• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهشتیان و اصحاب اعراف (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله از بهشتیان و ارتباط آنان با اصحاب اعراف در آیاتی که از سوره اعراف آورده می‌شود بحث و بررسی می‌کنیم.



... وعلی الاعراف رجال... ونادوا اصحـب الجنة ان سلـم علیکم لم یدخلوها و هم یطمعون. «و در میان آندو (بهشتیان و دوزخیان) حجابی قرار دارد و بر (اعراف) مردانی هستند که هر یک از آندو را از سیمایشان می‌شناسند و به بهشتیان صدا می‌زنند که درود بر شما باد، اما داخل بهشت نمی‌شوند در حالی که امید آن را دارند». (اصحاب اعراف به ائمه علیهم‌السّلام تفسیر شده است. ).


وعلی الاعراف رجال یعرفون کلا بسیمـیهم ونادوا اصحـب الجنة...
در این آیه بعد که اصحاب اعراف، جمعی از دوزخیان را که از چهره و سیمایشان می‌شناسند صدا می‌زنند و مورد ملامت و سرزنش قرار می‌دهند که دیدید عاقبت گردآوری اموال و نفرات در دنیا و تکبر ورزیدن از قبول حق، به شما سودی نداد، چه شد آن مال‌ها؟ و کجا رفتند آن نفرات؟ و چه نتیجه‌ای گرفتید از آن همه کبر و خودپرستی؟ (و نادی اصحاب الاعراف رجالا یعرفونهم بسیماهم قالوا ما اغنی عنکم جمعکم و ما کنتم تستکبرون).
بار دیگر با همان زبان ملامت و سرزنش در حالی که اشاره به جمعی از ضعفای مومنان که بر اعراف قرار گرفته‌اند می‌کنند، می‌گویند: (آیا اینها همان کسانی هستند که شما سوگند یاد کردید هیچگاه خداوند آنان را مشمول رحمت خود قرار نخواهد داد) (اهؤ لاء الذین اقسمتم لا ینالهم الله برحمة).


ونادی اصحـب الاعراف... • ... ادخلوا الجنة لاخوف علیکم ولآ انتم تحزنون.
«و اصحاب اعراف مردانی (از دوزخیان را) که از سیمایشان آنها را می‌شناسند صدا می‌زنند و می‌گویند دیدید که گردآوری شما (از مال و ثروت و زن و فرزند) و تکبرهای شما به حالتان سودی نداد؟! آیا همین‌ها بودند که شما قسم می‌خوردید که رحمت خدا به آنان نمی‌رسد؟ شما (تحقیر شدگان) به بهشت وارد شوید که نه بیمی دارید و نه غمگین می‌شوید».
مؤ لف: مرحوم قمی در تفسیر خود از پدرش از حسن بن محبوب از ابی ایوب از مرثد از امام صادق علیه‌السّلام قریب به این مضمون را نقل کرده است.
و این روایت به طوری که ملاحظه می‌کنید به جای کسانی که حسنات و سیئاتشان برابر است صریحا مستضعفین را اسم برده، و آنگاه فرموده که در این میان جماعتی از مستضعفین هستند که امید رفتن به بهشت را داشته و از رفتن به دوزخ به خدا پناه می‌برند، و دیگر تفسیر نمی‌کند که این مستضعفین همان اصحاب اعرافند که هر کسی را به سیمای مخصوصش می‌شناسند یا غیر آنان. بنابراین، انطباق مضمون این روایت با آیات اعراف آسان است، فقط یک اشکال در آن هست و آن ظهور آیات اعراف است در اینکه کسانی که به اهل بهشت سلام می‌دهند مقربین اهل اعراف می‌باشند نه مستضعفین.


۱. اعراف/سوره۷، آیه۴۶.    
۲. تفسیر نورالثقلین، الحویزی، ج۲، ص۴۶۰ - ۴۶۱.    
۳. اعراف/سوره۷، آیه۴۶.    
۴. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۶، ص۱۸۶.    
۵. اعراف/سوره۷، آیه۴۸.    
۶. اعراف/سوره۷، آیه۴۹.    
۷. ترجمه تفسیر المیزان، سید محمد حسین طباطبائی، ج۸، ص۱۷۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بهشتیان و اصحاب اعراف».    



جعبه ابزار