• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تشبیه به بذر (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند در قرآن تشبیه چندین برابر شدن پاداش انفاق خالصانه را به بذر، در روییدن هفتصد دانه از آن کرده است.



مثل الذین ینفقون امولهم فی سبیل الله کمثل حبة انبتت سبع سنابل فی کل سنبلة مائة حبة...
کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق می‌کنند، همانند بذری هستند که هفت خوشه برویاند که در هر خوشه، یکصد دانه باشد.

مساله انفاق یکی از مهم‌ترین مسائلی است که اسلام روی آن تاکید دارد و قرآن مجید تاکید فراوان روی آن نموده است، که آیه فوق نخستین آیه از یک مجموعه آیات است که در سوره بقره پیرامون انفاق سخن می‌گوید و شاید ذکر آنها پشت سر آیات مربوط به معاد از این نظر باشد که یکی از مهم‌ترین اسباب نجات در قیامت، انفاق و بخشش در راه خدا است.
بعضی نیز گفته‌اند: این آیات پیوندی دارد با آیات جهاد، و انفاق در راه جهاد که قبل از آیات مربوط به معاد و توحید، در همین سوره آمده بود.
نخست می‌فرماید: مثل کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق می‌کنند همانند بذری است که هفت خوشه برویاند (مثل الذین ینفقون اموالهم فی سبیل الله کمثل حبة انبتت سبع سنابل). و در هر خوشه‌ای یکصد دانه باشد، که مجموعا از یک دانه هفتصد دانه بر می‌خیزد (فی کل سنبلة مائة حبة).
تازه پاداش آنها منحصر به این نیست، بلکه: خداوند آن را برای هر کس بخواهد (و شایستگی در آنها و انفاق آنها را از نظر نیت و اخلاص و کیفیت و کمیت ببیند) دو یا چند برابر می‌کند (و الله یضاعف لمن یشاء). و این همه پاداش از سوی خدا عجیب نیست، چرا که او (از نظر رحمت و قدرت) وسیع و از همه چیز آگاه است (و الله واسع علیم).


رشد پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و اصحابش (در ابعاد مختلف) در انجیل، به مراحل رشد و استحکام یافتن بذر تشبیه شده است:
محمد رسول الله والذین معه... ومثلهم فی الانجیل کزرع اخرج شطـه فـازره فاستغلظ فاستوی علی سوقه یعجب الزراع لیغیظ بهم الکفار...
محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم فرستاده خداست و کسانی که با او هستند .... این توصیف آنان در تورات و توصیف آنان در انجیل است، همانند زراعتی که جوانه‌های خود را خارج ساخته، سپس به تقویت آن پرداخته تا محکم شده و بر پای خود ایستاده است و بقدری نمو و رشد کرده که زارعان را به شگفتی وا می‌دارد این برای آن است که کافران را به خشم آورد.


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۶۱.    
۲. تفسیر نمونه، مکارم، ج۲، ص۳۱۲.    
۳. فتح/سوره۴۸، آیه۲۹.    
۴. تفسیر نمونه، مکارم، ج‌۲۲، ص۱۱۳.    
۵. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج‌۱۸، ص۴۴۵-۴۴۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تشبیه به بذر».    



جعبه ابزار