• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حجرالاسود (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حجرالاسود، سنگ بهشتی فرود آمده از بهشت به وسیله جبرئیل علیه‌السّلام و منصوب بر دیوار کعبه است.



حجرالاسود، سنگ بهشتی فرود آمده از بهشت به وسیله جبرئیل علیه‌السّلام و منصوب بر دیوار کعبه است.
[۱] اخبار مکه، ازرقی، ج۱، ص۶۲ - ۶۵.



مفسران یکی از مصادیق «آیات بینات» در آیه ۹۷ سوره آل عمران را حجرالاسود دانسته اند؛ همچنین در احتمالی مقصود از «شاهد» در آیه ۳ سوره بروج حجرالاسود است، که حاجیان به هنگام طواف، آن را استلام (لمس) می‌کنند.


کعبه بنائی است تقریبا مربع، که از سنگ کبود رنگ و سختی ساخته شده، بلندی این بنا شانزده متر است، در حالی که در زمان رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم خیلی از این کوتاهتر بوده، آنچه که از روایات فتح مکه بر می‌آید - که : رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ، علی علیه‌السّلام را به دوش خود سوار کرد، و علی علیه‌السّلام از شانه رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم توانست بر بام کعبه رفته، بت هائی را که در آنجا بود بشکند - ثابت کننده این مدعا است.


و طول ضلع شمالی آن که ناودان و حجر اسماعیل در آن سمت است، و همچنین ضلع جنوبی آن، که مقابل ضلع شمالی است، ده متر و ده سانتی متر است و طول ضلع شرقی اش که باب کعبه در دو متری آن از زمین واقع شده، و ضلع روبرویش یعنی ضلع غربی دوازده متر است و حجر الاسود در ستون طرف دست چپ کسی که داخل خانه می‌شود قرار دارد. در حقیقت حجر الاسود در یک متر و نیمی از زمین مطاف، در ابتدای ضلع جنوبی واقع شده، و این حجر الاسود سنگی است سنگین و بیضی شکل و نتراشیده، رنگی سیاه متمایل به سرخی دارد. و در آن لکه‌هایی سرخ و رگه‌هایی زرد دیده می‌شود که اثر جوش خوردن خود بخودی ترکهای آن سنگ است، و چهار گوشه کعبه از قدیم الایام، چهار رکن نامیده می‌شده : رکن شمالی را رکن عراقی ، و رکن غربی را رکن شامی ، و رکن جنوبی را رکن یمانی ، و رکن شرقی را که حجر الاسود در آن قرار گرفته رکن اسود نامیدند، و مسافتی که بین در کعبه و حجر الاسود است، ملتزم می‌نامند. چون زائر و طواف کننده خانه خدا، در دعا و است غاثه اش به این قسمت متوسل می‌شود.



۱. اخبار مکه، ازرقی، ج۱، ص۶۲ - ۶۵.
۲. معجم البلدان، یاقوت حموی، ج۲، ص۲۲۳ - ۲۲۴.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۹۷.    
۴. تفسیر عیاشی، محمد بن مسعود، ج۱، ص۱۸۷، ح ۹۹.    
۵. الکافی، شیخ کلینی، ج۴، ص۲۲۳.    
۶. الجامع لاحکام القرآن، قرطبی، ج۴، ص۱۳۹.    
۷. بروج/سوره ۸۵، آیه۳.    
۸. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۱۰، ص۳۱۶.    
۹. المیزان، علامه طباطبائی، ج۲۰، ص۲۵۰.    
۱۰. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۳، ص۳۰.    
۱۱. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۳، ص۵۵۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حجرالاسود».    



جعبه ابزار