• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوای هابیل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



هابیل که یکی از فرزندان حضرت آدم نبی علیه السلام بوده جز یکی از متین می باشد.



هابیل، از متقین می باشد که تقوای الهی را در پیش گرفته بود که در قرآن هم به این موضوع اشاره شده است.
واتل علیهم نبا ابنی ءادم بالحق اذ قربا قربانـا فتقبل من احدهما ولم یتقبل من الاخر قال لاقتلنک قال انما یتقبل الله من المتقین.و داستان دو فرزند آدم را بحقّ بر آنها بخوان: هنگامی که هر کدام، کاری برای تقرّب (به پروردگار) انجام دادند؛ امّا از یکی پذیرفته شد، و از دیگری پذیرفته نشد؛ (برادری که عملش مردود شده بود، به برادر دیگر) گفت: «به خدا سوگند تو را خواهم کشت!» (برادر دیگر) گفت: «(من چه گناهی دارم؟ زیرا) خدا، تنها از پرهیزگاران می‌پذیرد! .
این آیات از داستان پسران آدم خبر مى دهد، و سبب پدید آمدن آنرا حسد دانسته ، مى فرماید حسد کار آدمى را به جائى مى کشاند که حتى برادر برادر خود را بنا حق به قتل برساند و آنگاه که فهمید از زیانکاران شده پشیمان مى گردد، پشیمانى اى که هیچ سودى ندارد و این آیات به همین معنا مربوط به گفتار در آیات قبل است که در باره بنی اسرائیل مى فرمود استنکافشان از ایمان به فرستاده خدا و امتناعشان از قبول دعوت حقه جز به خاطر حسد و ستمگرى نبود، آرى همه اینها آثار شوم حسد است ، حسد است که آدمى را وادار مى کند برادر خود را بکشد و سپس او را در آتش ندامت و حسرتى مى اندازد که راه فرار و نجاتى از آن نیست ، پس باید که اهل عبرت از این داستان عبرت گرفته در حس ‌ حسادت و سپس در کفرى که اثر آن حسادت است اصرار نورزند.


در این آیات داستان فرزندان آدم ، و قتل یکى به وسیله دیگرى ، شرح داده شده است و شاید ارتباط آن با آیات سابق که درباره بنى اسرائیل بود این باشد که انگیزه بسیارى از خلافکاریهاى بنى اسرائیل مسئله حسد بود، و خداوند در این آیات به آنها گوشزد مى کند که سرانجام حسد چگونه ناگوار و مرگبار مى باشد که حتى بخاطر آن برادر دست به خون برادر خود مى آلاید!
نخست مى فرماید: اى پیامبر ! داستان دو فرزند آدم را به حق بر آنها بخوان .


۱. مائده/سوره۵، آیه۲۷.    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۵، ص۴۸۵.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۴، ص۳۴۵.    



فرهنگ قرآن،مرکز فرهنگ و معارف قرآن،برگرفته از مقاله «تقوای هابیل»    



جعبه ابزار