• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تجهیز

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



فراهم آوردن ساز و برگ چيزي را تَجهيز مي‌گويند.





تجهيز میت، نایب و رزمنده به کار رفته؛ ليکن کاربرد رايج آن مورد نخست است که به معناي فراهم آوردن مقدّمات دفن ميّت از قبيل غسل دادن، کفن کردن و نمازگزاردن بر او است. از اين عنوان در بابهاي طهارت، حج و جهاد سخن رفته است.




تجهيز ميّت مسلمان بر هر مکلفی واجب کفایی است. برخي، آن را بر وليّ ميّت واجب عینی و در صورت خودداري يا نبود وي، بر ساير مسلمانان واجب کفايي دانسته‏اند.
بنابر قول به وجوب کفايي، تجهيز ميّت توسط غير وليّ ـ به قول مشهور ـ منوط به اذن وليّ است و اگر وليّ از دادن اذن به ديگري خودداري کند، خود نيز اقدام به تجهيز ننمايد، در اينکه اذن گرفتن از وليّ ساقط مي‏شود يا حاکم شرع در صورت امکان، وليّ را بر يکي از دو امر ـ اقدام به تجهيز يا اذن دادن ـ وادار مي‏کند و درصورت عدم امکان، غير وليّ با اذن حاکم اقدام به تجهيز مي‏کند، اختلاف است.
[۲] العروة الوثقی ج۱، ص۳۷۶.
[۳] مستمسک العروة ج۴، ص۳۴-۳۹.
[۴] التنقیح(الطهارة)ج۸، ص۴۹-۵۰.
[۵] مهذب الاحکام ج۳،ص۳۸۵.




هزينه تجهيز ميّت از اصل مال (ترکه)، پيش از پرداخت بدهيها، وصايا و تقسيم ارث برداشت مي‏شود.هزينه تجهيز زن در صورت توانايي شوهر بر عهده او است.



گرفتن مزد براي تجهيز ـ از آن جهت که واجب کفايي است ـ حرام مي‏باشد.
[۱۰] العروة الوثقی ج۲، ص۶۲۰.
برخي گفته‏اند: اگر وليّ براي تجهيز ميّت نايبي برگزيند، او مي‏تواند به جهت نيابت اجرت بگيرد؛ البتّه بنابر قول به صحّت نيابت از انسان زنده در اعمال واجب بر او، که بر عدم صحّت آن ادّعاي اجماع شده است.
[۱۱] مستمسک العروة ج۴، ص۳۷.




تعجيل در تجهيز ميّت مستحب است و در صورت عدم اطمينان به مرگ وي، سه روز صبر مي‏کنند. برخي گفته‏اند: ملاک، حصول علم به مرگ است و تحديد به سه روز بدان جهت است که به طور غالب در اين مدّت علم به مرگ حاصل مي‏شود.
تقديم تجهيز ميّت بر نماز واجب ـ در صورت عدم بيم از فوت آن ـ مستحب و عدم شرکت تجهيز کننده آن در نماز جمعه بلامانع است.
ميّتي که امر تجهيز خود را به غير وليّ وصيّت کرده است در اينکه نفوذ وصيّت او منوط به اجازه وليّ مي‏باشد يا نه، اختلاف است. قول نخست به مشهور نسبت داده شده است.
[۱۵] جواهر الکلام ج۱۲، ص۲۰.




جمعي از فقها برآنند که مستطيع اگر بر اثر بيماري يا پيري قادر به انجام دادن مناسک حج نباشد بايد ـ در مواردي که نيابت گرفتن در حج بر انسان واجب مي‏شود ـ نايب بگيرد و او را تجهيز کند (لوازم سفر نايب را فراهم و هزينه‏اش را تأمين نمايد).



کسي که جهاد بر او واجب کفايي است چنانچه ديگري را به نيابت از خود براي جهاد تجهيز نمايد (ساز و برگ جهاد را براي او فراهم آورد) وجوب از او ساقط مي‏شود.
[۱۸] تذکرة الفقهاء ج۹، ص۳۷-۳۸.



 
۱. الحدائق الناضرة ج۳، ص۳۵۸-۳۶۰    
۲. العروة الوثقی ج۱، ص۳۷۶.
۳. مستمسک العروة ج۴، ص۳۴-۳۹.
۴. التنقیح(الطهارة)ج۸، ص۴۹-۵۰.
۵. مهذب الاحکام ج۳،ص۳۸۵.
۶. جواهر الکلام ج۴، ص۲۵۹.    
۷. جواهر الکلام ج۴، ص۲۶۲.    
۸. جواهر الکلام ج۴، ص۲۵۳.    
۹. مستند الشیعة ج۱۴، ص۱۷۵.    
۱۰. العروة الوثقی ج۲، ص۶۲۰.
۱۱. مستمسک العروة ج۴، ص۳۷.
۱۲. جواهر الکلام ج۴، ص۲۳-۲۵.    
۱۳. مستند الشیعة ج۳، ص۷۸.    
۱۴. جامع المقاصد ج۲، ص۳۸۹.    
۱۵. جواهر الکلام ج۱۲، ص۲۰.
۱۶. مختلف الشیعة ج۴، ص۱۱.    
۱۷. الحدائق الناضرة ج۱۴، ص۱۴.    
۱۸. تذکرة الفقهاء ج۹، ص۳۷-۳۸.




فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام ج۲، ص۳۶۴.    



جعبه ابزار