• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهداشت خانه خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند متعال می فرماید، ما به ابراهیم و اسماعیل عهد کردیم : که خانه مرا خالص برای عبادت بندگانم کنید و منظور پاک ساختن ظاهری و معنوی این خانه توحید از هر گونه آلودگی است.



خداوند متعال در قرآن کریم راجع به لزوم پاکیزه نگاه داشتن خانه خود، از هر آلودگی می فرماید: «... وعهدنا الی ابرهیم واسمـعیل ان طهرا بیتی للطائفین والعـکفین والرکع السجود» و ما به ابراهیم و اسماعیل امر کردیم که خانه مرا برای طواف کنندگان و مجاوران و رکوع کنندگان و سجده کنندگان پاک و پاکیزه کنید.

۱.۱ - معنای عهد و تطهیر

کلمه (عهد) در اینجا بمعنای امر است، و کلمه تطهیر ، یا بمعنای این است که خانه خدا را برای عبادت طواف کنندگان، و نمازگزاران، و کسانیکه می‌خواهند در آن اعتکاف کنند، خالص و بلامانع سازند، و بنابراین عبارت مورد بحث استعاره بکنایه میشود، و اصل معنی چنین میشود: (ما به ابراهیم و اسماعیل عهد کردیم : که خانه مرا خالص برای عبادت بندگانم کنید). و این خود نوعی تطهیر است.
و یا بمعنای تنظیف آن از کثافات و پلیدیهائی است که در اثر بی مبالاتی مردم در مسجد پیدا می‌شود، و کلمه (رکع) و کلمه (سجود) هر دو جمع راکع و ساجد است، و گویا مراد از این دو کلمه نمازگزاران باشد.


و هیچ دلیلی ندارد که ما مفهوم طهارت را در اینجا محدود کنیم، بلکه منظور پاک ساختن ظاهری و معنوی این خانه توحید از هر گونه آلودگی است. و لذا در بعضی از روایات می‌خوانیم که این آیه تعبیر به پاکسازی از مشرکان شده و در بعضی دیگر به شستشوی بدن و پاکیزگی از آلودگیها.


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۲۵.    
۲. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۱، ص۱۸۸.    
۳. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۱، ص۳۸۲.    
۴. الدر المنثور، سیوطی، ج۱، ص۲۹۵.    
۵. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱، ص۴۲۴.    
۶. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱، ص۴۴۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بهداشت خانه خدا».    



جعبه ابزار