• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حرص بر هدایت مردم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حرص به معنای خواستن بیش از اندازه و طمع است.



حرص بر هدایت و ارشاد مردم، از خصلتهای والا و ارزشمند است.
«لقد جاءکم رسول من انفسکم عزیز علیه ما عنتم حریص علیکم بالمؤمنین رءوف رحیم»؛ به یقین ، رسولی از خود شما بسویتان آمد که رنجهای شما بر او سخت است؛ و اصرار بر هدایت شما دارد؛ و نسبت به مؤمنان ، رئوف و مهربان است!


۱.۱ - تفسیر آیه

کلمه (( عنت )) به معناى ضرر و هم به معناى هلاکت است ، و کلمه (( ما )) در جمله (( ما عنتم )) مصدریه است ، که آن را به معناى مصدر تاویل مى نماید، و منظور از رسول ، بطورى که سیاق دو آیه گواهى مى دهد خاتم انبیاء محمد (صلى الله و علیه و آله ) است ، چون مى بینیم که او را وصف مى کند به اینکه از خود ایشان است ، و ظاهر این است که مقصود این باشد که او مثل شما بشر است ، و همنوع خود شما است ، چون در کلام چیزى که دلیل باشد بر اینکه خطاب بخصوص عرب و یا قریش باشد نیست ، مخصوصا نظر به اینکه در میان آنان در حال خطاب ، مسلمانانى از روم و فارس و حبشه نیز بوده اند.
و معناى آیه این است : هان اى مردم ! پیغمبرى از جنس خود شما مردم بیامده که از اوصافش یکى این است که از خسارت دیدن شما و از نابود شدنتان ناراحت میشود، و دیگر اینکه او در خیرخواهى و نجات شما چه مؤ من و چه غیر مؤ من حریص است ، و اینکه او نسبت به خصوص ‌ مؤ منین رؤ ف و رحیم است ، و با اینکه اوصافش چنین است آیا باز هم جا دارد که از او سرپیچى کنید؟ نه ، بلکه سزاوار است که از او اطاعت کنید، چون او رسولى است که قیام نکرده مگر با امر خدا، اطاعت کردن از او اطاعت خدا است ، آرى ، جا دارد به او نزدیک شوید و با او انس بگیرید، چون او هم مثل خود شما بشر است ، پس بهر چه دعوت کرد بپذیرید، و هر خیرخواهى که نمود بکار ببندید.


۱. مفردات، راغب اصفهانی، ص۱۱۳، «حرص».    
۲. توبه/سوره۹، آیه۱۲۸.    
۳. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۸، ص۲۰۶.    
۴. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۹، ص۵۶۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حرص بر هدایت مردم»    



جعبه ابزار