• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تذکیه حیوان دریده شده (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تذکیه حیوان دریده شده از سوی درندگان قبل از مردن، موجب حلیت آن می شود.



و ما اکل السبع حیوانی است که درنده‌ای پاره اش کرده باشد، و از گوشتش خورده باشد، پس ( (اءکل) ) مربوط به ماءکول است، چه اینکه همه اش را خورده باشد، و چه اینکه بعض آن را، و کلمه ( (سبع) ) به معنای حیوان وحشی گوشتخوار است، چون شیر و گرگ و پلنگ و امثال آن.


حرمت علیکم المیتة والدم ولحم الخنزیر ومآ اهل لغیر الله به والمنخنقة والموقوذة والمتردیة والنطیحة ومآ اکل السبع الا ما ذکیتم...( گوشت مردار، و خون، و گوشت خوک، و حیواناتی که به غیر نام خدا ذبح شوند، و حیوانات خفه شده، و به زجر کشته شده، و آنها که بر اثر پرت شدن از بلندی بمیرند، و آنها که به ضرب شاخ حیوان دیگری مرده باشند، و باقیمانده صید حیوان درنده -مگر آنکه (بموقع به آن حیوان برسید، و) آن را سرببرید- و حیواناتی که روی بتها (یا در برابر آنها) ذبح می‌شوند، (همه) بر شما حرام شده است؛ و (همچنین) قسمت کردن گوشت حیوان به وسیله چوبه‌های تیر مخصوص بخت آزمایی؛ تمام این اعمال، فسق و گناه است -امروز، کافران از (زوال) آیین شما، مایوس شدند؛ بنابر این، از آنها نترسید! و از (مخالفت) من بترسید! امروز، دین شما را کامل کردم؛ و نعمت خود را بر شما تمام نمودم؛ و اسلام را به عنوان آیین (جاودان) شما پذیرفتم- اما آنها که در حال گرسنگی، دستشان به غذای دیگری نرسد، و متمایل به گناه نباشند، (مانعی ندارد که از گوشتهای ممنوع بخورند؛) خداوند، آمرزنده و مهربان است.)

۲.۱ - فلسفه تحریم

یک فلسفه تحریم این پنج نوع از گوشتهای حیوانات که در آیه آمده است، بخاطر آن باشد که خون به قدر کافی از آنها بیرون نمی‌رود، زیرا تا زمانی که رگهای اصلی گردن بریده نشود، خون بقدر کافی بیرون نخواهد ریخت و میدانیم که خون مرکز انواع میکربها است و با مردن حیوان قبل از هر چیز خون عفونت پیدا می‌کند، و به تعبیر دیگر این چنین گوشتها یک نوع مسمومیت دارند و جزء گوشتهای سالم محسوب نخواهد شد مخصوصا اگر حیوان بر اثر شکنجه یا بیماری و یا تعقیب حیوان درنده‌ای بمیرد مسمومیت بیشتری خواهد داشت. به علاوه جنبه معنوی ذبح که با ذکر نام خدا و رو بقبله بودن حاصل می‌شود در هیچ یک از اینها نیست. ولی اگر قبل از آنکه این حیوانات جان بسپرند به آنها برسند و با آداب اسلامی آنها را سر ببرند و خون بقدر کافی از آنها بیرون بریزد، حلال خواهد بود.


۱. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۴، ص۵۲۹.    
۲. مائده/سوره۵، آیه۳.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۴، ص۲۵۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تذکیه حیوان دریده شده».    



جعبه ابزار