• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ایمان و بهره‌مندی از خیر (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از اثرات ایمان به خدا بهره‌مندی از خیر و سعادت در دنیا و آخرت می‌باشد.



ایمان به خدا، مایه خیر و سعادت انسان است:
«یـایها الذین ءامنوا هل ادلکم علی تجـرة تنجیکم من عذاب الیم• تؤمنون بالله ورسوله... ذلکم خیر لکم... ای کسانی که ایمان آورده‌اید! آیا شما را به تجارتی راهنمائی کنم که شما را از عذاب دردناک رهایی می‌بخشد؟!• به خدا و رسولش ایمان بیاورید ... این برای شما (از هر چیز) بهتر است ...»

(ذلکم خیر لکم ان کنتم تعلمون) یعنی و آنچه که من توصیف آن را نمودم و برای شما یادآور شدم، برای شما سودمندتر و خوش عاقبت‌تر است، اگر بدانید این را و اعتراف به صحتش نمائید. و بعضی گفته‌اند که معنایش اینست که تجارتی که شما را بر آن راهنمایی کردم بهتر است از تجارتی که شما اشتغال به آن دارید زیرا که آن مودی می‌شود به سودی که زوال و نابودی ندارد، اما این تجارت (دنیوی) مؤدی و منجر می‌شود به سودی که زایل و فانی می‌شود اگر شما می‌دانید زیان و منافع چیزها را.
ذلکم خیر لکم ان کنتم تعلمون، یعنی این که گفتیم: به خدا و رسولش ایمان بیاورید، و چنین و چنان کنید، خیر خود شما را در نظر گرفتیم اگر به راستی از اهل علم باشید. و اما جاهلان، اعمالشان قابل اعتناء نیست، و معیار قرار نمی‌گیرد. بعضی از مفسرین گفته‌اند: مراد این است که اگر شما اهل علم و فهم باشید، خیر بودن این تجارت را درک می‌کنید.


همانگونه که در آغاز سوره گفتیم، یکی از اهداف مهم این سوره، دعوت به ایمان و جهاد است، آیات مورد بحث نیز تاکیدی است به این دو اصل، به امثال لطیفی که انگیزه حرکت الهی را در جان انسان به وجود می‌آورد، انگیزه‌ای که شرط پیروزی اسلام بر تمام ادیان است که در آیات قبل به آن اشاره شده بود. نخست می‌فرماید: ای کسانی که ایمان آورده‌اید! آیا شما را به تجارتی دلالت کنم که از عذاب الیم، نجاتتان می‌دهد؟ (یا ایها الذین آمنوا هل ادلکم علی تجارة تنجیکم من عذاب الیم). با اینکه ایمان و جهاد از واجبات قطعیه‌اند، ولی در اینجا آن را نه به صورت امر، بلکه به صورت پیشنهاد تجارت، مطرح می‌کند، آن هم آمیخته با تعبیراتی که از لطف بی پایان خدا حکایت دارد. بدون شک نجات از عذاب الیم، از مهمترین خواسته‌های هر انسانی است، و لذا این سؤال که آیا می‌خواهید شما را به تجارتی رهنمون شوم که شما را از عذاب الیم رهایی می‌بخشد؟ برای همه، جالب توجه است. هنگامی که با این سؤال دلها را به سوی خود جذب کرد، بی آنکه منتظر پاسخ آنها باشد، به شرح آن تجارت پرسود پرداخته، می‌افزاید: و آن اینکه به خدا و رسول او ایمان بیاورید و در راه خداوند با اموال و جانهایتان جهاد کنید (تؤمنون بالله و رسوله و تجاهدون فی سبیل الله باموالکم و انفسکم).
بدون شک خدا نیازی به این تجارت پرسود ندارد، بلکه تمام منافع آن دربست به مؤمنان تعلق می‌گیرد، لذا در پایان آیه می‌فرماید: این برای شما از هر چیز بهتر است اگر بدانید (ذلکم خیر لکم ان کنتم تعلمون).


۱. صف/سوره۶۱، آیه۱۰.    
۲. صف/سوره۶۱، آیه۱۱.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۹، ص۴۶۶.    
۴. طباطبایی، سیدمحمدحسین، ترجمه المیزان، ج۱۹، ص۴۳۷.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۸۷-۸۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بهره‌مندی از خیر».    



جعبه ابزار