هدايت كرده، آئيني پا بر جا و ضامن سعادت دين و دنيا، آئين ابراهيم همان كسي كه از آئينهاي خرافي محيط خود روي گردانيد... .
«ثمّ أوحينآ إليك أن اتّبع ملّة إبرهيم حنيفا ...» سپس به تو وحي فرستاديم كه از آئين ابراهيم، كه خالي از هر گونه انحراف بود ... پيروي كن‌. «وجـهدوا فى الله حقّ جهاده هو اجتبكم وما جعل عليكم فى الدّين من حرج مّلّة أبيكم إبرهيم هو سمّكم المسلمين من قبل ...‌» و در راه خدا جهاد كنيد و حق جهادش را ادا نمائيد او شما را برگزيد و در دين كار سنگين و شاقي بر شما نگذارد اين همان آئين پدر شما ابراهيم است او شما را در كتب پيشين و در اين كتاب آسماني مسلمان ناميد... . «شرع لكم مّن الدّين ما وصّى به نوحا والّذى أوحينا إليك وما وصّينا به إبرهيم وموسى وعيسى أن أقيموا الدّين ...‌» آئيني را براي شما تشریع كرد كه به نوح توصیه كرده بود، و آنچه را بر تو وحي فرستاديم و به ابراهيم و موسی و عيسی سفارش نموديم كه دين را برپا داريد... .

۱.۱ - پدر مسلمین

و اگر ابراهیم را پدر مسلمین خوانده بدین جهت است که او اولین کسى است که براى خدا اسلام آورد،همچنانکه قرآن فرموده : «اذ قال له ربه اسلم قال اسلمت لرب العالمین» و نیز از آن جناب حکایت کرده که گفت : «فمن تبعنى فانه منى» که از ترکیب این دو آیه به دست مى آید: تمامى مسلمانان دنیا از هر جا که باشند فرزندان ابراهیم و از اویند. و نیز در دعایش گفت : «و اجنبنى و بنى ان نعبد الاصنام » که مقصودش (از فرزندانم) مسلمانان است ، چون به طور قطع مى دانیم که او براى مشرکینى که از صلب او هستند دعا نمى کند، و نیز خداى تعالى فرموده : «ان اولى الناس بابراهیم للذین اتبعوه و هذا النبى و الذین آمنوا»
«هو سما کم المسلمین من قبل و فى هذا» - این منت دومى است که خداى تعالى بر مؤمنین مى گذارد. و ضمیر «هو» به خداى تعالى بر مى گردد. و کلمه «من قبل » به معناى قبل از نزول قرآن است و کلمه «و فى هذا» به معناى در این کتاب است . و از اینکه ایشان را مسلمان نامیده معلوم مى شود که خدا اسلام آنان را قبول فرموده .


هماهنگى ميان آيين عيسى عليه السلام و دين اسلام در آیه ۴۲ سوره شوری بیان شده است: «شرع لكم مّن الدّين ما وصّى به نوحا والّذى أوحينا إليك وما وصّينا به إبرهيم وموسى وعيسى أن أقيموا الدّين ...‌» آئيني را براي شما تشريع كرد كه به نوح توصیه كرده بود، و آنچه را بر تو وحي فرستاديم و به ابراهيم و موسي و عيسي سفارش نموديم كه دین را برپا داريد... .


در این آیه به هماهنگ بودن آيين موسى عليه السلام و دين اسلام نیز اشاره شده است: «شرع لكم مّن الدّين ما وصّى به نوحا والّذى أوحينا إليك وما وصّينا به إبرهيم وموسى وعيسى أن أقيموا الدّين ...‌» آئيني را براي شما تشريع كرد كه به نوح توصيه كرده بود، و آنچه را بر تو وحی فرستاديم و به ابراهيم و موسي و عیسی سفارش نموديم كه دين را برپا داريد... .


هماهنگى ميان دين نوح عليه السلام و آيين اسلام نیز در این آیه بیان شده است: «شرع لكم مّن الدّين ما وصّى به نوحا والّذى أوحينا إليك وما وصّينا به إبرهيم وموسى وعيسى أن أقيموا الدّين ...‌» آئيني را براي شما تشریع كرد كه به نوح توصيه كرده بود، و آنچه را بر تو وحي فرستاديم و به ابراهيم و موسي و عيسي سفارش نموديم كه دين را برپا داريد... .


۱. بقره/سوره۲، آیه ۱۳۰.    
۲. بقره/سوره۲، آیه ۱۳۵- ۱۳۶.    
۳. آل‌عمران/سوره ۳، آیه ۶۷- ۶۸.‌    
۴. آل‌عمران/سوره ۳، آیه ۹۵.    
۵. انعام‌/سوره ۶، آیه ۱۶۱.    
۶. نحل/سوره ۱۶، آیه ۱۲۳.    
۷. حج/سوره ۲۲، آیه ۷۸.    
۸. شوری/سوره ۴۲، آیه ۱۳.    
۹. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۷، ص۱۷۳.    
۱۰. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج ۱۴، ص ۵۸۲.    
۱۱. شوری/سوره ۴۲، آیه ۱۳.    
۱۲. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱۸، ص۳۷.    
۱۳. شوری/سوره ۴۲، آیه ۱۳.    
۱۴. شوری/سوره ۴۲، آیه ۱۳.    
۱۵. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۲۰، ص۳۷۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اسلام و دین انبیاء».    



جعبه ابزار