• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ایمان و گواهی بر حق (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از جلوه‌های ایمان به خدا شهادت و گواهی بر حق می‌باشد.



شهادت به حق، از آثار ایمان به خدا می‌باشد:
«... واشهدوا ذوی عدل منکم واقیموا الشهـدة لله ذلکم یوعظ به من کان یؤمن بالله...؛ ... و دو مرد عادل از خودتان را گواه گیرید؛ و شهادت را برای خدا برپا دارید؛ این چیزی است که مؤمنان به خدا و روز قیامت به آن اندرز داده می‌شوند! ...»


در ادامه بحث‌های مربوط به طلاق که در آیات پیشین آمده، در نخستین آیه مورد بحث به چند حکم دیگر اشاره می‌کند، در دومین حکم اشاره کرده می‌افزاید: هنگام طلاق و جدایی، دو مرد عادل از خودتان (از مسلمانان) را شاهد بگیرید (و اشهدوا ذوی عدل منکم). تا اگر در آینده اختلافی روی دهد، هیچیک از طرفین، نتوانند واقعیت‌ها را انکار کنند.
بعضی از مفسران، احتمال داده‌اند که شاهد گرفتن، هم در مورد طلاق است و هم در مورد رجوع، ولی از آنجا که شاهد گرفتن به هنگام رجوع، بلکه به هنگام تزویج، قطعا واجب نیست، بنابراین اگر فرضا آیه فوق رجوع را هم شامل شود، در این مورد یک دستور مستحب است. و در سومین دستور، وظیفه شهود را چنین بیان می‌کند: شهادت را برای خدا برپا دارید (و اقیموا الشهادة لله). مبادا تمایل قلبی شما به یکی از دو طرف، مانع شهادت به حق باشد، باید
جز خدا و اقامه حق انگیزه دیگری در آن راه نیابد، درست است که شهود باید عادل باشند، ولی با وجود عدالت، نیز صدور گناه محال نیست، به همین دلیل به آنها هشدار می‌دهد که مراقب خویش باشند و آگاهانه یا ناآگاهانه از مسیر حق منحرف نشوند. ضمنا تعبیر به: ذوی عدل منکم، دلیل بر این است که دو شاهد باید مسلمان و عادل و مرد باشند. و در پایان آیه به عنوان تأکید درباره تمام احکام گذشته می‌افزاید:
تنها کسانی که ایمان به خدا و روز قیامت دارند از این وعظ و اندرز نتیجه می‌گیرند (ذلکم یوعظ به من کان یؤمن بالله و الیوم الآخر).
بعضی ذلکم را تنها اشاره به مساله توجه به خدا و رعایت عدالت از ناحیه شهود دانسته‌اند، ولی ظاهر این است که این تعبیر معنی وسیعی دارد و تمام احکام گذشته را در مورد طلاق در بر می‌گیرد. به هر صورت این تعبیر دلیل بر اهمیت فوق العاده این احکام است به گونه‌ای که اگر کسی آنها را رعایت نکند و از آن وعظ و اندرز نگیرد گویی ایمان به خدا و روز قیامت ندارد.


۱. طلاق/سوره۶۵، آیه۲.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۲۳۲-۲۳۴.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «گواهی به حق‌».    



جعبه ابزار