• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انصار (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



انصار، قبیله اوس و خزرج هستند که به این اسم شهرت پیدا کردند، به پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ایمان آوردند، و در هجرت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم از مکه به مدینه او را یاری کردند.



انصار، جمع نصیر و ناصر، به معنای یاران و یاری دهندگان است.


شهرت قبیله اوس و خزرج است که به پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ایمان آورده، در هجرت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم از مکه به مدینه او را یاری کردند. در این مدخل از واژه‌های «آووا»، «انصار»، «نصروا»، «تبوءوا» و «سبقونا» استفاده شده است.


والذین تبوءو الدار والایمـن من قبلهم یحبون من هاجر الیهم... • والذین جاءو من بعدهم یقولون ربنا اغفر لنا ولاخوننا الذین سبقونا بالایمـن... «و برای کسانی است که در این سرا (سرزمین مدینه) و در سرای ایمان پیش از مهاجران مسکن گزیدند و کسانی را که به سویشان هجرت کنند دوست می‌ دارند، و در دل خود نیازی به آنچه به مهاجران داده شده احساس نمی‌ کنند و آنها را بر خود مقدم می‌ دارند هر چند خودشان بسیار نیازمند باشند کسانی که از بخل و حرص نفس خویش باز داشته شده ‌اند رستگارانند! (همچنین) کسانی که بعد از آنها (بعد از مهاجران و انصار) آمدند و می‌ گویند: «پروردگارا! ما و برادرانمان را که در ایمان بر ما پیشی گرفتند بیامرز، و در دلهایمان حسد و کینه‌ای نسبت به مؤمنان قرار مده! پروردگارا، تو مهربان و رحیمی!»

۳.۱ - شان نزول

مفسران در شان نزول این آیه داستانهای متعددی نقل کرده ‌اند، "ابن عباس" می‌ گوید: پیغمبر گرامی اسلام ص روز پیروزی بر یهود بنی نضیر به انصار فرمود: " اگر مایل هستید اموال و خانه هایتان را با مهاجران تقسیم کنید، و در این غنائم با آنها شریک شوید، و اگر می‌ خواهید اموال و خانه هایتان از آن شما باشد و از این غنائم چیزی به شما داده نشود"؟!
انصار گفتند: هم اموال و خانه هایمان را با آنها تقسیم می‌ کنیم، و هم چشم داشتی به غنائم نداریم، و مهاجران را بر خود مقدم می‌ شمریم، آیه فوق نازل شد و این روحیه عالی آنها را ستود.

۳.۲ - زمینه سازان هجرت

جمعیت انصار مدینه قبل از آنکه پیامبر ص و مهاجران وارد این شهر شوند زمینه‌های هجرت را فراهم کردند، و همانگونه که تاریخ می‌ گوید آنها دوبار در عقبه (گردنه‌ای نزدیک مکه) آمده، و مخفیانه با پیامبر خدا ص بیعت کردند، و به صورت مبلغانی به سوی مدینه بازگشتند، و حتی یکی از مسلمانان مکه را بنام"مصعب بن عمیر" به عنوان مبلغ همراه خود به مدینه آوردند تا افکار عمومی را برای هجرت پیامبر ص آماده سازند.
بنا بر این نه تنها خانه ‌های ظاهری را آماده پذیرایی مهاجران کردند که خانه دل و جان و محیط شهر خود را تا آنجا که می‌ توانستند آماده ساختند.


آمرزش انصار، اطاعت از انصار، انصار و مهاجران، ایمان انصار، پاداش انصار، رستگاری انصار، فضایل انصار.


۱. تفسیر التحریر والتنویر، ابن عاشور، ج۱۱، ص۱۸.    
۲. حشر/سوره۵۹، آیه۹.    
۳. حشر/سوره۵۹، آیه۱۰.    
۴. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۳، ص، ۵۱۸.    
۵. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۳، ص، ۵۱۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «انصار».    



جعبه ابزار